Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Κεφαλλονιάς για αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές

Την Τετάρτη 7 Μάιου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» συνεδρίασε, σε πλήρη απαρτία και με διευρυμένη συμμέτοχη Φορέων, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου μας, για δύο πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές:

  1. Συντονισμός σε Τοπικό Επίπεδο για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές περιόδου 2019 (Εισηγητής Χαράλαμπος Τουμάσης Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας)
  2. Εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών Δήμου Κεφαλλονιάς (Εισηγήτρια Ελένη Λουκέρη Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Πρόληψης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο θέμα, αφορούσε συντονισμό των εμπλεκόμενων Φορέων, καθώς και την  αναβάθμιση και ενδυνάμωση όλου το μηχανισμού του Δήμου σε επίπεδο μέσων και ανθρώπινου δυναμικού και  την ενίσχυση των δράσεων πυροπροστασίας για την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την παρουσίαση του σχεδιασμού των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων Φορέων της δράσης της Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών από περιοχή που εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη δασική πυρκαγιά.

Παρουσιάστηκε το σενάριο της αντίστοιχης άσκησης Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πληθυσμού, που θα γίνει στον οικισμό Καραβάδο, την Πέμπτη 9 Μαϊου και ώρα 10:30 στα πλαίσια της άσκησης “Δια Πυρός” που θα διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια έγινε αναλυτική και διαλογική συζήτηση, εντοπίστηκαν τυχόν προβλήματα και ελλείψεις και καθορίστηκαν οι ενέργειες που θα πρέπει να προβεί  ο κάθε εμπλεκόμενος Φορέας για την ενίσχυση του μηχανισμού του.

Επίσης, ψηφίστηκαν προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία που αφορούν:

  • Αίτημα χρηματοδότησης, προκειμένου ο Δήμος και οι εμπλεκόμενοι Φορείς να προβούν στην εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων δασοπροστασίας σε όλα τα περιαστικά δάση των οικισμών του νησιού, με την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και εκτέλεσης των αντίστοιχων έργων.
  • Ενίσχυσης του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επειδή μεγάλο μέρος από το δυναμικό της απασχολείται στον αερολιμένα Κεφαλλονιάς
  • Αύξησης των χρηματοδοτήσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία. Λιμενικό Σώμα, Δ/νση Δασών, Δήμος, κλπ) για την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών στην αντιμετώπιση των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές,

Αργοστόλι 08/05/2019

Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς

Αλέξανδρος Παρίσης