Το Ιταλο-Γερμανικό υπόγειο οχυρό Μπαταρία (Batteria) στην Κεφαλλονιά

Στο βορειότερο σημείο της Κεφαλλονιάς στο ακρωτήρι Δαφνούδι, κοντά στο χωριό Αντυπάτα Ερυσσού και στο Φισκάρδο βρίσκεται η Ιταλο-Γερμανική Βάση βαρέων πυροβόλων του 2ου παγκόσμιου πολέμου, το οχυρό Μπαταρία ή στα Ιταλικά Batteria που σημαίνει πυροβολαρχία.
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ
Την κατασκεύασαν Ιταλικές δυνάμεις. Από εκεί ο Ιταλικός στρατός έλεγχε την πρόσβαση στην Ιθάκη, Αιτωλοακαρνανία, και την Λευκάδα. Μετά την συνθηκολόγηση, το 1943 και την βίαιη απομάκρυνση των Ιταλών, οι Γερμανοί επέκτειναν τη βάση με έργα, κατασκεύασαν υπόγειες αποθήκες και στρατώνες.
ΒΑΣΗ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ
Με την κατάρρευση του Γερμανικού Κράτους και την φυγή τους από την Κεφαλλονιά, οι Γερμανοί ανατίναξαν ένα μέρος από την βάση, ενώ αργότερα έγινε ένα δυστύχημα με δυο νέους από την περιοχή που σκοτώθηκαν από ανατίναξη πυρομαχικών.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Ακόμα υπάρχουν οι ανατιναγμένες βάσεις των πυροβόλων και οι οχυρωματικές υπόγειες στοές. Μέχρι το 1955 υπήρχαν τα πυροβόλα, όπου πουλήθηκαν από το κράτος για παλιοσίδερα μαζί με τα κανόνια από το φρούριο της Άσσου.
ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Είναι άγνωστο αν οι Ιταλικές κατοχικές δυνάμεις βρήκαν κάποιο προϋπάρχοντα υπόγειο δίκτυο στοών που αργότερα αξιοποιήθηκε εκ νέου.
Το σημείο αυτό της Κεφαλλονιάς που είναι το οχυρό, δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα του νησιού, το συγκεκριμένο μέρος, λόγω ειδικού υπεδάφους, παρέχει ιδιαίτερη αντισεισμική προστασία.
Οι Γερμανοί αργότερα ανατίναξαν μεγάλο μέρος του υπόγειου δικτύου κατά την φυγή τους, για να μην πέσει πολεμικό υλικό στα χέρια εχθρών.
ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ
Η πλούσια χλωρίδα του εσωτερικού διακοσμεί τον χώρο.

 

ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΞΥΛΙΝΟΥΣ ΠΑΣΣΑΛΟΥΣ ΣΦΗΝΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ. ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΕΧΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΣΠΑΓΕ ΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΑΝ ΤΙΣ ΣΤΟΕΣ
ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 150 ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ
πηγές:
Αναδημοσίευση από  https://omadaorfeas.blogspot.com