Το συγκινητικό τελευταίο αντίο στον Γιώργο Ζαπάντη (pics)

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στην μητέρα του 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το τελευταίο αντίο είπαν το πρωί της Δευτέρας, φίλοι και συγγενείς στον αγαπημένο τους Γιώργο Ζαπάντη, στον ιερό ναό Τιμίου Σταυρού στο Γουαϊτστόουν. Τραγική φιγούρα η μητέρα του, Αθανασία, που έχασε ξαφνικά το ένα από τα δύο παιδιά της, τον 29χρονο Γιώργο.

Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα με απόφαση που έλαβε ανακοίνωσε πως η Αρχιεπισκοπή θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας του Γιώργου Ζαπάντη, που το βράδυ της περασμένης Κυριακής πέθανε από ανακοπή καρδιάς όταν αστυνομικοί του επιτέθηκαν με συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser).

«Σαν ελληνορθόδοξη κοινότητα είμαστε τόσο λυπημένοι, απογοητευμένοι και πολλές φορές και θυμωμένοι με αυτήν την αδικία που έγινε σε βάρος ενός αδελφού μας. Δεν θα κάνω κήρυγμα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν έχω μπροστά μου ένα νεκρό παλικάρι, αλλά θα απευθυνθώ στην μητέρα του», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, που στάθηκε ιδιαίτερα στον πόνο της μάνας.

Εθνικός Κήρυξ

Βουβός πόνος στην κηδεία του Γιώργου Ζαπάντη (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)

«Μετά από τον αποχαιρετισμό μας στον Γιώργο, η καρδιά, τα μάτια μας και ο νους μας στρέφονται προς την μητέρα, την Αθανασία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος, πιο αφύσικο πράγμα, μια μητέρα να κηδεύει το παιδί της», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ελπιδοφόρος, για να καταλήξει, στρεφόμενος προς την Αθανασία Ζαπάντη: «Εχεις μαζί σου όλους εμάς, όλη την κοινωνία, είσαι η μάνα η Ελληνίδα, που θα είναι μάνα ολονών μας και θα είμαστε όλοι παιδιά σου. Εχεις όλους εμάς», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Οι φίλοι του Γιώργου Ζαπάντη ζητούν δικαιοσύνη και απαντήσεις για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής.

«Ο Γιώργος ήταν πολύ αγαπημένος μου φίλος και εύχομαι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν ξέρω γιατί ακόμα δεν έχουν συλληφθεί αυτοί οι αστυνομικοί», είπε στον «Ε.Κ» ο φίλος του, Βικέντιος Καβαλιεράτος.

Ο Προκόπιος Πάνος πρόσθεσε: «Ο Γιώργος ήταν καλό παιδί. Είναι μεγάλη τραγωδία αυτό που συνέβη. Δεν θα βρω ύπνο μέχρι να βρω απαντήσεις. Αυτό που περιμένω είναι να απαγγελθούν κατηγορίες στην Αστυνομία. Τον πήραν μακριά μας, θα τον θυμόμαστε για πάντα και οι ζωές των μαύρων έχουν αξία».

Η Αργυρώ Κωστάκη γνώριζε τον Γιώργο από 7 χρόνων. «Μεγάλωσα μαζί με τον Γιώργο. Ηταν τόσο καλό παιδί, καλή ψυχή. Εφυγε αδικοχαμένος. Ελπίζουμε να δούμε δικαιοσύνη σε όλο αυτό».

Ο Σταύρος Ράφτης, είπε: «Ηταν φίλος μου, είχε καλή καρδιά, ήταν καλό παιδί και δεν έφταιγε για ό,τι έγινε. Περιμένω να τιμωρηθούν αυτοί που τον σκότωσαν. Μετά την κηδεία θα οργανώσουμε διαμαρτυρία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Θα μας λείψει πολύ».

Εθνικός Κήρυξ

Κηδεία Ζαπάντης – Zapantis Funeral Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Ζαπάντη είπαν συγγενείς και φίλοι του 29χρονου ομογενή, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Ουαϊτστόουν. Τη Νεκρώσιμο Ακολουθία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. 29 Ιουνίου 2020. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Πάντως, συζητήσεις προκάλεσε το γεγονός ότι στην Νεκρώσιμη Ακολουθία «έλαμψαν διά της απουσίας τους» οι ομογενείς πολιτικοί.

Μια μέρα νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής, συγγενείς και φίλοι του Γιώργου Ζαπάντη παραβρέθηκαν στο γραφείο τελετών «Antonopoulos Funeral Home».

Φωτογραφίες από τη ζωή του Γιώργου με την οικογένεια και τους φίλους του και αποχαιρετιστήριες ευχές είχαν τοποθετηθεί έξω από την αίθουσα. «Δώσε μας δύναμη από εκεί ψηλά που είσαι. Στέγνωσε τα δάκρυα μας Τζόρτζη μου και ειδοποίησέ μας πως είσαι στον Παράδεισο. Θα σ’ αγαπώ για πάντα» έγραψε η ξαδέλφη του Μαρίνα Ζαπάντη.

Πάντως, φίλοι του 29χρονου τονίζουν πως περίμεναν να γίνει η κηδεία για να οργανώσουν διαμαρτυρία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, από όπου και ξεκίνησαν οι αστυνομικοί για να πάνε στο σπίτι του Γιώργου Ζαπάντη.

Πηγή: ekirikas.gr