Τι πληρώνουμε όλοι σε ένα αυτοκίνητο

Τα καύσιμα μπορεί να αποτελούν μια βασική δαπάνη ενός αυτοκινήτου, όμως υπάρχουν άλλα πέντε βασικά έξοδα για την συντήρησή του. Χωρίς σωστό προγραμματισμό, κάθε νέο έξοδο μπορεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου.

Ο έλεγχος ΚΤΕΟ που απαιτείται κάθε δύο χρόνια, δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία. Διασφαλίζει ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί σωστά και είναι ασφαλές. Το κόστος ελέγχου είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη που παρέχει, αφού γνωρίζει ο κάτοχος αν το όχημά του είναι ασφαλές ή όχι. Εκτός από τον έλεγχο ΚΤΕΟ, υπάρχει και η ετήσια έκδοση της κάρτας καυσαερίων, που πιστοποιεί ότι το όχημα πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν μια ετήσια υποχρέωση που κάθε ιδιοκτήτη οχήματος. Το ποσό εξαρτάται από την κατηγορία και τις εκπομπές ρύπων. Σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν τα πληρώσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυστηρά πρόστιμα ή ακόμη και με την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας. Από αυτά εξαιρούνται ή έχουν πολύ μικρά τέλη τα αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η τακτική συντήρηση είναι το κλειδί για να διατηρήσει ένας ιδιοκτήτης το αυτοκίνητό του σε άριστη κατάσταση. Από την αλλαγή των λαδιών μέχρι τον έλεγχο φρένων και ελαστικών. Πέρα από την οδική ασφάλεια που προσφέρει η συντήρηση, διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την τιμή του οχήματος. Αν δεν γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής, τότε οι μικρές βλάβες μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα με μεγαλύτερο κόστος.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο, λειτουργεί καλύτερα, άρα καταναλώνει και λιγότερο καύσιμο.

Ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι σε άριστη κατάσταση, οι βλάβες και τα ατυχήματα είναι μέρος της καθημερινότητας. Πολλές φορές μια απροσεξία μπορεί να δημιουργήσει ένα ατύχημα, που μπορεί να βγάλει τον ιδιοκτήτη εκτός προϋπολογισμού. Μια ολοκληρωμένη ασφάλιση που περιλαμβάνει οδική βοήθεια είναι απαραίτητη για να νιώθει ο οδηγός ασφαλής.

Τέλος, η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης. Δεν πρόκειται μόνο για νομική συμμόρφωση, αλλά και για προστασία από απρόβλεπτες καταστάσεις. Οι έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα είναι πλέον πιο αυστηροί, με υψηλά πρόστιμα. Μια κατάλληλη ασφάλιση, ανάλογα με τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη, μπορεί να τον εξασφαλίζει από κάθε απρόβλεπτη παράμετρο σε περίπτωση ατυχήματος. Οι όροι ασφάλισης διαφέρουν από ασφαλιστική σε ασφαλιστική, όμως μια ετήσια ασφάλιση προσφέρει καλύτερη τιμή. Ωστόσο, μπορεί να διαλέξουμε ένα οικονομικό πακέτο, όμως αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι αν καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο οδηγός. Ασφάλιση που αποζημιώνει σε περίπτωση ζημιών από φυσικές καταστροφές, μερική και ολική κλοπή ή ακόμη και την μικτή ασφάλιση, εξασφαλίζουν τον οδηγό για κάθε ενδεχόμενο και τον κάνουν ακόμη πιο ασφαλή.