Το εμφανίζουν 8 στους 10: Το περίεργο σύμπτωμα που δείχνει ότι νοσείς από ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων ήρθε να προστεθεί σε μια μακρά λίστα… ανεπιθύμητων «συμβάντων» παγκοσμίως την τελευταία τριετία, καθώς βρήκε την ανθρωπότητα εξαντλημένη από τον κορωνοϊό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αδιανόητη ακρίβεια σε βασικά προϊόντα, την εκτόξευση των τιμών του ρεύματος και… και… και.

Τα κρούσματα σε Αγγλία, Σκωτία, Πορτογαλία και Ισπανία σήμαναν καμπανάκι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που ανησύχησε εντόνως όλους μας, μια και το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία νέα πανδημία.

Και μπορεί τα νέα να είναι (σχετικά) καθησυχαστικά, καθώς άπαντες οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε πανδημία, όμως ταυτόχρονα εφιστούν την προσοχή στο να προσέχουμε για τα «ύποπτα» συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα θεωρούνται πρόδρομα και συμπεριλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, εξάντληση, πονοκέφαλο και μυϊκή αδυναμία. Ακολουθεί διόγκωση των λεμφαδένων, οι οποίοι φυσιολογικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Ωστόσο, είναι άλλο το σύμπτωμα που εμφανίζουν σχεδόν 8 άτομα στα 10 που νοσούν: 

Ο λόγος για τα εξανθήματα, που αρχίζουν μία έως τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση του πυρετού. Πρώτα εκδηλώνονται στο πρόσωπο, ακόμα και μέσα στο στόμα, και ακολούθως σε όλο το σώμα. Ωστόσο συχνά είναι πιο έντονα στα άκρα, παρά στον κορμό.

Στο 95% των περιπτώσεων το εξάνθημα αναπτύσσεται στο πρόσωπο και στο 75% στις παλάμες και στα πέλματα. Πάνω από επτά στους δέκα ασθενείς αναπτύσσουν εξάνθημα και στο στόμα, κυρίως στα χείλη αλλά και στο εσωτερικά τοιχώματά του (στα μάγουλα).

Τα εξανθήματα που προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων εξελίσσονται σταδιακά σε διάστημα 2-3 εβδομάδων και είναι επώδυνα.

Γι’ αυτό τεράστια προσοχή και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Αν, παραδόξως, εμφανίσει κανείς από εμάς εξάνθημα στο στόμα, καλό είναι να επικοινωνήσει με τον γιατρό του για να τον καθοδηγήσει.

Λόγος για πανικό δεν υπάρχει, αλλά καλό είναι να προσέχουμε…

Πηγή: instanews.gr