ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο γενναιόδωρος επιχειρηματίας και εξαίρετος οικογενειάρχης Ηλίας Παγώνης (Ilias Pagonis) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών έχοντας στο πλευρό του την πολυαγαπημένη οικογένειά του.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Άϊλαντ, π. Χριστόφορος Κωνσταντινίδης μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος προς τα στελέχη, τα μέλη και τους υποστηρικτές της κοινότητας ανακοίνωσε την εκδημία του Ηλία Παγώνη και αφ ενός μεν εξέφρασε την θλίψη για τον θάνατο του Ηλία, αφ ετέρου δε τους κάλεσε να προσευχηθούν στον πανάγαθο Θεό υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και υπέρ υγείας και παραμυθίας της συζύγου, των παιδιών, των εγγονιών και του δισεγγονού του.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Κυριακής, 21 Μαρτίου 2021 από τις 4.00 έως τις 8.00 μ.μ., τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Fairchild Sons Funeral Home» στην διεύθυνση 1201 Franklin Avenue, Garden City, N.Y. 11530 για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Ηλίας Παγώνης με την σύζυγό του Αναστασία και τα παιδιά τους Μαρία Γεωργά, Αθανάσιο Παγώνη και Παναγιώτη Παγώνη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρτίου 2021 και ώρα 10:00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στην διεύθυνση 110 Cathedral Avenue Hempstead, NY 11550 για να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο κοιμητήριο «Cemetery of the Holy Rood» στην διεύθυνση 111 Old Country Road, Westbury, N.Y., 11590 για να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Αναστασία το γένος Κοσμά, τα παιδιά του Μαρία και Βασίλη Γεωργά, Αθανάσιο Παγώνη και Ανδριάννα το γένος Βλογιανίτη, Παναγιώτη Παγώνη και Στέιση Rauch, τα εγγόνια Αναστασία και Raphael Rodriguez,  Ηλία Α. Παγώνη, Αλεξία Παγώνη και Σταύρο Παγώνη, Ηλία  Π. Παγώνη και Αναστασία Παγώνη, τον δισεγγονό Jayden Rodriguez, τα αδέλφια, τις γυναικαδέλφες, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο Ηλίας Παγώνης με την Αναστασία το γένος Κοσμά την ημέρα του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Από την Σκούρα Λακωνίας στο Αμερικανικό Όνειρο

Ο Ηλίας Παγώνης γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1939 στην Σκούρα που ως γνωστών ανήκει στον Δήμο Σπάρτης, Λακωνίας, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του, Αθανάσιος Παγώνης και Μαρία το γένος Αναγνωστοπούλου, έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Κωνσταντίνο, την Αγγελική, την Γαρυφαλιά, τον Ηλία και την Γεωργία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών άλλων συμπατριωτών του και να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην ξενιτιά. Αρχικά μετέβη στο Μόντρεαλ του Καναδά και μετά από μερικούς μήνες ήρθε στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ, όπου εδρεύει και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου.

Εργάστηκε στα εστιατόρια, αρχικά ως πιατάς και με την πάροδο του χρόνου άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του επαγγέλματος. Το 1963 αξιώθηκε να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο. Πρόκειται για το εστιατόριο  «Louie’s Manhasset Restaurant» στην διεύθυνση 339 Plandome Road, Manhasset, N.Y., 11030, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε την δική του πελατεία και το οποίο παρείχε εργασία και συνάμα την δυνατότητα σε πολλούς ομογενείς και άλλους συμπολίτες να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Ο Ηλίας Παγώνης με την σύζυγό του Αναστασία το γένος Κοσμά σε μια πρόσφατη φωτογραφία στο Γουέλινγκτον της Φλόριδας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τα ηνία του εστιατορίου προ δέκα πέντε περίπου ετών πέρασαν στα παιδιά του τα οποία διατήρησαν στο ακέραιο τον οικογενειακό χαρακτήρα και ενέτειναν την κοινωνική του προσφορά.

Σήμερα εν έτη 2021 το εστιατόριο θεωρείται ένα από τα εμβληματικά εστιατόρια του Μανχάσετ, καθώς κατάφερε να παντρέψει την ελληνική με την αμερικανική γαστρονομία.

Ο αείμνηστος ήταν υπόδειγμα επιχειρηματία και πάνω από όλα οικογενειάρχη. Το 1962 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ με την Αναστασία το γένος Κοσμά που κατάγονταν από την Κρεμαστή Λακωνίας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, την Μαρία, τον Αθανάσιο και τον Παναγιώτη και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τα παιδιά μεγάλωσαν στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Παύλου και αποφοίτησαν από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο.

Ο Ηλίας Παγώνης με τον μεγαλύτερο γιο του Αθανάσιο Παγώνη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Ηλίας και η Αναστασία επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τους παρείχαν την δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια.

Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας για τον Χορό του Ησαΐα, αλλά και για να βαφτίσουν τα παιδιά τους.

Ο αείμνηστος διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα, για την ευγένεια, το φιλότιμο, την εργατικότητα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.

Αν και το επάγγελμα του εστιάτορα δεν παρέχει μεγάλα περιθώρια ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, εντούτοις ο αείμνηστος έβρισκε πάντα τον χρόνο που απαιτούνταν για να περάσει ευχάριστες στιγμές και για να ταξιδέψει με τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Από αριστερά διακρίνονται η Αναστασία Παγώνη ο Αθανάσιος Παγώνης και ο Ηλίας Παγώνης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Όταν πλέον παρέδωσε την σκυτάλη μοιραζόταν τον χρόνο μεταξύ Νέας Υόρκης και Φλόριδας, διότι το τροπικό κλίμα τους μήνες του χειμώνα του θύμιζε την ιδιαίτερή του πατρίδα και την ίδια την Πελοπόννησο.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου (Greek Orthodox Cathedral of Saint Paul 110 Cathedral Avenue Hempstead, NY 11550).

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

Ο Ηλίας Παγώνης με τους γονείς, τα παιδιά και τους συμπέθερους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Agnes Cummings, Γεωργία Κωσταλάμπρου, Ηλίας Παγώνης και ο κουνιάδος του Γιώργος Κούρλας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Αναστασία Παγώνη, Αθανάσιος Παγώνης, Ηλίας Παγώνης και η αδελφή του Γεωργία Κωσταλάμπρου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Αναστασία Παγώνη, Ηλίας Παγώνης, Παναγιώτης Παγώνης και Βούλα Παγώνη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πηγή: anamniseis.net

Προηγούμενο άρθροΔημοσίευμα σοκ για Ελλάδα: «Η ΕΕ παγώνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία – Τους προέτρεψε και ο Τ.Μπάιντεν»
Επόμενο άρθροΙθάκη: Το “Περαντζάδα” αναγνωρίζεται από το HotelsCombined ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα