Θλίψη και συγκίνηση για τον απροσδόκητο θάνατο της συζύγου του «ξυλογλύπτη της ομογένειας» Κωνσταντίνου Πυλαρινού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Βασιλική Πυλαρινού το γένος Μυζήθρα (Vasiliki Pilarinos), σύζυγος του «ξυλογλύπτη της ομογένειας» Κωνσταντίνου Πυλαρινού δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020 έχασε την σύντομη και άνιση μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά της, τους συγγενείς και τους φίλους.

Η σορός της το απόγευμα της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου 2020 από τις 6.00 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22-30 33rd Street, Astoria, N.Y.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 10.30 π.μ. στον εν λόγω ναό και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός της στο κοιμητήριο «Nassau Knolls Cemetery» στην διεύθυνση 500 Port Washington Boulevard, Port Washington,N. Y. 11050.

Η Βασιλική Πυλαρινού με τις κόρες της και τα τέσσερα εγγονάκια της τα οποία λάτρευε. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Πυλαρινό, τα παιδιά της Αντωνία και Γιώργο Ντουραμάνη, Παναγιώτα και Δρ. Κωνσταντίνο Κατσηγιώργη, τα εγγόνια, Ηλία και Κωνσταντίνο Ντουραμάνη, Μιχάλη και Κωνσταντίνα – Βασιλική Κατσηγιώργη, τα αδέλφια, τους κουνιάδους, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1943 στα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς της Νικόλαος και Καλλιόπη Μυζήθρα έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα την Βασιλική, την Λαμπρινή, τον Βασίλη και τον Λάκη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η φιλία της μητέρας της με την Αγαθή Πυλαρινού από Αχλαδόκαστρο που είχε χάσει την σύζυγό της Αντώνιο και μεγάλωνε μόνη της τα έξι ενήλικα την εποχή εκείνη παιδιά οδήγησε στο συνοικέσιο της Βασιλικής με τον Κωσταντίνο Πυλαρινό, που την εποχή εκείνη ήταν επιπλοποιός και ξυλογλύπτης και διατηρούσε το δικό του κατάστημα στην Αθήνα.

Η Βασιλική Πυλαρινού τα πρώτα χρόνια στην Αμερική. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στις 25 Οκτωβρίου 1970 η Βασιλική και ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στην Αθήνα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το 1974 ήρθαν στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.  Ο Κωνσταντίνος άρχισε να ασχολείται με την ξυλογλυπτική τέχνη αρχικά στο γκαράζ ενός σπιτιού, ενώ η Βασιλική τα πρώτα χρόνια έκανε διάφορες δουλειές σε εργοστάσια.

Όταν έμεινε έγκυος σταμάτησε να εργάζεται διότι δεν ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν με νταντά (baby sitter).

Ο Κωσταντίνος με την σκληρή εργασία κατάφερε να αναδειχτεί και τα πρώτα του έργα άρχισαν να κοσμούν τους ναούς της ομογένειας. Η προ τεσσάρων περίπου δεκαετιών πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ανοικοδομημένου ναού αποτελεί ένα από τα ολοκληρωμένα έργα τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των ιερέων και των κοινοταρχών και οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Μετά από σύντομο διάστημα άνοιξε την δική του εταιρεία και το 1980 άνοιξε το δικό του εργαστήριο με την επωνυμία «Byzantion Woodworking», στην συμβολή της 37ης Οδού και της Λεωφόρου της Αστόριας στην Αστόρια, το οποίο σμίλευσε πάνω από εκατό τέμπλα στην Αμερική και στην Καναδά.

Η επιτυχία του Κωνσταντίνου, όπως έλεγε ο ίδιος, δεν θα είχε το εύρος που είχε χωρίς την βοήθεια και την συμπαράσταση της πολυαγαπημένης σύζυγό του Βασιλικής και τη κόρης του Παναγιώτας που είναι αρχιτέκτονας.

Τον Μάρτιο του 2016 ο Κωνσταντίνος ασθένησε βαριά και η Βασιλική αποφάσισε να κλείσει το εργαστήριο προκειμένου να αφιερώσει όλον της τον χρόνο στην θεραπεία του συζύγου της.

Η Βασιλική Πυλαρινού με τον πολυαγαπημένο σύζυγό της Κωνσταντίνο Πυλαρινού που σε δύο εβδομάδες θα γιόρτασαν το Χρυσό Ιωβηλαίο. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η γενναιοδωρία του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής ήταν υποδειγματική. Μια από τις μεγαλύτερες δωρεές ήταν η προετοιμασία και η εγκατάσταση του τέμπλου, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αχλαδόκαστρο.

Προ τεσσάρων ετών όταν αποφάσισε να κλείσει το εργαστήριο η Βασιλική δώρισε τα σαράντα περίπου τελευταία έργα του συζύγου της σε μοναστήρι.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια την Αντωνία και την Παναγιώτα και τις γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις και αμφότερες ομιλούν άπταιστα τα ελληνικά.

Η Βασιλική Πυλαρινού με τον σύζυγό της και τα λατρευτά της εγγόνια. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος και η Βασιλική πίστευαν στην αναγκαιότητα της παιδείας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Η Αντωνία σπούδασε οικονομικές επιστήμες και διδάσκει μαθηματικά στο δημόσιο σχολείο IS-141 στην Αστόρια, ενώ η Παναγιώτα είναι αρχιτέκτονας.

Ο τους αξίωσε τον Κωνσταντίνο να δουν τα κορίτσια τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά εκκλησίας για το Χορό του Ησαϊα και για την βάπτιση των παιδιών τους.

Η Αντωνία είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Ντουραμάνη, ιδρυτή και πρόεδρο της ασφαλιστικής εταιρείας «DurAmerica Brokerage» με τον οποία έφεραν στον κόσμο δύο αγόρια τον Ηλία και τον Κωνσταντίνο.

Η Βασιλική Πυλαρινού με τον σύζυγό της, τις κόρες, τους; γαμπρούς και τα εγγόνια της. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Παναγιώτα είναι παντρεμένη με τον χειρούργο ορθοπεδικό Δρα Κωνσταντίνο Κατσηγιώργη με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Μιχάλη και την Κωνσταντίνα – Βασιλική.

Η αείμνηστη λάτρευε τον σύζυγό της και λόγω της ασθένειας του αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίου αφιερωμένο στον ξυλογλύπτη της ομογένειας, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο της. Η Αντωνία και η Παναγιώτα θα συνεχίσουν το έργο της και το βιβλίο θα εκδοθεί και στις δύο γλώσσες.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στον σύζυγό, στα παιδιά και στα εγγόνια της. Αιωνία της η μνήμη.

Η Βασιλική Πυλαρινού η οποία ήθελε να είχε το σπίτι της πάντα γεμάτο για να τους φιλέψει. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η Βασιλική Πυλαρινού ήταν εξαρετική μαγείρισσα και οικοδέσποινα. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η Βασιλική Πυλαρινού με τον σύζυγό της και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η Βασιλική Πυλαρινού. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η Βασιλική Πυλαρινού τα πρώτα χρόνια στην Αμερική. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η Βασιλική Πυλαρινού την ημέρα του γάμου της με τον Κωνσταντίνο. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πηγή: anamniseis.net