Απάτη: Νέες περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης είχαμε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Δείτε πως ακριβώς πήραν τα χρήματα…
Δύο περιπτώσεις με κλέψιμο χρημάτων από απάτη είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.
Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Pelop.gr, το θύμα είναι ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Ανδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και του ζήτησε διευκόλυνση σχετικά με τον ανεφοδιασμού φορτηγού ιδιοκτησίας του.
Με το πρόσχημα πως ο οδηγός δεν φέρει μαζί του χρήματα, ζήτησε από τον βενζινοπώλη να βάλει καύσιμα συνολικής αξίας 500 ευρώ, ποσό που θα κατέβαλλε στη συνέχεια μέσω τραπέζης. Ο πρατηριούχος συμφώνησε, ωστόσο ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα. Σε αυτό ο επιχειρηματίας ενημερώθηκε από τον «πελάτη», πως ενώ του έχει καταθέσει τα χρήματα αυτά δεν εμφανίζονται και του ζήτησε να προβεί στην επιβεβαίωση των τραπεζικών του κωδικών. Κίνηση που απέβη μοιραία καθώς ο Πατρινός εν αγνοία του έδωσε πρόσβαση στον απατεώνα που, μέσω μεταφοράς χρημάτων σε λογαριασμού τρίτου, «σήκωσε» 50.000 ευρώ!
Στη δεύτερη περίπτωση, θύμα είναι ιδιώτης που ο δράστης από ό,τι φαίνεται τον εντόπισε μέσω αγγελίας που είχε αναρτήσει σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης προϊόντων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία άγνωστος άνδρας του συστήθηκε ως υποψήφιος αγοραστής επαγγελματικής μηχανής καφέ. Η αγοραπωλησία κανονίστηκε, με το ποσό να καταβάλλεται μέσω διατραπεζικής συναλλαγής. Ομως ο «αγοραστής» ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που ακολούθησε ο δράστης του πρώτου περιστατικού απάτης, κατάφερε να αποσπάσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό 5.000 ευρώ!
Από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών, σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος αγνώστων δραστών για απάτη.
Όλοι οι πολίτες πρέπει μην δίνουν τα στοιχεία της κάρτας τους για κανέναν λόγο σε τρίτους και να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για τέτοια περιστατικά, αφού παρατηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες.
Νέα απάτη με το ηλεκτρικό ρεύμα
Συναγερμός έχει σημάνει στην Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου μετά από καταγγελίες για μια νέα τηλεφωνική απάτη από αγνώστους που καλούν σε τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών και παριστάνουν τους εκπροσώπους εταιρειών πώλησης ρεύματος ως και τους λογιστές και τους πείθουν να τους δώσουν στοιχεία λογαριασμών τους για να τους επιστρέψουν δήθεν χρήματα από την καταβολή ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και να τους καταβάλουν «ξεχασμένο» δώρο Πάσχα.
Πιο συγκεκριμένα, στο Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου καταγγέλθηκε από μια ημεδαπή που διατηρεί κατάστημα στη Λίνδο ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο πρόσωπο που την έπεισε ότι χρειαζόταν τα στοιχεία του λογαριασμού της προκειμένου να της επιστρέψει η ΔΕΗ την ρήτρα αναπροσαρμογής σε λογαριασμούς ρεύματος που είχε πληρώσει κι εκείνη πείσθηκε με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα ο απατεώνας να μπει στον λογαριασμό της, να αλλάξει το ημερήσιο όριο συναλλαγών και να μεταφέρει σε λογαριασμό ημεδαπής τα στοιχεία της οποίας είναι γνωστά το ποσό των 15.000 ευρώ.
Ανάλογες καταγγελίες για την ίδια απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα φέρονται να έχουν γίνει κι από άλλα άτομα στην Λίνδο.
Στο μεταξύ όμοια απάτη, που τα χρήματα κατέληξαν στον ίδιο λογαριασμό που χρησιμοποίησε ο απατεώνας καταγγέλθηκε σύμφωνα με την dimokratiki.gr και από μια πωλήτρια σε κατάστημα της Λίνδου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα, η ημεδαπή κατήγγειλε ότι την 10η Μαΐου 2022 το μεσημέρι δέχτηκε μια κλήση από ελληνικό κινητό νούμερο στο σταθερό νούμερο του καταστήματος από έναν άνδρα ο οποίος της συστήθηκε ως ο γιος του λογιστή του καταστήματος και της ανέφερε ότι λόγω λάθους δεν της είχε καταβληθεί το δώρο Πάσχα και ότι έπρεπε να της δώσει τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής της για να της καταθέσει 200 ευρώ.
Η γυναίκα πείσθηκε και ο απατεώνας αφού υπέκλεψε τα προσωπικά της στοιχεία μετέφερε από τον λογαριασμό της 7.400 ευρώ σε λογαριασμό της γυναίκας συνεργού του στην Alpha Bank.
Θύμα απάτης έπεσε κι ένας ιδιοκτήτης αρτοποιείου στην Ιαλυσό στο κατάστημα του οποίου τηλεφώνησε το μεσημέρι της 10ης Μαΐου 2022 από ελληνικό κινητό τηλέφωνο ένα άτομο για να αγοράσει ψωμιά αξίας 142 ευρώ.
