Τι σημαίνει αν ο λαιμός σας πονάει μόνο στην μία πλευρά

Ο πονόλαιμος ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ παιδιών και ενηλίκων και κατά κανόνα δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Άλλωστε οι περισσότεροι πονόλαιμοι προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μια ασυνήθιστη αιτία μπορεί να οδηγήσει σε πονόλαιμο και να απαιτεί περισσότερη φροντίδα σε βάθος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο πονόλαιμος σας δεν υποχωρεί ή ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός μόνο σε ένα συγκεκριμένο μέρος του λαιμού.

Αιτίες πονόλαιμου στην μία πλευρά

Στις περισσότερες ιογενείς ή βακτηριακές ασθένειες, ο πονόλαιμος μοιάζει σαν να επηρεάζει ολόκληρο τον λαιμό σας. Μερικές φορές, ωστόσο, αυτή η φλεγμονή και ο πόνος εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ή πλευρά του λαιμού σας.

Ακολουθούν καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόνο μόνο στην μία πλευρά του λαιμού σας.

Οπισθορινική ενστάλαξη

Η οπισθορινική ενστάλαξη είναι όταν περισσότερη βλέννα από το κανονικό μετακινείται από τη ρινική κοιλότητα προς τα κάτω στον λαιμό σας. Η παραγωγή βλέννας είναι φυσιολογική και στις περισσότερες περιπτώσεις καταπίνεται χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές, ωστόσο, η παραγωγή βλέννας αυξάνεται λόγω αλλεργιών, λοιμώξεων ή άλλων αιτιών. Όταν συμβαίνει αυτό και μπορείτε να αισθανθείτε τη βλέννα να μαζεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού σας, ονομάζεται οπισθορινική ενστάλαξη.

Ο ερεθισμός από αυτό μπορεί να είναι απλώς ένα ενοχλητικό αίσθημα παγιδευμένης βλέννας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο και φλεγμονή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει μόνο την μία πλευρά του λαιμού. Είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Εάν παρατηρήσετε πόνο ή πρήξιμο στον λαιμό σας (ειδικά στη μία πλευρά αφού αισθανθείτε συσσώρευση βλέννας στον λαιμό σας) μιλήστε με τον γιατρό σας. Εάν αυτή η κατάσταση εμφανιστεί σε ένα παιδί, φροντίστε να ελέγξετε για αντικείμενα που έχουν κολλήσει στη μύτη που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή βλέννας.

Αμυγδαλίτιδα

Υπάρχουν τρία ζεύγη αμυγδαλών στο λαιμό σας. Αυτοί οι αδένες βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να απομακρύνει τα βακτήρια και άλλα παθογόνα από το σώμα σας.

Η αμυγδαλίτιδα αναπτύσσεται όταν μία ή περισσότερες από αυτές τις αμυγδαλές φλεγμαίνουν ή μολύνονται, συνήθως λόγω ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης. Αν και μπορεί να έχετε πόνο σε όλον το λαιμό σας, είναι επίσης πιθανό να επηρεαστεί μόνο μία αμυγδαλή ή οι αμυγδαλές μόνο στην μία πλευρά του λαιμού σας.

Η υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα δυσκολεύει την ικανότητά σας να καταπιείτε ή να αναπνέετε. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται αμυγδαλεκτομή, είναι μια επέμβαση ρουτίνας στο νοσοκομείο κι έτσι αναρρώνετε στο σπίτι.

Οι συνήθεις θεραπείες για πιο μικρές περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Υγραντήρας για την ατμόσφαιρα στο σπίτι
  • Παστίλιες για τον λαιμό
  • Καλή ενυδάτωση
  • Ζεστό αλμυρό νερό (για γαργάρες)
  • Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά
  • Αντιβιοτικά

Περιαμυγδαλικό απόστημα

Οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν αμυγδαλίτιδα επηρεάζουν συχνά ολόκληρο τον λαιμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτές οι λοιμώξεις οδηγούν σε επιπλοκές που προκαλούν ερεθισμό στην μία πλευρά του λαιμού.

Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μια λοίμωξη της κεφαλής και του λαιμού που προκαλεί τη συγκέντρωση πύου δίπλα στις αμυγδαλές και τον φάρυγγα (κοιλότητα πίσω από την μύτη και το στόμα). Μπορεί να αναπτυχθεί ως επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας και άλλων λοιμώξεων και προκαλείται κανονικά από Staphylococcus aureus (λοίμωξη από σταφυλόκοκκο), Haemophilus influenzae (πνευμονία και μηνιγγίτιδα) και αιμολυτικούς στρεπτόκοκκους της ομάδας Α (GAS, κοινό για στρεπτόκοκκο ή φαρυγγίτιδα).

Τα περισσότερα αποστήματα αναπτύσσονται από βακτήρια και πύον που παραμένουν μετά από μόλυνση στην προσβεβλημένη αμυγδαλή. Αν και μπορεί να έχετε αμυγδαλίτιδα σε περισσότερες από μία αμυγδαλές, είναι πιθανό να σχηματιστεί απόστημα μόνο σε μία. Έτσι, ο πονόλαιμος που εστιάζεται κυρίως στην μία πλευρά είναι ένα κοινό σύμπτωμα.

