Το πρώτο “λουκέτο” σε σχολείο λόγω Κορωνοϊού

Το πρώτο λουκέτο λόγω Κορωνοϊού, μπαίνει αύριο , για προληπτικούς λόγους, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται  για το 105ο Δημοτικό της συμπρωτεύουσας.

Σχετική Κοινή Απόφαση υπέγραψαν απόψε οι υπουργοί Παιδείας Ν. Κεραμέως και Υγείας Β. Κικίλιας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19..

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα στο σχολείο.

Ο λόγος που κλείνει  το σχολείο είναι ότι ένα άτομο της κοινότητας του Δημοτικού Σχολείου έχει έρθει σε επαφή με νοσούντα απο κορωνοϊο, και εικάζεται ότι είναι   η  38χρονη από τη Θεσσαλονίκη που διαγνώσθηκε ως «ασθενής μηδέν» του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ψυχραιμία ζήτησε ο υπ. Υγείας

“Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας , μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και υπογράμμισε τα εξής:

  • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και, φυσικά, των κορυφαίων επιστημόνων μας, γιατρών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περιστατικό.
  • Ελέγχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό περιστατικό, το οποίο βρίσκεται σε νοσοκομείο αναφοράς, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
  • Τώρα, η οργανωμένη Πολιτεία δια των οργάνων της, κάνει την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Επίσης, με την αεροπορική εταιρεία και, όπως λένε τα πρωτόκολλα, των επιβατών αυτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της και του πληρώματος.
  • Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα.
  • Ευχαριστώ για την φιλοξενία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκονται εδώ και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, οι δύο ΥΠΕάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι αρμόδιοι για την Υγεία.
  • Θα ήθελα να παρακαλέσω για μία ακόμη φορά να ακούμε τους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα καλύτερα από όλους.
  • Ο ιός αυτός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά. Θα υπάρχουν περιστατικά τα οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα θα προσομοιάζουν ακριβώς με τη γρίπη. Όταν και εφόσον αισθάνεται κάποιος ότι έχει τέτοια συμπτώματα πρέπει να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευθούμε.

Πηγή: esos.gr