Το GFS «βλέπει» νέο κύμα καύσωνα στα τέλη Αυγούστου

Ανατροπές φέρνει και πάλι το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δίνει σενάριο θερμών αερίων μαζών μετά τις 20 Αυγούστου. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται να ανατρέψει την εικόνα των προηγούμενων ημερών, με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι ένα μίνι κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα για τουλάχιστον 48 ώρες. Οι θερμοκρασίες, σε πολλές περιοχές, δεν αποκλείεται να φτάσουν έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου, κάτι σπάνιο για τα τέλη του μήνα.

Σταθερή άνοδος της θερμοκρασίας με αποκορύφωμα 26-28 Αυγούστου

Το θερμότερο διάστημα, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, εντοπίζεται στις ημερομηνίες 26 έως 28 Αυγούστου. Εκεί, οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να αγγίξουν – και τοπικά να ξεπεράσουν – τους 39-40°C, κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές. Αν και η διάρκεια του φαινομένου φαίνεται μικρή, η ένταση θα είναι τέτοια ώστε να θυμίσει κλασικό καλοκαιρινό καύσωνα.

Αστάθεια και μπόρες πριν από το ζεστό κύμα

Μέχρι να φτάσουμε στις υψηλές θερμοκρασίες, ο καιρός θα παρουσιάσει αρκετή αστάθεια. Όπως επισημαίνει ο έμπειρος μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου αναμένονται περάσματα με σύντομες μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές. Τα φαινόμενα αυτά θα είναι κατά τόπους έντονα, αλλά σύντομα, αφήνοντας μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Περιοχές με εντονότερη δραστηριότητα

Η Κυριακή αναμένεται να είναι ημέρα με αυξημένη αστάθεια κυρίως στον Έβρο, την Ήπειρο και τη Φωκίδα. Εκεί, δεν αποκλείονται παροδικές καταιγίδες. Η Δευτέρα θα είναι ακόμη πιο δραστήρια, με πιθανότητα βροχών σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, βορειοδυτική Αττική και τα Επτάνησα. Ανάλογες συνθήκες προβλέπονται και την Τρίτη, ενώ οι θερμοκρασίες έως τις 21 Αυγούστου θα παραμείνουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλά όχι ακραία πριν τις 22 Αυγούστου

Η άνοδος των θερμοκρασιών θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 22 του μήνα, χωρίς όμως ακραίες τιμές στο πρώτο στάδιο. Ο καιρός θα παραμείνει σχετικά ήπιος, με τακτικά περάσματα μπόρας, μέχρι να εδραιωθούν οι θερμές αέριες μάζες που προβλέπει το GFS.