Τα δώρα εκατομμυρίων του “Καρέλια” στους υπαλλήλους και οι ατάκες για τον αντικαπνιστικό νόμο [video]

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας κατά τον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό και την πρωτοχρονιάτικη γιορτή των εργαζομένων, χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της ιστορικής εταιρίας με τα 132 χρόνια ιστορίας παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, που είδε με κόπο και με στρατηγική τα νούμερά της να αυξάνονται.

Την χρονιά που φεύγει η “Καρέλιας” πέτυχε τον μεγαλύτερο μικτό κύκλο εργασιών στην ιστορία της και έναν από τους μεγαλύτερους προ φόρων στα 130 χρόνια λειτουργίας της. Στην ελληνική αγορά σημείωσε αύξηση πωλήσεων 6% σε σχέση με το 2018, ενώ στον καπνό σημειώθηκε αύξηση 11%. Όσον αφορά το μερίδιο στην αγορά της Ελλάδας έκλεισε με το μεγαλύτερο ποσοστό τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς άγγιξε το 18% στα τσιγάρα και το 26% στον καπνό (ιστορικό υψηλό).

Εκτός συνόρων η εταιρεία πέτυχε αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα κατά 3%, ενώ στον καπνό οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 11,5%.

Ο Ανδρέας Καρέλιας έκανε ειδική αναφορά στις επιδόσεις των θυγατρικών της εταιρείας σε Βουλγαρία (το μερίδιο αγοράς έφθασε το 21%), Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία. Παράλληλα ιδιαιτέρως θετική ήταν η πορεία των πωλήσεων σε Ισπανία, Σλοβακία, Αίγυπτο (εσωτερική και αφορολόγητη αγορά), Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία και Κατάρ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις σε Βαλκάνια και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

45 νέες θέσεις εργασίας

Μέσα στο 2019 η “Καρέλια” αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 10% περίπου, καθώς το προσωπικό αυξήθηκε κατά περίπου 45-50 άτομα σε διάφορα τμήματα, ενώ επενδύθηκε ποσό άνω των 7,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, αλλά και για να επιτευχθεί η προσαρμογή στις νέες οδηγίες.

Επιστέγασμα τη θετικής πορείας της εταιρείας ήταν και το γεγονός ότι συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ κ.α.) πάνω από 532 εκατ. ευρώ, που είναι το το ιστορικά μεγαλύτερο. Παράλληλα αποδόθηκαν πάνω από 8 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.

Ο κ.Καρέλιας στην συνέντευξη τύπου ρωτήθηκε για τον αντικαπνιστικό νόμο: είναι μια “δύσκολη ερώτηση” αυτή είπε και συνέχισε: “Περίπου το 30% των ενηλίκων στην Ελλάδα καπνίζουν. Είναι λίγο περίεργο να βγαίνουν νομοθετήματα, που να απαγορεύουν το 30% του πληθυσμού.

Συνήθως οι νόμοι απαγορεύουν πράξεις (π.χ. κλοπή κ.α.), που κάνουν πολύ λιγότεροι, άρα καταλαβαίνετε ότι είναι κάπως περίεργο. Από την άλλη βεβαίως νόμος είναι και είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβαστούμε” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και συνέχισε:

“Δεν καταλαβαίνω την τόσο μεγάλη σπουδή και το αίσθημα προτεραιότητας, που δόθηκε σε αυτό το νόμο, λες και η Ελλάδα δεν είχε άλλα προβλήματα. Γνώμη μας είναι, ότι αφού ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καπνίζει έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για αυτούς. Εμείς φυσικά σεβόμαστε απόλυτα τους μη καπνιστές και τα δικαιώματά τους, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί λύση και για τους καπνιστές χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι”.

Πηγή: messinialive.gr