Το παλιό χωριό στα Βαλσαμάτα σε Βρετανική ιστοσελίδα

Στο άρθρο της η ιστοσελίδα standard .co .uk “Πώς να ανακαλύψετε τις απλές απολαύσεις της Κεφαλονιάς” κάνει αναφορά για το εγκαταλελειμένο χωριό στα παλιά Βαλσαμάτα.

Κάνει λόγο για μια μυστηριώδης αίσθηση θλίψης στο παλιό χωριό , τα λιθόστρωτα δρομάκια κατακλύζονται από θάμνους και πεσμένα τοιχώματα, οι λυγισμένοι και λυγισμένοι τοίχοι ξηρής πέτρας σχεδόν χάθηκαν κάτω από τον κισσό. Οι καρυδιές και οι άγριες ελιές αναπτύσσονται μέσα από σπασμένα κτίρια και ο μόνος ήχος είναι αυτός του αεράκι καθώς αναβλύζει τη βλάστηση. Ειδική μνεία γίνεται στο παλιό σχολείο, το παλιό καμπαναριό, την αρχιτεκτονική, την ομορφιά του χωριού που δυστυχώς όπως αναφέρει σήμερα… έχει ανακτηθεί ουσιαστικά από τη φύση.

Το καλοκαίρι του 2018 δημιούργησα ένα ντοκιμαντέρ για το παλιό χωριό που προβλήθηκε στα Βαλσαμάτα, μέσα από το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν άγνωστα στοιχεία, οι εικόνες μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές, όταν το παλιό χωριό στα Βαλσαμάτα ήταν χτισμένο στους πρόποδες του Αίνου. Είδαμε και ακούσουμε για την ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων , αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής εκείνα τα χρόνια. Το 1953 η μανία του εγκέλαδου ισοπέδωσε το χωριό και οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν, χτίζοντας το νέο, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Το παλιό χωριό είναι εκεί, μας θυμίζει το χθες, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Από το fb του

Διονύσης Φωκάς