Ο αρτοποιός δέχτηκε ένα μήνυμα στο κινητό του το οποίο είχε έναν υπερσύνδεσμο για να πληρωθεί και αντί αυτού ο απατεώνας απέκτησε πρόσβαση στο e-banking του και μετέφερε από τον λογαριασμό του 15.000 ευρώ σε λογαριασμό μιας ημεδαπής.
Δουλειά… απάτη με εξωφρενικά χρήματα
Με διάφορους τρόπους (είτε μέσω SMS, είτε μέσω email), προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο και να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς ή να εγγράψουν αρκετά μέλη σε συνδρομητικές υπηρεσίες.
Η νέα απάτη που βγήκε, υπόσχεται θέση εργασίας με παχυλό μισθό. Δείτε αναλυτικά…
Το μήνυμα που στέλνουν είναι το εξής:
“Γεια σου! Έχετε επιλεγεί για μερική/πλήρη απασχόληση. Ημερήσιος μισθός 50 – 200 ευρώ. Δέχονται θέσεις εργασίας και WhatsApp +31684402049”.
Όποιος έχει λάβει αυτό το μήνυμα πρέπει να το αγνοήσει και να μην μπει σε διαδικασία συνομιλίας.
Δείτε τη φωτογραφία:
Alpha Bank απάτη: Το ψεύτικο email που στέλνουν
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο:
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Ακόμη μία προσπάθεια υποκλοπής σημαντικών προσωπικών στοιχείων και τραπεζικών κωδικών με την μέθοδο “phishing”. Αυτήν τη φορά οι απατεώνες υποδύονται πως είναι από την τράπεζα Alpha.
Στα υποψήφια θύματα αποστέλλεται το παρακάτω παραπλανητικό email.
“Χαίρετε,
Έχετε ένα νέο μήνυμα στον λογαριασμό MyAlpha Web σχετικά με την ενημέρωση των ζητούμενων στοιχείων.
Πρέπει να ολοκληρώσετε την ενημέρωση πριν από τις 01/03/2022.
Ελέγξτε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:”
Έτσι ονομάζεται αυτή η μέθοδος απάτης
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος κλοπής ταυτότητας (identity theft) είναι το “phishing”. Ο δράστης εμφανίζεται ως ένα φαινομενικά έμπιστο πρόσωπο, ή κάποια τράπεζα, ή υπηρεσία και προσπαθεί να παραπλανήσει το θύμα προκειμένου να αποσπάσει προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς.
Ως “phishing” χαρακτηρίζεται η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) που σκοπό την κλοπή εμπιστευτικών στοιχείων που ανήκουν στον παραλήπτη του ηλεκτρονικού μηνύματος.
Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα ζητούν από τον παραλήπτη με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων, π.χ. τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του, τον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN) κτλ.
Αν ο ανυποψίαστος παραλήπτης αποκαλύψει τις πληροφορίες αυτές, οι δράστες (“Phishers”) “εισβάλλουν” στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς του και μπορεί να θα προβούν σε συναλλαγές ή να καταστρέψουν δεδομένα, ή να αποσπάσουν άλλες πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν σε άλλες παράνομες ενέργειες.
Κλέβουν pin και χρήματα από τα ATM μέσα σε δευτερόλεπτα
Η νέα απάτη που αφορά στα ΑΤΜ κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δείτε ποια είναι η νέα τακτική για να σας κλέβουν pin και χρήματα.
Πόσο ασφαλείς αισθάνεστε όταν βγάζετε χρήματα από την τράπεζά σας;
Κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε κλοπές.
Και μάλιστα τα κόλπα που χρησιμοποιούν συμμορίες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη για να κλέψουν χρήματα από ανθρώπους που κάνουν ανάληψη από ATM.
Στην Αγγλία οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών.
Σε λίγα λεφτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, τους αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας.
Στόχος είναι να προετοιμάσει τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.
Ενώ ο πελάτης της τράπεζας περιμένει να βγάλει χρήματα από το ΑΤΜ, μία άγνωστη γυναίκα κάθεται ακριβώς πίσω του.
Παρακολουθεί την ώρα που αυτός γράφει το pin του.
Τότε η γυναίκα αυτή δημιουργεί αντιπερισπασμό, πετώντας κάτω κάποια χρήματα.
Ο πελάτης γυρνά να την βοηθήσει όμως άλλος άνδρας που στέκεται δίπλα από το ΑΤΜ παίρνει την πιστωτική του κάρτα και βάζει στην θέση της μία ψεύτικη.
Όταν το θύμα γυρνά παίρνει την ψεύτικη κάρτα και φεύγει, αφήνοντας την δική του στα χέρια του δράστη.
Τελικά η γυναίκα, αφού έχει παρατηρήσει το pin του πελάτη, έχει μαζί με τον συνεργό της και την κάρτα, μπορώντας πια να σηκώνει όσα λεφτά θέλει.
Οι απάτες μπροστά από ΑΤΜ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 50% των τελευταίο χρόνο.
Πηγή: newsme.gr