ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ

Άλλο ένα μαρτυρικό καλοκαίρι για την πιο τουριστική περιοχή της Κεφαλλονιάς

Έχει προχωρήσει ήδη η τουριστική περίοδος και σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Σκάλας δεν έχει δοθεί λύση.

Όλοι περίμεναν ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τα προηγούμενα χρόνια κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες θα είχαν αντιμετωπιστεί.

Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει ο οικισμός είναι θλιβερή και αποκαρδιωτική.

Η άθλια εικόνα του κεντρικού δρόμου

Καθημερινά σχεδόν υπάρχουν δημοσιεύματα και καταγγελίες από κατοίκους και επισκέπτες για την κατάσταση που επικρατεί στον κεντρικό δρόμο της Σκάλας.

Πριν μερικά χρόνια τέλειωσε το έργο της πεζοδρόμησης του κεντρικού δρόμου. Παρά τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις ατέλειες όλοι περίμεναν  ότι η δημοτική αρχή θα είχε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον καθορισμό των κανόνων και των ρυθμίσεων για τη λειτουργία του.

Στη συνέχεια, όλοι περίμεναν ότι με την καθημερινή παρακολούθηση και επίβλεψη της δημοτικής αρχής θα προχωρούσε και η εφαρμογή τους.

Ο κεντρικός δρόμος μπορούσε με τις κατάλληλες ρυθμίσεις να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες και παράλληλα να είναι βιτρίνα και διαφήμιση για τον τουριστικό οικισμό.

Σήμερα δυστυχώς για ένα ακόμη καλοκαίρι ένα απίστευτο μπάχαλο βασιλεύει στον κεντρικό δρόμο της Σκάλας και αποτελεί δυσφήμηση για την εικόνα της.

Ο κεντρικός δρόμος είναι κάτι ανάμεσα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και  ανεξέλεγκτο πάρκινγκ με δυστυχείς κατοίκους και επισκέπτες να προσπαθούν να κινηθούν με τα πόδια χωρίς να τους συμβεί κάποιο ατύχημα. Ιδιαίτερα τραγική είναι η εικόνα των τουριστών που θεωρούν αρχικά ότι βρίσκονται σε πεζόδρομο και στη συνέχεια διαπιστώνουν ανά πάσα στιγμή ότι κινδυνεύουν.

Λεωφορεία, οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μηχανάκια και πεζοί σε ένα απίστευτο κουβάρι με τον καθένα να κινείται όπως θέλει και να παρκάρει όπου του αρέσει.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Σκάλας με την υπ.αριθμ. 16/ 7 Μαΐου 2015    απόφαση του είχε προτείνει κάποιες ρυθμίσεις για τον κεντρικό δρόμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς με την υπ.αριθμ. 108/ 15 Μαΐου 2015 απόφαση του,  είχε εγκρίνει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για τον κεντρικό δρόμο με τη διατύπωση από την αντιπολίτευση επιμέρους προτάσεων και διαφοροποιήσεων.

Στη συνεδρίαση αυτή η Δημοτική Παράταξη ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση ρυθμίσεων αλλά και απολύτως απαραίτητων έργων για τη διευκόλυνση της κίνησης και της λειτουργίας του οικισμού.

Για την έγκριση της απόφασης αυτής η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου είχε ζητήσει επιπλέον στοιχεία και διευκρινίσεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένα από αυτά τα επιπλέον στοιχεία δεν έχουν προσκομιστεί στη Αποκεντρωμένη από το Δήμο Κεφαλλονιάς.

Επομένως η απόφαση αυτή δεν έχει εγκριθεί και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αφού μετά από   τόσα χρόνια καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι απίθανο κάτι τέτοιο να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Άρα για ένα ακόμη καλοκαίρι ή ίδια απαράδεκτη κατάσταση θα ταλαιπωρήσει κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες του τουριστικού οικισμού οι οποίοι καταλογίζουν αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα στη Δημοτική Αρχή.

Ανάγκη για άμεσες ρυθμίσεις

Ακόμη και τώρα την τελευταία ώρα και μέχρι τη οριστική διευθέτηση όλων αυτών των θεμάτων, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ενέργειες και να εφαρμοστούν άμεσα κάποια επιμέρους μέτρα για αντιμετώπιση μερικών προβλημάτων.

‘Ένα άμεσο μέτρο μπορεί να είναι η μονής κατεύθυνσης κίνηση για όλα τα οχήματα που εισέρχονται στον κεντρικό δρόμο. Αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται και στην απόφαση του Τοπικού και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης είναι απολύτως απαραίτητο να βρεθούν άμεσα χώροι στάθμευσης κοντά στο κέντρο και στο πάνω μέρος του οικισμού για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, των επισκεπτών και των επαγγελματιών.

Όμως μέχρι σήμερα ούτε μικρά άμεσα μέτρα ούτε επιμέρους ρυθμίσεις έχουν προχωρήσει. Ακόμη και αυτά τα καλαθάκια των απορριμμάτων και τα παγκάκια που η προμήθεια τους είχε γίνει πέρσι το καλοκαίρι δεν τοποθετήθηκαν ποτέ.

Αλήθεια που βρίσκονται τα καλάθια των απορριμμάτων και τα παγκάκια από πέρσι το καλοκαίρι;

Στις ερωτήσεις μας και στην έρευνα μας βρέθηκαν αχρησιμοποίητα να σκουριάζουν από δω και από κει.

Τα είκοσι (20) καλάθια απορριμμάτων που αγοράστηκαν πέρσι το καλοκαίρι αντί να έχουν τοποθετηθεί βρίσκονται σε μια αποθήκη στο υπόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου της Σκάλας,

Οι σχετικές φωτογραφίες που επισυνάπτονται το αποδεικνύουν.

Επίσης δώδεκα (12) τουλάχιστον παγκάκια, που η προμήθεια τους έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι, ούτε αυτά έχουν τοποθετηθεί. Βρίσκονται παρατημένα, χορταριάζουν και έχουν βγάλει ρίζες στο χώρο δίπλα στο Αγροτικό Ιατρείο της Σκάλας.

Για του λόγου το αληθές επισυνάπτονται οι σχετικές φωτογραφίες.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΛΟΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ:

Πόσο δύσκολο λοιπόν είναι να τοποθετήσεις μερικά καλαθάκια απορριμμάτων και μερικά παγκάκια στον πεζόδρομο και στις πλατείες της Σκάλας;

Και εάν αυτό είναι τόσο δύσκολο και χρονοβόρο, πως μπορούμε αλήθεια να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τη δημοτική αρχή όπως π.χ. να λειτουργήσει τα αποχετευτικά δίκτυα και το βιολογικό καθαρισμό;

Ανδρέας Α. Ζαπάντης

Πρώην Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων

Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς