Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος (Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε.), στις 3 & 4 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποίησε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν η Βουλευτής Κεφαλληνίας ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο εντεταλμένος Εμπορίου περιφερειακός σύμβουλος Νικόλας Βαλλιανάτος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων-Καταστηματαρχών Σάμης Δημήτρης Τζανετάτος καθώς και Αντιπρόσωποι από τοπικούς συλλόγους.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης συζητήθηκαν με τις τοπικές αρχές και τους φορείς τα σοβαρά τοπικά ζητήματα του εμπορικού κόσμου της Κεφαλονιάς, ενώ την δεύτερη ημέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συζήτησε τα προβλήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο γενικότερα, βάσει των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ειδικότερα κατά την πρώτη ημέρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Βαγενάς παρουσίασε έρευνα της Ομοσπονδίας σχετικά με τα θέματα που απασχολούν το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στην Κεφαλονιά και γενικότερα στα Ιόνια νησιά. Το χαρακτηριστικό της έρευνας είναι το στοιχείο της μετάβασης της αγοράς στην τουριστική οικονομία από την γεωργική και ναυτική οικονομία των προηγούμενων ετών. Επίσης στην έρευνα αναφέρθηκε η αύξηση της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει ανοδική πορεία, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των επισκεπτών που διαλέγουν την Κεφαλονιά ως τουριστικό προορισμό.

Στα προβλήματα του κλάδου και στις συνέπειες που αυτά έχουν στις επιχειρήσεις αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Αργοστολίου «Η Κράνη» κ. Ιάκωβος Νιφοράτος. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο στην Κεφαλονιά καθώς και το σοβαρό θέμα της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, που τέθηκε από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Γεώργιο Ρώρο.

Κατά την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έγινε ενημέρωση για τα πυρόπληκτα και τα σεισμόπληκτα δάνεια και για το θέμα των Open Malls. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της θέσπισης ενός ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να πληρώνουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους και τον οποίο ζητάμε επιβεβλημένα. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να αποσταλεί εκ νέου επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς για μία ακόμα φορά.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η χρηματοδότηση των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών και το θέμα της πληρωμής των οπτικών μέσω voucher. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της αναστολής των πληρωμών που δόθηκε από το κράτος στην πληγείσα από τον σεισμό περιοχή της Ζακύνθου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της πληρωμής των υποχρεώσεων των συναδέλφων μετά την παρέλευση του εξαμήνου με άτοκες δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι της συγκεκριμένης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο απασχόλησαν  οι εκλογές στην ΕΣΕΕ και διάφορα αιτήματα Εμπορικών Συλλόγων.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση τριών ψηφισμάτων. Το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία και την χρηματοδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη. Το δεύτερο ψήφισμα αφορά την λειτουργία του Open Mall στην Κεφαλονιά και τις θετικές συνέπειες που θα έχει η πραγματοποίηση του προγράμματος υπέρ των μικρών επιχειρήσεων. Το τρίτο ψήφισμα αφορά την μη αποδοχή των οπτικών-οπτομετρών για την πληρωμή τους μέσω voucher.

Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βαγενάς στο τέλος της συνεδρίασης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εμπόρων Αργοστολίου «Η Κράνη» για την άψογη και ζεστή φιλοξενία και για την εποικοδομητική εκδήλωση που πραγματοποίησε.

Πάγια επιδίωξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να παρθούν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας και στην επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Εκ της Ομοσπονδίας

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Κεφαλονιάς στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο
Επόμενο άρθροΓιάννης Πετράτος: Ευχαριστούμε την Kefalonian Lines για την προσφορά στο έργο του γηπέδου Τζαννάτων (pics)