Τι είναι αυτά τα κουτιά στη νησίδα της εθνικής οδού;

Οι πιο παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει ότι στη νησίδα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, υπάρχουν κάποια παράξενα κουτιά. Πόσοι γνωρίζουν ποια είναι η χρήση τους;

Η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας είναι ένας από τους κεντρικότερους οδικούς άξονες, εξυπηρετώντας χιλιάδες οδηγούς καθημερινά. Πρόκειται για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, του οποίου την  εκμετάλλευση, τη λειτουργία και τη συντήρηση, έχει αναλάβει η Νέα Οδός. Το συγκεκριμένο τμήμα του Α.Θ.Ε. διασχίζει δύο περιφέρειες και τρεις νομούς, έχοντας μήκος 172,5 χλμ.

koutia

Στην εθνική οδό, πραγματοποιούνται ανά διαστήματα διάφορες εργασίες, από διαπλατύνσεις του δρόμου, έως αλλαγές των στηθαίων ασφαλείας, ανακατασκευές ανισόπεδων κόμβων, αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης και δημιουργία νέων, καθώς και βελτίωση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης. Εκτός από την ασφάλεια, η Νέα Οδός δίνει έμφαση και στην αισθητική, επιχειρώντας να ακολουθήσει τα πλέον σύγχρονα πρότυπα.

Δεν φαντάζεστε τι δουλειά κάνουν αυτές οι συσκευές

Το τελευταίο διάστημα, όσοι περνούν από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, είναι πολύ πιθανό να έχουν παρατηρήσει κάποια κουτιά στην νησίδα ανάμεσα στα ρεύματα κυκλοφορίας των οχημάτων. Είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένη απόσταση το ένα από το άλλο, βρίσκονται στην κορυφή μιας λεπτής κολώνας μήκους περίπου 1 – 1,5 μέτρου και έχουν χρώμα λευκό. Η συσκευή υιοθετεί τη σχεδίαση ενός κλασικού κουτιού φιλοξενίας κλειδιών και πάνω είναι ενσωματωμένος ένας αισθητήρας μαύρου χρώματος.

koutia

Οι συσκευές, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε πολύ μεγάλο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου, προφανώς και έχουν ρόλο. Όπως μας ενημέρωσε η Νέα Οδός σε σχετική ερώτηση, ενεργοποιούν το πότισμα των φυτών της κεντρικής νησίδας βάσει χρονοπρογράμματος, ελέγχοντας κάθε μία ένα συγκεκριμένο μήκος.

koutia

Με απλά λόγια, ρυθμίζουν το ποτιστικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στη νησίδα για τη σωστή ανάπτυξη των ριζών των φυτικών οργανισμών που έχουν φυτευτεί και την ομοιόμορφη υγρασία του χώματος προκειμένου τα ποώδη, θαμνώδη και δενδρώδη ζώντα είδη να παραμένουν ακμαία και υγιή, χωρίς την σπατάλη νερού.

Πηγή: ecopress.gr