ΤΕΕ: Ο Δήμος αποφασίζει για νέα σχολεία!

Προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου

Αξιότιμε Κύριε Δαναλάτε,

Το θέμα των επισκευών των σχολείων της Κεφαλονιάς απασχολεί την τοπική κοινωνία από τους σεισμούς του 2014 έως σήμερα και θα την απασχολήσει, δικαίως, για αρκετό ακόμη χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων για τις οποίες είμαστε ενήμεροι, όχι εξ’ ακοής όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, αλλά εκ των έσω, καθώς έχουμε και εμείς παιδιά που φοιτούν στα εν λόγω σχολεία.

Όταν οι Κτηριακές Υποδομές ήρθαν σε επαφή μαζί μας για την διοργάνωση της σχετικής εκδήλωσης, το θεωρήσαμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε εφ’ ενός να ενημερωθούμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μελετών επισκευής και ενίσχυσης, αφ’ ετέρου να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να εκδηλώσουν τις αντιρρήσεις τους και να καταθέσουν τις αντιπροτάσεις τους.Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πως έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς ακούστηκαν και καταγράφηκαν όλες οι απόψεις.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Κτ.Υπ. κατέστη σαφές ότι δεν είναι στη δική τους ευχέρεια η απόφαση για τη λειτουργία ή όχι ενός σχολείου είτε για την κατασκευή ενός νέου σχολικού κτιρίου. Για αυτές τις αποφάσεις υπεύθυνος είναι ο Δήμος, ο οποίος σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μπορεί να καταθέσει προτάσεις μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Εμείς, ως ΤΕΕ ζητούμε την άμεση επισκευή και ενίσχυση των πληγέντων κτιρίων σύμφωνα με τους κανονισμούς, μη αποδεχόμενοι την περίπτωση να παραμείνουν στο έλεος της εγκατάλειψης και της βέβαιης περεταίρω καταστροφής. Παράλληλα συντασσόμαστε με τις διεκδικήσεις της κοινωνίας μας για νέα σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα και θέτουμε εαυτούς στη διάθεση όλων των φορέων ώστε να προσφέρουμε τις τεχνικές μας γνώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη, είμαστε σε επικοινωνία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού ώστε να εξετάσουμε προσεκτικά τις κατατεθειμένες μελέτες που αφορούν το  σχολείο, να καταγράψουμε όλα τα λειτουργικά προβλήματα του κτιρίου και ενδεχομένως να προτείνουμε κατάλληλες τεχνικές λύσεις.

Κύριε Δαναλάτε, αν και ως Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ, δεν συνηθίζουμε την ανταλλαγή δημόσιων επιστολών, σας απευθυνόμαστε δια της οδού που επιλέξατε και σας προσκαλούμε να συνεργαστούμε και να διαμορφώσουμε μαζί, σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις. Την ίδια πρόσκληση απευθύνουμε στους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων.Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι στη διάθεσή σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης