Το έγκλημα του αιώνα στου Χαροκόπου με 3 Κεφαλονίτικα στοιχεία

«Καημένε Αθανασόπουλε τι σού ‘μελε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις», ανέφεραν μεταξύ άλλων τα λόγια του τραγουδιού που ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1931. Ένας δημόσιος υπάλληλος, ονόματι Ιάκωβος Μαντανάρης, έγραψε τους στίχους του μεγάλου σουξέ «Κακούργα πεθερά», που έμελλε να είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του μεσοπολέμου καθώς οι πωλήσεις του έφτασαν τις 100.000 δίσκους…

Ο Κεφαλονίτης Δημήτρης Μοσκιός σκότωσε τον Αθανασόπουλο με δύο σφαίρες

Το στυγερό έγκλημα είχε έντονο το Κεφαλονίτικο στοιχείο, καθ’ ότι ο δολοφόνος του Δημήτρη Αθανασόπουλου, μεγαλοεργολάβου της εποχής, ήταν ο Κεφαλονίτης Δημήτρης Μοσκιός, ο οποίος είχε μόλις έρθει από το νησί στην Αθήνα προκειμένου να τον σκοτώσει!!! Για την ιστορία ο Αθανασόπουλος δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του, στην Καλλιθέα, με τρόπο που θυμίζει σενάριο Άγκαθα Κρίστι. Στο έγκλημα αναμείχθηκαν διάφοροι, με πρώτο τον ξάδερφο της συζύγου, τον 17χρονο Δημήτρη Μοσκιό, ο οποίος πήρε το όπλο, μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και τον πυροβόλησε δύο φορές τον Αθανασόπουλο. Οι εφημερίδες της εποχής έσπευσαν να εικονογραφήσουν τη σκηνή.

Οι εφημερίδες της εποχής έσπευσαν να εικονογραφήσουν τη σκηνή με τον Μοσκιό

Οι Κεφαλονίτισες Φούλα και Τέμις Κάστρου

Ηθικοί αυτουργοί ήταν η σύζυγος του Αθανασόπουλου, η πανέμορφη Φούλα και η μάνα, Τέμις Κάστρου, οι οποίες είχαν ρίζες και διέμεναν στην Κεφαλονιά και μετανάστευσαν στη συνέχεια στην Αθήνα. Ένας συνταγματάρχης, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την σπάνια ομορφιά της κόρης που ήταν μόλις 10 χρόνων, στέλνει κάθε μέρα ψώνια και λουλούδια στις δυο γυναίκες, με τον λοχία που τα μεταφέρει να είναι ο Δημήτρης Αθανασόπουλος. Ο οποίος βεβαίως, ερωτεύτηκε τη Φούλα, με συνέπεια ν’ αρχίσει η μοιραία τους σχέση. Ο Αθανασόπουλος είναι 25 ετών και η Φούλα 12… Στο δικαστήριο αργότερα ειπώθηκε ότι το ξημέρωμα ο 36άχρονος άντρας κακοποίησε άγρια την 25άχρονη γυναίκα του.

Η πανέμορφη Φούλα, η πέτρα του σκανδάλου

Η Τέμις και η Φούλα αποφυλακίστηκαν από τις φυλακές Αβέρωφ το 1941, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, χάρη σε διάταγμα της κυβέρνησης Τσολάκογλου «περί αποσυμφορήσεως των φυλακών άνευ διαταράξεως του κοινωνικού συμφέροντος». Κατά τη διάρκεια φυλάκισής τους, ο διευθυντής των φυλακών και συγγενής του Τσολάκογλου ερωτεύτηκε σφόδρα τη Φούλα και τη φρόντιζε απεριόριστα. Με την αποφυλάκισή της, όμως, προτίμησε να παντρευτεί έναν συνταγματάρχη και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στο Φάληρο.

Ο γάμος της Μπέλλου με Κεφαλονίτη

Τρίτο Κεφαλονίτικο στοιχείο ήταν η υπηρέτρια της οικογένειας, Γιαννούλα Μπέλλου, η οποία συμμετείχε στο έγκλημα, εξέτισε ποινή και αποφυλακίστηκε το 1948. Η Φούλα της γνώρισε αμέσως μετά έναν Κεφαλονίτη, με τον οποίο έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της.


Πηγή: kefaloniatimes.gr