Στην Ελλάδα όλα τα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο και έγκαιρα.
Σε επιφυλακή είναι η ιατρική κοινότητα και στην Πάτρα μετά τους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο, στην Αγγλία. Οι επιστήμονες αναζητούν αν υπάρχει κάποιο νέο στέλεχος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ενώ οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρο με την εμφάνιση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr,η Νατάσα Βαρβαρήγου Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών, «βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά στην Αγγλία αλλά αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι χάθηκαν αρκετά παιδιά. Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε συχνά. Ο στρεπτόκοκκος υπήρχε πάντα σαν μικρόβιο όμως δεν πέθαναν παιδιά από αυτό. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν είναι το απλό στέλεχος στρεπτόκοκκου που γνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά χρόνια τώρα ή κάτι καινούργιο. Το συγκεκριμένο μικρόβιο προκαλεί κάποια είδη λοιμώξεων όπως την στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα που προκαλεί έντονο πόνο στο λαιμό, κακουχία, υψηλό πυρετό και δυσκαταποσία. Παλιά λεγόταν πυώδης αμυγδαλίτιδα και είναι μία μορφή τα λοίμωξης που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Κάθε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσει οστρακιά που είναι η δερματική εκδήλωση της τοξίνης του στρεπτόκοκκου Μπορεί να προκαλέσει και δερματικές λοιμώξεις, όπως ο σταφυλόκοκκος. Υπάρχει και ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος που προκαλεί συστηματική λοίμωξη, μικροβιαιμία. Εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικών, κακουχία. Το παιδί σε αυτή έχει ανορεξία, κάνει εμετούς και τα συμπτώματα είναι έντονα».
Όπως επισημαίνει η κα Βαρβαρήγου, «όταν ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μικροβιαιμία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα με αντιβίωση όπως όλες οι μορφές στρεπτόκοκκου. Καμία μορφή δεν είναι αυτοιώμενη και χρειάζεται η κατάλληλη αντιβίωση. Στην Αγγλία, με βάση αυτά που ξέρουμε, θεώρησαν ότι είναι μία απλή ιογενής λοίμωξη και δεν χορηγήθηκε έγκαιρα η αντιβίωση. Τα παιδιά που κατέληξαν είχαν προχωρημένη λοίμωξη που πλέον δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Στην Ελλάδα όλα τα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο και έγκαιρα. Ο ΕΟΔΥ και όλες οι υπηρεσίες είναι σε επαγρύπνηση και αυτή τη στιγμή αναζητείται μήπως υπάρχει κάποιο άλλο στέλεχος στρεπτόκοκκου που προκάλεσε αυτή την επιδημία στην Αγγλία. Μπορεί ωστόσο να είναι ο γνωστός στρεπτόκοκκος και τα παιδιά να ήταν πιο ευάλωτα στον στρεπτόκοκκο τύπου Α λόγω των επανειλημμένων ιώσεων που υπάρχουν αυτή την εποχή. Είναι γεγονός ότι κάθε ιογενής λοίμωξη εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις μικροβιακές λοιμώξεις. Μία από τις πιο συχνές είναι ο στρεπτόκοκκος για τον οποίο δεν υπάρχει και εμβόλιο όπως υπάρχει για άλλα μικρόβια. Τα εμβολιασμένα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τις άλλες μικροβιακές λοιμώξεις όμως από τον στρεπτόκοκκο κινδυνεύουν. Πιθανόν οι πολλές ιώσεις που έχουμε αυτή την εποχή σε όλο τον κόσμο να έχουν κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα στην μικροβιακή λοίμωξη και η πιο συχνή είναι ο στρεπτόκοκκος. Ελπίζουμε ότι δεν έχουμε κάποια μετάλλαξη του στρεπτόκοκκου που θα δυσκολευτούμε να αντιμετωπίσουμε».
«Οι γονείς εκτός από την τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής, θα πρέπει αν το παιδί έχει κάποια ιογενή λοίμωξη να μην το στέλνουν στο σχολείο γιατί εκτός από το ότι μπορεί να την μεταδώσει, κινδυνεύει και το ίδιο να κολλήσει μία δεύτερη ίωση ή μικροβιακή λοίμωξη καθώς ο οργανισμός του είναι ευάλωτος. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα με αντιπυρετικά, δεν νιώθει καλά, δεν θέλει να φάει, δεν μπορεί να κοιμηθεί, κάνει εμετό, πρέπει αμέσως να μιλήσουν με τον παιδίατρο άμεσα και όχι να περιμένουν κάποια 24ωρα» καταλήγει.
Πηγή: thebest.gr