Τη θεραπεία για τον καρκίνο ισχυρίζονται ότι βρήκαν επιστήμονες

Μία μικρή ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχει ανακαλύψει την πρώτη πλήρη θεραπεία για τον καρκίνο, αναφέρει η Jerusalem Post.

«Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε μια πλήρη θεραπεία για τον καρκίνο» δήλωσε ο Dan Aridor, επικεφαλής της εταιρείας Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd., που αναπτύσσει τη θεραπεία.

«Η θεραπεία μας για τον καρκίνο θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη ημέρα, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και δεν θα έχει καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες, κοστίζοντας παράλληλα λιγότερο από άλλες θεραπείες που κυκλοφορούν στην αγορά» επεσήμανε ο Aridor, ενώ προσέθεσε ότι «η λύση μας θα είναι και εξατομικευμένη και γενική».

Η είδηση γεννά ελπίδες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο. Επιπλέον, κάθε έκτος θάνατος στον κόσμο οφείλεται στον καρκίνο, καθιστώντας τη συγκεκριμένη αρρώστια τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου.

Η θεραπεία, που ονομάζεται MuTaTo (multi-target toxin), χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πεπτιδίων που καταπολεμούν τον καρκίνο και μια τοξίνη που σκοτώνει στοχευμένα καρκινικά κύτταρα σαν ένα αντιβιοτικού καρκίνου.

«Κάναμε ότι έκαναν και όλοι οι άλλοι, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μεμονωμένα νέα πεπτίδια για συγκεκριμένους καρκίνους αλλά μετά αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Dr. Ilan Morad για τη συνεργασία του με τον Dr. Hanan Itzhaki.

Αρχικά, είπε ο Morad, έπρεπε να διαπιστώσουν γιατί άλλα φάρμακα που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και άλλες μέθοδοι θεραπείας δεν λειτουργούν ή αποτυγχάνουν στο τέλος. Έπειτα βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτές τις παρενέργειες.

Στην εφαρμογή της, η θεραπεία θα είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή. Ανάλογα με τον τύπο καρκίνου και το στάδιο που βρίσκεται θα του χορηγείται και ο αντίστοιχος συνδυασμός φαρμάκων.

Η θεραπεία συγκρίνεται ως προς τη βασική της ιδέα και τον πολλαπλό τρόπο λειτουργίας ενός τριπλού συνδυασμού φαρμάκων που λαμβάνουν οι φορείς του HIV για να αποτρέψουν την εκδήλωση AIDS και να το μετατρέψουν από μία αυτομάτως θανατηφόρα ασθένεια σε μία χρόνια – αλλά διαχειρίσιμη – αρρώστια.

Ο συνδυασμός φαρμάκων που χορηγείται πλέον στους ασθενείς με HIV ανακόπτει τον ιό σε διάφορες φάσεις της αναπαραγωγής του, και εμποδίζει τη δημιουργία ενζύμων που, υπό άλλες συνθήκες, θα την ενεργοποιούσαν.

«Παλιά συνηθίζαμε να δίνουμε στους ασθενείς με HIV διάφορα φάρμακα, αλλά μόνο ένα τη φορά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ιός μεταλλασσόταν και το AIDS άρχιζε ξανά την επίθεσή του. Μόνο όταν οι ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν ένα κοκτέιλ φαρμάκων, ήταν εφικτό να νικηθεί η ασθένεια», εξηγεί ο Aridor.

Όπως είπε τώρα οι άνθρωποι που έχουν AIDS είναι φορείς του HIV, αλλά όχι ασθενείς. Στην περίπτωση όμως του MuTaTo, οι ασθενείς δεν θα παίρνουν το κοκτέιλ φαρμάκων διά βίου – όπως συμβαίνει με του φορείς του AIDS – αλλά τα κύτταρα θα «σκοτώνονται» και ο ασθενής θα μπορεί να σταματήσει να τα παίρνει πιθανόν μετά από διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ο Morad ανέφερε από την πλευρά του ότι ήδη έχουν γίνει τα πρώτα εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια και η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές που θα ολοκληρωθούν μέσα σε λίγα χρόνια και θα κάνουν δυνατή τη θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Aridor: «Τα αποτελέσματά μας είναι επίμονα και επαναλαμβανόμενα».

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr