Τι «είδε» ο τουρίστας στην πτήση για Αθήνα (video)

Passengers of a flight from Paris wearing protective face masks arrive at the Eleftherios Venizelos International Airport, following the easing of measures against the spread of coronavirus disease (COVID-19), in Athens, Greece, June 15, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Μια Δευτέρα που δεν είναι σαν τις άλλες. Μια Δευτέρα με… “πρεμιέρα”, αφού τα σύνορα της Ελλάδας «άνοιξαν» ξανά και τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης δέχονται τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές. Ή Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό κι έρχονται να δουν τους δικούς τους.

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γέμισε κόσμο σήμερα. Τουρίστες, Έλληνες του εξωτερικού και… δημοσιογράφοι που τους περίμεναν για μια δήλωση.

Πως έγινε η πτήση, αν τους έγινε τεστ, αν θα μείνουν καραντίνα, γιατί ήρθαν.

Η πρώτη πτήση που έφτασε ήταν από τη Λάρνακα. Αλλά από την Κύπρο των… λίγων κρουσμάτων και των λίγων θανάτων, τα πράγματα δεν ήταν τόσο αυστηρά.

Όπως, ας πούμε, από τη Γαλλία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το φονικό πέρασμα του κορονοϊού. Ένα ζευγάρι από το Παρίσι δεν θέλησε να χαλάσει τη συνήθεια 11 ετών εξαιτίας του κορονοϊού. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες. Ήρθαν για διακοπές όπως κάνουν εδώ και 11 χρόνια. Φόρεσαν τις μάσκες τους, έκαναν τα τεστ τους και να ‘τοι!

«Όλα ήταν καλά, κανένα πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε τεστ και να περιμένουμε μια μέρα (σ.σ. για να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ). Αγαπάμε την Ελλάδα», είπε η γυναίκα από τη Γαλλία, που ήρθε για 10ήμερες διακοπές με τον σύζυγό της, ο οποίος θα μείνει όμως και μετά το 10ήμερο στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, είμαι χαρούμενη για εσάς που δεν έχετε πολλά κρούσματα όπως η Γαλλία».

Για διακοπές, όπως κάθε χρόνο, ήρθε κι ένα ζευγάρι από την Ολλανδία. Έχουν σπίτι στην Πάρο, όπως είπαν. Η πτήση, είπαν, ήταν τέλεια. Τους έγινε τεστ με δείγμα σάλιου στην Αθήνα. Θα μείνουν έξι εβδομάδες, στο σπίτι τους στην Πάρο που, όπως είπαν, δεν έχει κρούσματα.

Τα παράπονα

Φυσικά, δεν ήρθαν μόνο τουρίστες σήμερα, πρώτη μέρα που επιτρέπονται ξανά οι πτήσεις. Ήρθαν κι Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις μια νεαρή γυναίκα που μένει στη Γαλλία και άλλη μια που μένει στη Βρετανία και ήρθε στην Αθήνα μέσω Γαλλίας.

Στο αεροπλάνο, είπε, δεν υπήρχαν κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες και όλοι φορούσαν μάσκες. «Όταν βγήκαμε κάναμε όλοι ένα τεστ», είπε. Τεστ θερμοκρασίας τους έγινε στο Παρίσι και τεστ με δείγμα σάλιου όταν έφτασαν στην Ελλάδα.

Μια μέρα θα πρέπει να περιμένουν σε ξενοδοχείο για να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ κι αν δεν είναι θετικοί, θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις διακοπές τους.

Παράπονα για τη διαδικασία εξέφρασε μια Ελληνίδα που ταξίδεψε από το Χίθροου του Λονδίνου μέσω Γαλλίας. «Μας κάνανε το τεστ και δεν μας ενημέρωσαν για τίποτα. Έπρεπε να τους ρωτήσω “τελικά τι κάνουμε; Που πάμε;”. Μας είπαν να πάμε στον τόπο διαμονής μας και αν δεν ενημερωθούμε με sms ότι έχετε κορονοϊό, δεν έχετε πρόβλημα».

Η διαδικασία του τεστ είπε, κράτησε ένα δευτερόλεπτο. Και της έκανε εντύπωση γιατί, όπως είπε, είχε κάνει το τεστ για τον κορονοϊό και στην Αγγλία και είχε διαρκέσει 15 με 20 δευτερόλεπτα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

Πηγή: newsit.gr