Συζήτηση με εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας στο Νοσοκομείο (pics)

Συνάντηση με εκπρόσωπο της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ (Παγκόσμιο Ανεξάρτητο Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα).σήμερα στην “Αίθουσα Διαλέξεων” του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς. Μια συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα με όσα συζητήθηκαν αλλά και η ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Κινήματος  κ. Λία Γώγου. Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση που αφορούσε  στην προσβασιμότητα, διαθεσιμότητα και ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, από τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας , ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα με χρόνιες παθήσεις, με αναπηρία, με προβλήματα ψυχικής υγείας, ηλικιωμένα, άτομα χαμηλού εισοδήματος), που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη.

Την διοργάνωση είχε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, εκεί ήταν η Πρόεδρος κ. Βάσω Βουτσινά, ο Γ.Γ. κ. Κων. Τσιμάρας και ο Αντιπρόεδρος κ. Ευαγ. Δελλαπόρτας. Επίσης ήρθε αργότερα και ο Διοικητής του Μαντζαβινάτειου κ. Δημουλιός. Εκτός από την εισήγηση  της κ. Γώγου, ακούσαμε εισήγηση και από την εκπρόσωπο των ΑΜΕΑ κ. Γερ. Σταθάτου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Υπήρξε μια εξαντλητική συζήτηση, για θέματα Υγείας, για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, αλλά και για προβλήματα προσβασιμότητας των ασθενών.

Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε το 1961 από τον Πίτερε Μπένενσον και είναι ένα παγκόσμιο ανεξάρτητο, εθελοντικό κίνημα με 7 εκατομμύρια μέλη, ακτιβιστές και υποστηρικτές, με δομές και εθνικά Τμήματα και πάνω από 1800 επαγγελματικά στελέχη, οι οποίοι αγωνίζονται όλοι μαζί για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσουν οι παραβιάσεις τους.

Δυστυχώς κάποιοι παράγοντες μας προδιάθεσαν αρνητικά, όπως η καθυστέρηση έναρξης, αλλά και η εκδήλωση δεν είχε μεγάλη επιτυχία από προσέλευση για ένα τέτοιο διεθνές Κίνημα, ούτε βέβαια ήταν μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση να φιλοξενηθεί σε έναν χώρο που λέγεται “Αίθουσα Διαλέξεων” του Νοσοκομείου η οποία ουσιαστικά την έχουν μετατρέψει σε αποθήκη.

Ωστόσο, προχωράμε. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των πολιτικών λιτότητας στο δικαίωμα στην υγεία.
Η ερευνά τους εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους τα μέτρα λιτότητας επηρέασαν την προσβασιμότητα, τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιδιώκουν  να μελετήσουν τις συνέπειες των μέτρων αυτών, ιδιαίτερα στα άτομα χαμηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ατόμων με κάποιου είδους αναπηρία, των ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις ή των ατόμων που χρειάζονται φροντίδα ψυχικής υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν και το ζήτημα του χρέους και ήδη κοινοποίησαν τις αρχικές τους θέσεις σχετικά.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που θα μοιραστείτε μαζί τους.

Απευθύνονται  σε οργανώσεις ή ομάδες που εκπροσωπούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που επηρεάζονται από μέτρα λιτότητας (π.χ. ηλικιωμένα άτομα, συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που βρίσκονται υπό ειδικές συνθήκες υγείας, και νέοι/ες), καθώς και ομάδες που εργάζονται πάνω σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, προασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων κλπ. Επιδιώκουν να κατανοήσουμε σαφέστερα τον αντίκτυπο των πολιτικών που σχετίζονται με το δικαίωμα για την υγεία και τις προτάσεις σας σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Σπύρος Αλεβιζόπουλος

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr