Τι είναι η νεκρή γωνία; Πόσο κινδυνεύω και πώς διορθώνεται;

Κοιτάς τον καθρέπτη για να προσπεράσεις ή για να κάνεις ελιγμό και θεωρείς πως το πεδίο είναι ελεύθερο. Η «νεκρή γωνία» όμως ή το «τυφλό σημείο» όπως ονομάζεται, μπορεί να σε παραπλανήσει και τότε ο κίνδυνος ατυχήματος πολλαπλασιάζεται.

blis

Η «νεκρή γωνία» είναι η περιοχή γύρω από το όχημα, στην οποία ο οδηγός δεν έχει άμεση οπτική επαφή ούτε με τη χρήση των πλαϊνών καθρεπτών, ούτε μέσω του εσωτερικού καθρέπτη. Συναντάται και στις δύο πλευρές του οχήματος και παρουσιάζεται κυρίως κατά την προσπέραση σε δρόμους με έντονη κίνηση. Ο οδηγός κοιτάει τον καθρέπτη, ενεργοποιεί το φλας, στρίβει το τιμόνι, επιχειρεί να αλλάξει λωρίδα θεωρώντας πως δεν ακολουθεί κανείς, αλλά τότε, είτε ακούγεται η κόρνα, είτε επέρχεται η πρόσκρουση, καθώς το άλλο όχημα έχει βρεθεί ακριβώς στη «νεκρή γωνία».

Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων, οφείλεται ακριβώς σε αυτό το σενάριο. Ο οδηγός δεν έχει δει εγκαίρως το άλλο αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα, με αποτέλεσμα την επαφή.

Πώς αντιμετωπίζεται η «νεκρή γωνία»

Όσο προσεκτικός κι αν είσαι, όσο και να παρατηρείς τους καθρέπτες, η «νεκρή γωνία» πάντοτε θα υφίσταται. Σε ρεαλιστικές συνθήκες δεν μπορείς να την αποφύγεις. Πάντοτε θα υπάρχει ένα «τυφλό σημείο» ή και περισσότερα, ειδικά σε οχήματα με μικρότερους πλαϊνούς καθρέπτες, έντονες σχεδιαστικές γραμμές στο πλάι και μικρά πίσω παράθυρα.

blis

Για παράδειγμα, αν έχεις ένα μεγάλο SUV με μικρούς σχετικά καθρέπτες ή ένα cabrio στο οποίο το πίσω τζάμι είναι περιορισμένης επιφάνειας με την οροφή κλειστή, τότε τα εμπόδια στην όραση είναι περισσότερα. Ακόμη κι αν ρίξεις μια λοξή ματιά πάνω από τον ώμο για να ελέγξεις τι συμβαίνει ή σκύψεις το κεφάλι, οι «νεκρές γωνίες» παραμένουν. Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να μην επιχειρείς απότομους ελιγμούς. Ειδοποίησε νωρίτερα με τη χρήση του φλας που θες να κινηθείς προκειμένου να σε αντιληφθούν εγκαίρως όσοι ακολουθούν. Αν είναι έμπειρος ο άλλος θα καταλάβει την πρόθεσή σου και θα μειώσει ταχύτητα ή θα κορνάρει ή θα «παίξει τα φώτα».

Κάποιοι οδηγοί και ιδιαίτερα οι κάτοχοι Ταξί, τοποθετούν επιπλέον καθρέπτες πάνω στους εργοστασιακούς, ώστε να έχουν ορατότητα προς κάθε σημείο. Αυτή είναι μια καλή λύση, κοστίζει λίγα χρήματα, προσαρμόζεται εύκολα και βοηθά σημαντικά στην εξάλειψη των «τυφλών σημείων».

Ποια «δεύτερα μάτια» έχουν τα αυτοκίνητα και βλέπουν στη νεκρή γωνία;

Οι κατασκευαστές και οι αρμόδιοι οργανισμοί γνωρίζουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η «νεκρή γωνία». Γι΄αυτό, εκτός όλων των άλλων τεχνολογιών, έχουν εφοδιάσει τα νεότερης γενιάς αυτοκίνητα με «ανίχνευση τυφλού σημείου» και σύστημα «αποφυγής σύγκρουσης νεκρής γωνίας με πέδηση».

blis

Οι περισσότερες εταιρείες ονομάζουν το σύστημα «BLIS» και ενσωματώνουν μαζί το «Lane Keep Assist». Αυτό ανιχνεύει οχήματα που πλησιάζουν από το πλάι σε αυτοκινητόδρομους με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας. Εάν ένας οδηγός δείξει την πρόθεσή του για αλλαγή λωρίδας ενεργοποιώντας το φλας, ή αν το σύστημα ελέγχου ανιχνεύσει αλλαγή λωρίδας τη στιγμή που κάποιο όχημα πλησιάζει στο τυφλό σημείο και ενδέχεται να προκληθεί σύγκρουση, το σύστημα εφαρμόζει διορθωτική κίνηση στο τιμόνι για να προειδοποιήσει τον οδηγό και να τον αποτρέψει να αλλάξει λωρίδα, ενώ παράλληλά ενεργοποιεί τη σχετική ένδειξη πάνω στο κρύσταλλο του καθρέπτη.

Πηγή: gocar.gr