Συνεχείς μετασεισμοί μετά τα 5,7 Ρίχτερ στο Ιόνιο – Κλειστά σχολεία στην Ηλεία και μικροζημιές στη Ζάκυνθο

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής (29.3.2024) ανοιχτά της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Η γη συνεχίζει να σείεται μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα. Μέχρι τις 11:00 είχαν σημειωθεί 7 μετασεισμοί με τα μεγέθη τους να κυμαίνονται από 2,6 έως 3,5 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, θεωρούν πως η ακολουθία είναι φυσιολογική και πως ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές σε Ζάκυνθο και Ηλεία.

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από τον σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό.

Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα. Κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ και ο δεύτερος – με διαφορά ενός λεπτού – ήταν 5,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στις Στροφάδες ανοιχτά της Μεσσηνίας στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 9:11 το πρωί σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός 4,3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 34 χλμ. ενώ το επίκεντρο ήταν 17 χλμ ανατολικά των Στροφάδων.

Στις 9:12 σημειώθηκε και δεύτερος ισχυρότερος σεισμός 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 21,4 χλμ και επίκεντρο 14 χλμ ανατολικά των Στροφάδων.

Η δόνηση ήταν ιδιαίτερη ισχυρή και έγινε αισθητή στην Αθήνα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σημείωσε πως: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό».

Εξήγησε πως «δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός αλλά σε ποια ζώνη είναι και το εστιακό του βάθος. Είναι από ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που διατρέχει τον πυθμένα του Ιονίου».

Σημείωσε πως υπάρχουν «κάποιες ρωγμές σε μοναστήρια στις Στροφάδες. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε ετοιμότητα» και τόνισε πως: «Δεν έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς από το συγκεκριμένο ρήγμα».

Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας πρόσθεσε πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τους κατοίκους, αλλά καλό θα ήταν να μην προσεγγίζουν ερειπωμένα σπίτια και να μην κατοικούν σε σπίτια που έχουν προβλήματα στατικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά την ισχυρή δόνηση ακολούθησε μετασεισμός 2,9 Ρίχτερ.

Κλειστά σχολεία στην Ηλεία

Την διακοπή των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ.

«Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε ο Νίκος Κοροβέσης.

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων».

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τυχόν ζημιές από τους σεισμούς, ενώ μηχανικοί του δήμου έχουν μεταβεί στα σχολεία, προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια».

πηγή: newsit.gr