Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στο ΧΥΤΑ στοίχισαν τη ζωή του συνάδελφου μας. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα με φαρδιά πλατιά την υπογραφή της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και τη συνδρομή δημοτικής και περιφερειακής αρχής κι ας σφυρίζουν αδιάφορα!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ:Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στο ΧΥΤΑ δήμου Κεφαλονιας στοίχισαν τη ζωή του συνάδελφού μας!Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα με φαρδιά πλατιά την υπογραφή της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και τη συνδρομή δημοτικής και περιφερειακής αρχής κι ας σφυρίζουν αδιάφορα!

Σήμερα 17 Απρίλη 2019 πραγματοποίήθηκε επιτόπιος έλεγχος από τη Επιθεώρηση Εργασίας (ΚΕΠΕΚ ΠΑΤΡΑΣ) ενώ παρόντες ήταν οι πρόεδρος και γεν.γραμματέας του ΕΚΚΙ.Πραγματικά εξετάζοντας το χώρο οι ελλείψεις αποδεικνύονται εγκληματικές.Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες των εργαζόμενων που μίλησαν στους συνάδελφους.Η κατάσταση έχει ως εξής:

  • Ο ιμάντας μεταφοράς των απορριμάτων έπρεπε να είχε αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας.Εδώ και καιρό λειτουργούσε με πατέντες και πολλά λύσε δέσε.
  • Ανεπαρκής ο αριθμός του προσωπικού. Μόλις 3 χωρίς τεχνικό ασφαλείας και υπεύθυνο χειριστή και συντηρητή.Όλοι οι εργαζόμενοι είναι γενικών καθηκόντων.Ο νεκρός συνάδελφος ήταν ο πιο έμπειρος και είχε επιφορτιστεί με καθήκοντα πέραν της ειδικότητάς του.Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι υπήρχε εντατικοποίηση της εργασίας , αφού όλοι κάνουν τα πάντα όχι μόνο στο ΧΥΤΑ αλλα και στα άλλα εργοτάξια που διαχειρίζεται η εταιρεία (αφαλάτωση Αργ/λίου, αποχέτευση Σκάλας).
  • Ελλίπή κιγκλιδώματα στο χώρο του φρεατίου που καταλήγει ο ιμάντας .στο οποίο φρεάτιο η αντλία υδάτων δε λειτουργεί με αποτέλεσμα ο χώρος συντήρησης μετά από βροχη να πλημμυρίζει με βρωμόνερα που επιβαρύνουν τις συνθήκες εργασίας.Ακόμη λείπουν και τα μεταλλικά παραπετάσματα που καλύπτουν τα ράουλα που κινούν τον ιμάντα .
  • Καταγγέλουμε ακόμα ότι στο διάστημα που είμαστε εκεί σε καποια στιγμή το μηχάνημα ξεκίνησε μόνο του να δουλεύει κάτι που αν  συνέβαινε σε ώρα καθαρισμού του ιμάντα ή επισκευής του θα είχαμε και άλλο θύμα.
  • Από την ενημέρωση δε που είχαμε προκύπτει ότι στα χαρτιά ο χώρος είχε όλες τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις καθώς μόνοι τους κόβουν και ράβουν το κουστούμι της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Και όλα αυτά συνάδελφοι για 700 ευρώ το μήνα σκάρτα.Πραγματικά οργή και αγανάκτηση μας προκάλούν όλα αυτά που είδαμε σήμερα στο ΧΥΤΑ.Στο βωμό του κέρδους οι επιχειρηματίες δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές.Οι κυβερνήσεις , προηγούμενες αλλά και η σημερινή από κοντά και η τοπική διοίκηση έχουν το θράσος να μας παρουσιάζουν σαν καινοτόμα τέτοια έργα ,που τα έχουν ακριβοπληρώσει οι εργαζόμενοι με τις λεγόμενες ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).Είναι αυτοί που κόβουν πρώτοι την κορδέλα στα εγκαίνια και μετά τα μπαλώνουν κατά το συμφέρον των αφεντικών τους.Είναι αυτοί που λένε ότι φταίει η “κακιά η ώρα”, “ο υπερβάλλων ζήλος” του εργαζόμενου αλλά ποτέ δε φταίει η εγκληματική πολιτική τους.

Τέρμα ως εδώ!

Το ΕΚΚΙ θα δώσει μάχη για την αποκάλυψη και την απόδοση ευθυνών όλων των υπευθύνων.Για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα συναδέλφους μας εν ώρα εργασίας δεν αρκούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.Χρειάζεται να αποδώσουμε και τις πολιτικές ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν, σε αυτούς που με τις αποφάσεις τους μας φέρνουν προ τετελεσμενων γεγονότων.

Προειδοποιούμε την εταιρεία και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας να μην τολμήσουν  να απειλήσουν , να τρομοκρατήσουν ή να δωροδοκήσουν συνάδελφους , θα μας βρουν μπροστά τους.Τα βρώμικα τερτίπια της εργοδοσίας τα γνωρίζουμε πολύ καλά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση και πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του νέου αυτού εργοδοτικού εγκλήματος.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την οικογένεια του αδικοχαμένου συνάδελφου.
  • Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους του χώρου.
  • Να μην ξαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ μέχρι να αντικατασταθεί ο ιμάντας μεταφοράς των απορριμάτων , αν δε γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στα μηχανήματα , αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αν δεν προσληφθεί επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΓΑΒΡΙΛΗΣ                  Γ.ΒΑΛΕΝΤΗΣ