Θεόδωρος Σκαλτσάς: Ο Λιμενικός που σώζει ανθρώπινες ζωές…

Το 2018 έσωσε πέντε ανθρώπους που είχε ανατραπεί η βάρκα τους στη Μυρσίνη – Προπαραμονή Χριστουγέννων 2019 έσωσε την σύζυγο του αείμνηστου βουλευτή Παναγή Γεράκη –  Τον συνεχάρησαν τηλεφωνικά ο υπουργός Ναυτιλίας και ο αρχηγός του ΛΣ.

Είναι ο σωτήρας ανθρώπων που είχαν κινδυνέψει στη θάλασσα, είναι  ο Λιμενικός που βάζει πάνω από όλα το καθήκον. Είναι μετριόφρων, δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα, είναι ο Λιμενικός που τιμά το Σώμα.

Ο λόγος για τον 40χρονο κελευστή Θεόδωρο Σκαλτσά από το Τραγανό, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα επενέβη σωτήρια τραβώντας από το ΙΧ της λίγο πριν πέσει στη θάλασσα την οδηγό, ενώ το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχε καθοριστικά στη διάσωση πέντε ανθρώπων η βάρκα των οποίων είχε ανατραπεί στη Μυρσίνη.

Μαζί του επικοινώνησε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Υπουργός Ναυτιλίας κ.Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιαρής.

Ο κελευστής του ΛΣ κ. Σκαλτσάς Θεόδωρος μιλώντας χθες στην «Πατρίς» δήλωσε: «Υπηρετώ στο Λιμεναρχείο Κυλλήνης από το 2013 και δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε  περιστατικό διάσωσης στην περιοχή. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος σε βάρκα που είχε ανατραπεί, στη Μυρσίνη, ήταν το καλοκαίρι του 2918. Η επέμβασή μας τότε ήταν σωτήρια. Μέσω του Λιμεναρχείου Κατακόλου μου είχε εκφρασθεί τότε η ευαρέσκεια του Λιμενάρχη Κατακόλου. Προχθές στο Λιμάνι εδώ η κατάσταση ήταν πράγματι δύσκολη.  Είμαστε άνθρωποι πρώτα αλλά όταν φοράμε τη στολή του Λιμενικού η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην ανθρώπινη ζωή πολλαπλασιάζεται.  Είμαστε υπεύθυνοι για κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται στο Λιμάνι ή σε κάποιο θαλάσσιο χώρο. Είναι υποχρέωσή μας να επέμβουμε. Μαζί μου ανήμερα των Χριστουγέννων, επικοινώνησαν μαζί μου ο Υπουργός Ναυτιλίας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή για μένα αλλά και για όλο το Λιμενικό Σώμα. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο με περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερη προσοχή»

Η κα Κουμαριώτη-Γεράκη Γερασιμούλα, η σύζυγος του αείμνηστου βουλευτή Κεφαλονιάς Παναγή Γεράκη, η οδηγός που έσωσε ο κελευστής δήλωσε: «Εκείνο που έχω να πω είναι ότι ένας Λλιμενικός άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού του αυτοκινήτου μου και με τράβηξε προς τα έξω. Δευτερόλεπτα μετά είδα το αμάξι μου να πέφτει στη θάλασσα. Ήμουν σε κατάσταση αμόκ κι ένας άλλος λιμενικός με αγκάλιασε και μου είπε να ηρεμήσω και πως όλα θα πάνε καλά. Με οδήγησε στο αυτοκίνητο του Λιμεναρχείου και πήγαμε στο Λιμεναρχείο, όπου η Λιμενάρχης και κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι με έβαλαν κοντά στη σόμπα για να στεγνώσω και μου έδωσαν νερό.

Τους ευχαριστώ πολύ. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον κελευστή, κ. Θεόδωρο Σκαλτσά, ο οποίος μου έσωσε τη ζωή. Πρέπει να τιμηθεί αυτός ο άνθρωπος. Τέτοιοι άνθρωποι τιμούν το Λιμενικό. Από την εταιρεία του πλοίου, κανένας δεν επικοινώνησε μέχρι στιγμής (Τετάρτη) μαζί μου. Στο αυτοκίνητο που βυθίστηκε είχα μέσα τις αποσκευές μου, προσωπικά αντικείμενα, τα κλειδιά του σπιτιού που θα έμενα και, φυσικά, χρήματα».

Τα θερμά του συγχαρητήρια προς τους δύο Κελευστές Λ.Σ. του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, κ. Θεόδωρο Καλτσά και κ. Παναγιώτη Μουρτζίνη έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης οι οποίοι με κίνδυνο την ζωή τους διέσωσαν μια οδηγό, η ζωή της οποίας κινδύνευσε σοβαρά τη Δευτέρα το βράδι στο λιμάνι της Κυλλήνης.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός πως τα δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος έσπευσαν να διασώσουν την οδηγό αψηφώντας τον σοβαρό κίνδυνο που ενείχε η απόφαση τους για την ίδια τους την ζωή, μιας και μερικά δευτερόλεπτα μετά τον απεγκλωβισμό της το αυτοκίνητο έπεσε στην θάλασσα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, «Θα επικοινωνήσω άμεσα με τους δύο Κελευστές, καθώς και με την Διοικητή του Λιμεναρχείου Κυλλήνης Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Βασιλική Ασημακοπούλου, προκειμένου να τους εκφράσω δια ζώσης τα συγχαρητήρια μου.

Με αφορμή το συμβάν αυτό», συνέχισε, «θέλω να υπογραμμίσω όχι μόνο το ήθος, αλλά και την αυταπάρνηση με την οποία καθημερινά από την μια άκρη της Ελλάδος ως την άλλη, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, γυναίκες και άνδρες, υπερβάλλουν εαυτόν για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Για τον λόγο αυτό», κατέληξε, «η Πολιτεία έχει χρέος να κάνει ότι μπορεί ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια τους με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο».

Η ΈΝΩΣΗ Κ.Ι.Ζ.Η       

“Η   Ένωση  Προσωπικού  Λιμενικού  Σώματος  Κ.Ι.Ζ.Η. συγχαίρει και επαινεί  για το θάρρος, την αυταπάρνηση  και τον επαγγελματισμό που υπέδειξαν τους συναδέλφους:

ΚΕΛ/ΣΤΗ Λ.Σ. ΣΚΑΛΤΣΑ Θεόδωρο και ΚΕΛ/ΣΤΗ Λ.Σ. ΜΟΥΡΤΖΙΝΗ Παναγιώτη στο περιστατικό διάσωσης οδηγού την 23-12-2019 από βέβαιο πνιγμό στον λιμένα Κυλλήνης.Η δράση αυτή προκάλεσε τα ευμενή σχόλια της κοινωνίας για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή  και έδειξε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες συνεχίζουμε να  προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο ακέραιο”. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος κ.Κοριζής Ιωάννης και γεν. γραμματέας κ. Μπουλαμάσης Μάριος.

Πηγή: patrisnews.gr