Αν έχεις μια θέση στάθμευσης που δεν χρειάζεσαι, δες πότε μπορείς να τη νοικιάσεις σε άλλον και να κερδίζεις χρήματα κάθε μήνα.
Στην πλειοψηφία των αστικών κέντρων, ακόμη και με τις περισσότερες νέες πολυκατοικίες να διαθέτουν δικό τους ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, το θέμα του parking συνεχίζει να απασχολεί μεγάλο ποσοστό των οδηγών. Το να έχεις λοιπόν στην κατοχή σου μία θέση στάθμευσης, αποτελεί ένα σημαντικό προνόμιο πλέον. Ακόμη κι αν δεν την χρειάζεσαι για προσωπική χρήση, μπορείς να την νοικιάσεις σε κάποιον άλλο και να ενισχύσεις το εισόδημα σου.
Τι ισχύει όμως με τις θέσεις parking στις πολυκατοικίες; Είναι νόμιμο να νοικιάσεις σε κάποιον μία θέση που σου ανήκει; Κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις; Το λέμε αυτό διότι όπως μπορεί να γνωρίζεις, δεν είναι όλες οι θέσεις ίδιες. Οι θέσεις parking μπορούν να βρίσκονται είτε στην πιλοτή, είτε στο υπόγειο, είτε στην ταράτσα, είτε σε όροφο, είτε στον ακάλυπτο και χωρίζονται σε ανοιχτές και σε κλειστές θέσεις με επαρκή χώρο τουλάχιστον 12 τ.μ., εύκολη πρόσβαση και αρκετό ελεύθερο χώρο για ελιγμούς.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, σε οποιαδήποτε νέα πολυκατοικία κατασκευάζεται, η πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης είναι υποχρεωτική, ασχέτως αν στο χώρο θα στεγάζονται διαμερίσματα, γραφεία, κατοικίες κτλ. Πάμε να δούμε όμως τι ισχύει για το κάθε είδος θέσης ξεχωριστά.
Τι ισχύει για τις ανοικτές θέσεις parking;
Οι ανοιχτές θέσεις parking δεν αποτελούν χωριστή ιδιοκτησία, δηλαδή δεν έχουν ποσοστό συμμετοχής στο κοινό οικόπεδο. Παραχωρούνται για αποκλειστική χρήση σε κάθε ιδιοκτήτη οριζόντιας ιδιοκτησίας, π.χ. ενός διαμερίσματος, αυτό γίνεται με ειδική αναφορά στο συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος, και η θέση αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Δεν μεταβιβάζεται, ούτε μισθώνεται σε τρίτο που δεν έχει ιδιοκτησία στο συγκεκριμένο ακίνητο. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζεις ότι μια ανοιχτή θέση πάρκινγκ δεν μπορεί να γίνει κλειστή, να σκεπαστεί δηλαδή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών.
Τι ισχύει για τις κλειστές θέσεις στάθμευσης;
Οι κλειστές θέσεις parking που προβλέπονται στην οικοδομική άδεια δεν είναι κοινόχρηστοι χώροι και αποτελούν οριζόντια ιδιοκτησία, με συμμετοχή στο οικόπεδο. Μπορούν να μεταβιβαστούν σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς περιορισμούς. Επίσης, μπορούν να μισθωθούν σε τρίτους, εκτός αν απαγορεύεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Οι χώροι αυτοί επιβαρύνονται με κοινόχρηστες δαπάνες, όπως και τα διαμερίσματα.
Τι ισχύει για τις θέσεις parking σε πιλοτή;
Να θυμίσουμε πως ως πιλοτή ορίζεται ο χώρος στο ισόγειο ενός οικήματος, ο οποίος δεν περιβάλλεται από τοίχους και περιέχει μόνο κολόνες της οικοδομής. Αποτελεί κοινή ιδιοκτησία και είναι κοινόχρηστη από όλους τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.
Στην περίπτωση των θέσεων που βρίσκονται στην πιλοτή λοιπόν, το ιδιόκτητο parking απαγορεύεται. Οι συνιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορούν να καθορίσουν «άτυπα» συγκεκριμένους ανοικτούς χώρους που θα χρησιμοποιούν για στάθμευση στον χώρο της πιλοτής, χωρίς όμως αυτοί οι χώροι να αποτελούν ιδιοκτησία τους και να αναγράφονται στο Ε9. Να πούμε πως θέσεις parking στην πιλοτή δικαιούνται μόνο όσοι έχουν διαμέρισμα ή κατάστημα στην πολυκατοικία, και όχι οι ιδιοκτήτες κάποιας αποθήκης.
Το ποιος θα παρκάρει στην πιλοτή μπορεί να καθοριστεί με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή με ξεχωριστό συμβόλαιο. Αν δεν γίνει κανένα από τα δύο τότε σύμφωνα με τον νόμο, όλοι έχουν δικαίωμα στάθμευσης όπου θέλουν, χωρίς συγκεκριμένες θέσεις.
Μπορώ να νοικιάσω σε τρίτους μία ανοιχτή θέση parking που βρίσκεται στην πιλοτή;
Δεν μπορούν να ενοικιαστούν σε τρίτους οι όποιες ανοιχτές θέσεις στάθμευσης έχουν καθοριστεί για αποκλειστική χρήση. Δηλαδή, δεν είναι ιδιόκτητες, διότι αυτό απαγορεύεται με νόμο του 1981 ρητώς.
Τι γίνεται σε περίπτωση που έχω αγοράσει μια ανοιχτή θέση parking;
Οι θέσεις στάθμευσης που είχαν αγοραστεί ως χωριστές ιδιοκτησίες στο παρελθόν, πριν από τον παραπάνω νόμο, είναι και σήμερα ιδιόκτητες. Αυτές οι θέσεις μπορούν και να μεταβιβαστούν και να ενοικιαστούν.
Τι ισχύει για τις θέσεις parking στα υπόγεια γκαράζ των πολυκατοικιών;
Σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των θέσεων στάθμευσης, έχει κριθεί και παγίως γίνεται δεκτό ότι εφόσον βρίσκονται στο ισόγειο (περίκλειστες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων) ή στο υπόγειο, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας, δεν είναι κοινόχρηστα και κοινόκτητα μέρη της οικοδομής και μπορούν να ενοικιαστούν ή να πουληθούν σε τρίτους.
Ο ακάλυπτος μπορεί να είναι χώρος στάθμευσης και κατ’ επέκταση να ενοικιαστεί;
Καταρχήν, ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου προορίζεται κυρίως για φύτευση, πλην όμως σήμερα σε πολλές πολυκατοικίες ο ακάλυπτος χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων καλύπτοντας όλη την πρασιά.
Ο ακάλυπτος του οικοπέδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων µη στεγασμένος (υπαίθριος) ή µε ελαφρά κατασκευή, σε ένα όμως ποσοστό της επιφάνειας του οικοπέδου και εκτός του υποχρεωτικού χώρου φύτευσης, που αντιστοιχεί στα 2/3 του οικοπέδου.
Όσον αφορά την ενοικίαση τώρα, ισχύει ότι είπαμε και παραπάνω. Εάν πρόκειται για ανοικτή θέση τότε απαγορεύεται η ενοικίαση ή πώληση της
Πηγή: gocar.gr