Η θεραπεία αυτών των αποστημάτων μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αντιβιοτικά
  • Κορτικοστεροειδή
  • Ενυδάτωση
  • Αναλγητικά

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να παροχετεύσει το απόστημα ή να εκτελέσει άλλες, πιο επεμβατικές θεραπείες.

Αφθώδη έλκη

Τα αφθώδη έλκη είναι μικρές πληγές που μπορούν να αναπτυχθούν στις βλεννώδεις μεμβράνες, συχνά μέσα στο στόμα ή στα ούλα. Αυτές οι πληγές μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, όπως:

  • Τραύμα
  • Στρες
  • Αλλεργίες
  • Τοξίνες ή άλλα ερεθιστικά
  • Διατροφικές ελλείψεις
  • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Ένα αίσθημα καύσου μπορεί να εμφανιστεί μια ή δύο ημέρες πριν από το σχηματισμό ενός αφθώδους έλκους. Αν και οι άφθες σχηματίζονται στις βλεννώδεις μεμβράνες, μπορούν να επηρεάσουν πολλές περιοχές, όπως:

  • Λαιμός
  • Μάγουλα
  • Χείλη
  • Δάπεδο του στόματος
  • Επιφάνεια της γλώσσας
  • Μαλακή υπερώα (μύες και συνδετικός ιστός στο πίσω μέρος και στην οροφή του στόματος)

Διογκωμένοι λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες σας είναι μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος και, όπως οι αμυγδαλές σας, βοηθούν το σώμα σας να απομακρύνει τα βακτήρια και τους ιούς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν λεμφαδένες που βρίσκονται σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού.

Καθώς πράγματα όπως βακτήρια και ιοί συγκεντρώνονται στους λεμφαδένες σας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας σπεύδουν να τα καταστρέψουν. Η συσσώρευση πάρα πολλών μολυσματικών σωματιδίων, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αισθητή διόγκωση των λεμφαδένων σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το πρήξιμο είναι επώδυνο και μπορεί ακόμη και να δυσκολέψει την κατάποση ή την αναπνοή.

Οι πρησμένοι λεμφαδένες αντιμετωπίζονται συνήθως όπως άλλες λοιμώξεις (π.χ. με αντιβιοτικά εάν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη). Ωστόσο, εάν έχετε πρήξιμο στον λεμφαδένα σας που δεν υποχωρεί ή συνεχίζει να επιστρέφει, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει για άλλες αιτίες, όπως λέμφωμα ή άλλους καρκίνους.

Απόστημα δοντιών ή μόλυνση

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε ακριβώς πού ξεκίνησε ο πόνος στο στόμα ή στον λαιμό σας. Η ανατομία του κεφαλιού και του λαιμού είναι πολύ ακριβής, αλλά και εξαιρετικά περιορισμένη σε χώρο. Οδοντικά προβλήματα, όπως απόστημα δοντιών ή μόλυνση, μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα, οδηγώντας σε πρήξιμο και πόνο σε άλλες περιοχές του κεφαλιού, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού.

Ο πόνος στον λαιμό σας, ειδικά στην μία πλευρά ή κοντά σε ένα δόντι που σας προκαλεί επίσης πόνο, μπορεί να είναι καμπανάκι για οδοντικό πρόβλημα. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε διογκωμένους λεμφαδένες, πυρετό ή προβλήματα κατάποσης. Ένα απόστημα δοντιών ή λοίμωξη πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον οδοντίατρό σας και μπορεί να απαιτεί τη χρήση αντιβιοτικών.

Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι μια λοίμωξη του λαιμού που επικεντρώνεται στον λάρυγγα. Πρησμένοι αδένες, πόνος στον λαιμό και βραχνάδα συχνά συνοδεύουν αυτές τις λοιμώξεις, αλλά συνήθως περνούν σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα.

Τα αίτια της λαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργίες
  • Υπερβολική χρήση της φωνής (όπως φωνές, κραυγές)
  • Κάπνισμα
  • Ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (όπως κρυολόγημα)
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα προληπτικά μέτρα, όπως εμβολιασμοί, καλή στοματική υγιεινή και η αποφυγή εισπνεόμενων χημικών ουσιών και του καπνού του τσιγάρου, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λαρυγγίτιδας.

Πόνος στην μία πλευρά του λαιμού: Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε εάν ένας μονόπλευρος πονόλαιμος είναι αιτία ανησυχίας. Υπάρχουν αρκετοί μη σοβαροί λόγοι για πόνο στην μία μόνο πλευρά του λαιμού, αλλά υπάρχουν και σοβαρές καταστάσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα.

Εάν έχετε πονόλαιμο που δεν βελτιώνεται ή επιδεινώνεται μετά από μια εβδομάδα περίπου, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αυτό ισχύει για έναν πονόλαιμο που επηρεάζει την μία πλευρά ή και ολόκληρο τον λαιμό σας.

Άλλα σημάδια που θα πρέπει να σας κάνουν να καλέσετε ή να επισκεφτείτε έναν γιατρό είναι:

  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Βήχας με αίμα
  • Πυρετός

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

Πηγή: iatropedia.gr