Θρήνος: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Μουρίκης! (εικόνα)

Θλίψη προκαλεί στην τοπική κοινωνία του Αιγίου η είδηση του θανάτου του 66χρονου αρχιτέκτονα Νίκου Μουρίκη, ενός ανθρώπου πολυτάλαντου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή εν ώρα εργασίας στο Λονδίνο, όπου ζούσε και δούλευε τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος Μουρίκης γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο, από όπου και αποφοίτησε με Άριστα (100/100 και έπαινο). Εργάστηκε ως υπεύθυνος σχεδιασμού  στο “Studio  D’ Arte Medusa” με τον Γλύπτη Quinto Testore. Συμμετείχε στην αποκατάσταση και  αναπαλαίωση έργων του γνωστού  γλύπτη Jio  Pomodoro,πάνω στο κρουαζιερόπλοιο  Achille Lauro.

Το  1983  επέστρεψε  στο  Αίγιο και ίδρυσε το  Studio Informa, παρουσιάζοντας αστική αρχιτεκτονική με προσωπικό  στίγμα και  ύφος. Παράλληλα ζωγράφισε και μελέτησε την ιστορία της τέχνης. Αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία. Έργα του φιλοξενούνται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Παρουσίασε το ζωγραφικό του έργο σε ομαδικές και προσωπικές εκθέσεις  και  Διεθνείς συναντήσεις, αποσπώντας  επαινετικές κριτικές και διακρίσεις. Επίσης ήταν μουσικός, έπαιζε υπέροχο βιολί, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στην κλασική μουσική και με αγαπημένο του συνθέτη τον Gustav Mahler.

Η έκθεση έργων του ζωγραφικής το 2017 στο Αίγιο, στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό, υπήρξε σημείο αναφοράς και συνάντησης για φιλότεχνους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα έργα του υπήρξαν η ανακαίνιση του Πύργου στα Ψηλαλώνια Αιγίου, ο εξωραϊσμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγίου και η εκπόνηση μελέτης για την ανακατασκευή της Πλατείας Αγίας Λαύρας.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Λονδίνο, εργαζόμενος σε τεχνικό γραφείο. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών γιων και μιας κόρης.

Ο Νίκος Μουρίκης υπήρξε ένας άνθρωπος βαθύτατα δημοκρατικός, με συνεπείς ιδέες που υπερασπιζόταν με σθένος και σοβαρά επιχειρήματα και παράλληλα με μια σπάνια γοητεία λόγου και σκέψης. Ήταν ένας γνήσιος εκπρόσωπος και υπηρέτης του πολιτισμού, κερδίζοντας τον συνομιλητή του ακόμα κι αν τους χώριζαν μεγάλες διαφορές.

filodimos.gr