Το ήξερες; Αυτό είναι το αντικείμενο που πρέπει να πετάς μια φορά την εβδομάδα από το σπίτι σου

Υγεία: Μια απλή, καθημερινή συνήθειά μας, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από το πλύσιμο των πιάτων με σφουγγάρι!

Η καθαριότητα του σπιτιού είναι απαραίτητη για να απομακρύνουμε τα μικρόβια και να ζούμε σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Εκτός, από τις βασικές κινήσεις καθαριότητας, μάλιστα υπάρχουν και κάποια αντικείμενα στο σπίτι που πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά. Κάποια άλλα θα πρέπει να πετιούνται ακόμη και κάθε εβδομάδα. Ένα τέτοιο αντικείμενο βρίσκεται σε κάθε κουζίνα. Ποιο είναι αυτό;

Ο λόγος για το σφουγγαράκι που πλένουμε τα πιάτα. Σύμφωνα με έρευνες αποτελεί ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα βρεγμένα σφουγγάρια αναπτύσσονται νέα βακτήρια κάθε 20 λεπτά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σφουγγάρια της κουζίνας να πετιούνται μία φορά την εβδομάδα ειδικά αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων και πλένετε τα σκεύη σας αποκλειστικά με τα χέρια. .

Υγεία: Σφουγγάρι ή βούρτσα;

Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκεντρώθηκαν σφουγγάρια από τις κουζίνες 20 κατοίκων της Πορτογαλίας, αλλά και 35 βούρτσες και 14 σφουγγάρια από άτομα που κατοικούν στη Νορβηγία.

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας σε 9.966 άτομα έκανε γνωστό ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί σφουγγάρια στις κουζίνες, ενώ οι βούρτσες αποτελεί εργαλείο καθαρισμού μόνο σε Νορβηγία και Δανία.

Όλα τα πορτογαλικά σφουγγάρια χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των πιάτων και 19 από τα 20 χρησιμοποιούνταν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα.

Από τις βούρτσες που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία, 32 από τις 35 χρησιμοποιήθηκαν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ενώ μικρότερη ήταν η χρήση των σφουγγαριών.

Δεν βρέθηκαν παθογόνα βακτήρια στις βούρτσες ή στα σφουγγάρια. Ωστόσο, τα συνολικά επίπεδα βακτηρίων ήταν χαμηλότερα στις χρησιμοποιημένες βούρτσες από ό,τι στα σφουγγάρια.

Όταν οι ερευνητές προσέθεσαν το βακτήριο της σαλμονέλας, διαπίστωσαν πως υπήρξε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης στις βούρτσες που στέγνωναν το βράδυ.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι βούρτσες, οι οποίες στεγνώνουν μεταξύ των χρήσεων, έχουν μικρότερο αριθμό βακτηρίων.

«Δεδομένου ότι η βούρτσα στεγνώνει πολύ γρήγορα, τα επιβλαβή βακτήρια θα πεθάνουν. Επιπλέον, οι περισσότερες βούρτσες έχουν λαβή που αποτρέπει την άμεση επαφή του χεριού με πιθανά επιβλαβή βακτήρια, σε αντίθεση με τα σφουγγάρια», ξεκαθάρισε ο ερευνητής και κάλεσε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν βούρτσες, αντί για σφουγγάρια.

Υγεία: Πώς να απολυμαίνετε σωστά το σφουγγάρι πιάτων

Η Becky Rapinchuk, ιδρύτρια του Clean Mama, προτείνει τρεις μεθόδους για να απολυμαίνετε σωστά το σφουγγάρι πιάτων.

Πλυντήριο πιάτων
Μερικές φορές η απλούστερη λύση σε ένα πρόβλημα είναι η καλύτερη, και ιδού η απόδειξη. Εκτός από το γεγονός ότι λειτουργείτε το πλυντήριο πιάτων ούτως ή άλλως, μπορείτε να πετύχετε την καλύτερη απολύμανση του σφουγγαριού κουζίνας.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ξεπλύνετε καλά και να το στύψετε πριν το τοποθετήσετε στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων σας.

Φούρνος μικροκυμάτων
Μπορείτε επίσης να βάλετε το σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων, μια μέθοδος που σύμφωνα με την Rapinchuk είναι ιδανική για γρήγορο και αποτελεσματικό καθάρισμα.
Ξεπλένετε το σφουγγάρι να μην έχει υπολείμματα φαγητού βάλτε το στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου ένα λεπτό.

Προσοχή: Το σφουγγάρι σας μπορεί να καεί, γι’ αυτό φροντίστε να το προσέχετε και αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Ξίδι
Το ξίδι για ακόμα μια φορά αποδεικνύετε το απόλυτο καθαριστικό. Ξεπλύνετε το σφουγγάρι, στύψτε το και τοποθετείστε το σε ένα μπολ με ξίδι. Αφήστε το να μουλιάσει για πέντε λεπτά πριν το ξεπλύνετε

Συμβουλή: Φορέστε γάντια καθώς το ξίδι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Υγεία: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι που καθαρίζεις το μπάνιο σου;

Το πιο σημαντικό μέρος μέσα στο σπίτι σου που πρέπει να καθαρίζεις δεν είναι άλλο από το μπάνιο σου. Ξέρουμε πως οι σχέσεις σου με την καθαριότητα δεν είναι και πολύ καλές, όμως το μπάνιο είναι το μέρος που χρειάζεται καθάρισμα λίγο πιο συχνά σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού σου.

Μην ξεχνάς πως εκεί μέσα υπάρχουν και δημιουργούνται τα περισσότερα μικρόβια.

Προφανώς έχεις ένα συγκεκριμένο σφουγγάρι με το οποίο καθαρίζεις το μπάνιο σου και αυτό είναι και το σωστό. Κάθε πότε όμως πρέπει να αντικαθιστάς αυτό το σφουγγάρι με το οποίο καθαρίζεις το μπάνιο σου; Η απάντηση είναι απλή.

Τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται όταν αρχίζουν να μυρίζουν ή να «σπάνε» και να φεύγουν κομμάτια.

Για να τα βοηθήσεις να παραμείνουν σαν καινούργια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να σκοτώσεις τα μικρόβια από αυτά, ανάμειξε 3 κουταλιες της σούπας χλωρίνη με ένα τέταρτο νερού και άφησε τα μέσα για πέντε περίπου λεπτά.

Πηγή: xristika.gr