Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου οι εργασίες του επιστημονικού Συνεδρίου «Τα εκκλησιαστικά αρχεία, πηγή ιστορίας και πολιτισμού της Κεφαλονιάς».

Τα εκκλησιαστικά αρχεία αποτελούν πολύτιμη και σχετικά ανεξερεύνητη πηγή όχι μόνο για την εκκλησιαστική ιστορία, αλλά και για την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ιστορία του νησιού, ενώ ιδιαίτερη πρόκληση είναι και η ψηφιοποίηση των αρχείων ώστε να είναι προσβάσιμα όχι μόνο στο ειδικό κοινό αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν 38 ανακοινώσεις καθηγητών πανεπιστημίου και ειδικών ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 5  (πρωί και απόγευμα) και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου (πρωί και απόγευμα) στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού από τα ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Κεφαλληνίας (στην Αίθουσα Τέχνης της Βιβλιοθήκης), ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από φοιτητές του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία.

Το Συνέδριο οργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Κεφαλληνίας και την Ιακωβάτειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου.

Χαιρέτησαν την εκδήλωση χθες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Δρακουλόγκωνας και ο αντιδήμαρχος κ. Ευαγ. Κεκάτος. Μήνυμα έστειλε ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.

Πρόεδρος: Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς

  • Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Τα εκκλησιαστικά αρχεία της καθ’ ἡμᾶς Ἀνατολῆς: Σχόλια για τη χαρτογράφηση και το περιεχόμενό τους.
  • πρωτ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Το Αρχείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων (Α.Τ.Ι.) και η σημασία του για την εκκλησιαστική και πολιτική ιστορία της Ρωμηοσύνης
  • Δημήτριος Γόνης, Το συγγραφικό έργο του πατρός Γεωργίου Μεταλληνού και αποτίμηση της προσφοράς του.
  • Βράβευση του πρωτ. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού για τη συμβολή του στη μελέτη των εκκλησιαστικών αρχείων.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στην έκθεση αρχειακών τεκμηρίων των ΓΑΚ-Αρχείων Νομού Κεφαλληνίας (Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Τέχνης)

Οι τρεις ομιλίες ηχογραφήθηκαν και μπορείτε να τις ακούσετε. . Άκρως εκκλησιαστική η ομιλία του κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδη, (επικράτησε χάος για τους ανίδεους σε τέτοια θέματα), ο Πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός μίλησε για το αρχείο Τυπάλδων  – Ιακωβάτων κάπως πιο προσιτή η ομιλία του ενώ ο κ. Γόνης αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο του Πατέρα Μεταλληνού.

Οι πρώτες φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο.

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr

 

Προηγούμενο άρθροΙθάκη: Προχωράει γρήγορα & αποτελεσματικά το λιμάνι του Πισαετού (pics)
Επόμενο άρθρο“Έριξε βόμβα” η Θεοπεφτάτου: Είναι οριστικό-“Σπάει” στα δύο ή στα τρία ο Δήμος Κεφαλονιάς!