Τι άδεια χρειάζεται για ένα ξύλινο σπίτι

Η αγορά ενός σπιτιού είναι όνειρο ζωής. Η επιλογή του σωστού χώρου και του σωστού κτίσματος, είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και σύνεση. Τα ξύλινα σπίτια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή η οποία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα είτε για μόνιμη είτε για εξοχική κατοικία.

Εκτός, όμως, από την επιλογή του σωστού χώρου και των υλικών από τα οποία θα είναι κατασκευασμένος ο χώρος αυτός, οι ιδιοκτήτες καλούνται να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή και στο νομικό κομμάτι, ειδικά αυτό που αφορά την άδεια για την ανέγερση ή εγκατάσταση του σπιτιού τους. Στο κείμενο που ακολουθεί θα εξετάσουμε όλα όσα ισχύουν στην Ελλάδα για το θέμα της άδειας που χρειάζεται για ένα ξύλινο σπίτι, καθώς και όσα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να κάνετε τη διαδικασία… παιχνιδάκι.

Τα πλεονεκτήματα που έχουν τα ξύλινα σπίτια

Ξεκινώντας είναι σημαντικό να δούμε τους λόγους για τους οποίους τα ξύλινα σπίτια αποτελούν μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποκτήσουν μια καινούρια κατοικία. Τα ξύλινα σπίτια, αντίθετα με την άποψη πολλών, που τα βλέπουν ως μια φθηνή και γρήγορη λύση, είναι πολύ ανθεκτικά καθώς και αποδοτικά ενεργειακά και φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης, προσφέρουν πολλές επιλογές σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαρρύθμιση των χώρων, καθώς υπάρχουν ξύλινα σπίτια από 60 m2, αλλά και μεγάλη ευελιξία με πολλές επιλογές για επεκτασιμότητα. Παράλληλα, η κατασκευή τους είναι πιο ελαφριά, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με ασφάλεια ακόμη και σε μαλακό έδαφος, ενώ είναι ικανά να αντέξουν και σε μεγάλη πίεση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πιο οικονομικό κόστος για την κατασκευή και την τοποθέτησή τους, καθώς και την αισθητική υπεροχή που έχει το ξύλο έναντι του σκυροδέματος, τα καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή τόσο για μόνιμη όσο και για εξοχική κατοικία.

Ανθεκτικότητα και ασφάλεια

Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ασφάλειας, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα ξύλινα σπίτια όχι απλά δεν υπολείπονται των άλλων κατασκευών, αλλά έχουν πλεονέκτημα! Συγκεκριμένα, οι ξύλινες κατασκευές έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε σεισμούς, καθώς το ξύλο λόγω της ελαστικότητάς του μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από ένα σεισμό καλύτερα από άλλα υλικά. Πρόκειται για ακόμη έναν λόγο που καθιστά τα ξύλινα σπίτια μια ιδανική επιλογή για χώρες όπως και η Ελλάδα όπου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Ακόμη, σημαντικό είναι, επίσης, ότι τα σύγχρονα ξύλινα σπίτια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και στην περίπτωση φωτιάς! Αυτό οφείλεται στους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους γίνεται η επεξεργασία των ξύλων πριν την κατασκευή του σπιτιού!

Τι άδεια χρειάζεται για ένα ξύλινο σπίτι;

Η άδεια για ένα καινούριο σπίτι θέλει πάντα μεγάλη προσοχή. Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία πρέπει να γίνει ούτως ώστε τα πάντα να είναι νόμιμα και να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στο μέλλον.

Φυσικά, από χώρα σε χώρα η νομοθεσία διαφέρει και προβλέπει διαφορετικά πράγματα σχετικά με τις οικοδομικές άδειες. Έτσι και η Ελλάδα έχει τους δικούς της συγκεκριμένους κανόνες που εφαρμόζονται. Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι νομοθεσίες στον συγκεκριμένο τομέα ενδεχομένως να τροποποιηθούν και είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσετε την όποια διαδικασία να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τα ξύλινα σπίτια αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και οι υπόλοιπες κατασκευές. Έτσι, για την εγκατάσταση ενός ξύλινου σπιτιού σε ένα οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται να εκδώσει μια τυπική οικοδομική άδεια για μόνιμη κατασκευή. Η διαφορά που υπάρχει είναι ότι το κόστος για την έκδοση της άδειας αυτής είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος των συμβατικών κτιρίων. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το κόστος είναι μικρότερο αποτελεί ακόμη έναν λόγο για τον οποίο τα ξύλινα σπίτια είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή.

Για να βγάλετε την άδεια που χρειάζεται για την τοποθέτηση και εγκατάσταση ενός ξύλινου σπιτιού στον χώρο που έχετε επιλέξει, πρέπει να απευθυνθείτε στην τοπική πολεοδομία. Πηγαίνοντας εκεί θα πρέπει να έχετε όλα τα στοιχεία που αφορούν το μελλοντικό σας σπίτι προκειμένου να μπορέσετε να παρέχετε στην πολεοδομία λεπτομέρειες όπως το μέγεθος του σπιτιού, με τις πλήρεις διαστάσεις της κατασκευής. Για να λάβετε μια λεπτομερή λίστα για όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε, μπορείτε να απευθυνθείτε είτε στην αρμόδια πολεοδομική αρχή είτε σε κάποιο τοπικό ΚΕΠ.