Το ξέρατε; Πρόστιμο αν έχετε αυτές τις πινακίδες στο αμάξι

πινακίδες: Απίστευτο και όμως αληθινό αγαπητοί αναγνώστες! Ποιες πινακιδες στο αυτοκίνητό σας τιμωρείται με πρόστιμο;

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά υπάρχει περίπτωση να σας επιβληθεί πρόστιμο λόγω φιμέ πινακίδων. Τι αναφέρει ο ΚΟΚ.

Ένα φιμέ κάλυμμα της πινακίδας κυκλοφορίας μπορεί να επιφέρει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του οχήματος σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.

Το διάφανο φιμέ κάλυμμα που τοποθετείται πάνω από τις πινακίδες κυκλοφορίας θεωρείται πλέον αξεσουάρ και βελτιώνει αισθητά την εμφάνιση ενός αυτοκινήτου.

Ωστόσο αν και εκ πρώτης όψεως η τοποθέτηση του εν λόγω καλύμματος στις πινακίδες του οχήματος δεν μπορεί να βάλει τον οδηγό σε κάποιο μπελά, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει διαφορετική άποψη και απαιτεί πλήρη… διαφάνεια.

πινακίδες: Τι ισχύει σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.

Για τα φιμέ προστατευτικά πινακίδων από πλεξιγκλάς ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι ο οδηγός του αυτοκίνητου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων 300 ευρώ.

Και αυτό γιατί οι πινακίδες κυκλοφορίες δεν είναι ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων.

Τέλος, εξυπακούεται ότι η αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας με άλλες που δεν έχουν χορηγηθεί νόμιμα ή η παραποίηση αυτών με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λπ.) συνιστά παράβαση η οποία, πέρα του προστίμου, επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους.

Αλλάζουν όλα με τον νέο ΚΟΚ: Κλήσεις, όρια ταχύτητας – Τέλος στην «τιμωρία» του οχήματος

Στο υπουργείο είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία του νέου Κώδικα, ο οποίος θα έχει ως γνώμονα την οδική ασφάλεια, καθώς προβλέπει την αυστηροποίηση των προστίμων για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, ενώ σε πρώτο πλάνο τίθεται και σε εξασφάλιση της πληρωμής των επιβληθέντων προστίμων.

Η διαδικασία του καταλογισμού και της είσπραξης προστίμων που προβλέπει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα των παραβάσεων του κάθε οδηγού, ο οποίος μέσω αυτής θα έχει πρόσβαση στο point system ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν και πόσους πόντους έχει συγκεντρώσει.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται η διασύνδεση της πλατφόρμας με την εφαρμογή Caw Wallet η οποία ήδη σχεδιάζεται και θα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα του οχήματος και του οδηγού (δίπλωμα οδήγησης, ασφάλεια ΙΧ, ΚΤΕΟ, άδεια κυκλοφορίας κ.α.),

Στις αλλαγές που έρχονται στον ΚΟΚ περιλαμβάνεται και η αλλαγή των ορίων ταχύτητας, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή πρακτική που θέλει μείωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 30 χλμ/ώρα από 50 χλμ/ώρα που ίσχυε.

Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν να αυξάνεται κατά 10 χλμ/ώρα το ανώτατο όριο ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους το οποίο ορίζεται 120 χλμ/ώρα.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί στον τρόπο τιμωρίας του οδηγού για τις παραβάσεις που σήμερα επισύρουν αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας οχήματος.

Η αποποινικοποίηση του οχήματος κρίνεται απαραίτητη καθώς δεν μπορεί η παράβαση ενός οδηγού να ακινητοποιεί το όχημά του, όπως εξηγούν στην «Καθημερινή» στελέχη του υπουργείου Υποδομών.

«Σε περίπτωση σοβαρής παράβασης ενός οδηγού θα πρέπει να αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του παραβάτη και όχι η δυνατότητα χρήσης του οχήματος από άλλα μέλη της οικογένειάς για παράδειγμα, δηλώνει ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλος.

Car wallet όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πρόστιμα, point system, ΚΤΕΟ, δίπλωμα… όλα στο χέρι σου

Πλήρως αναβαθμισμένη ετοιμάζεται η εφαρμογή να μπει στα smartphone με στόχο την ψηφιοποίηση του διπλώματος, της άδειας κυκλοφορίας και την ασφάλεια του ΚΤΕΟ.

Πλέον δεν θα έχουμε πρόσβαση ηλεκτρονικά μόνο σε αυτά αλλά και στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που τυχόν έχουμε κάνει και έχουν βεβαιωθεί από την Τροχαία.

Ο αναθεωρημένος ΚΟΚ που βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας, προβλέπει μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση των διαδικασιών καταλογισμού αλλά και της είσπραξης των προστίμων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η βεβαιότητα καταλογισμού ενός προστίμου δρα πολύ πιο αποτρεπτικά από ένα υψηλό πρόστιμο.

Επίσης μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην είσπραξη των προστίμων καθώς σήμερα στην περίπτωση που ένα πρόστιμο δεν πληρωθεί, μεταφέρεται αυτόματα στις φορολογικές υποχρεώσεις του παραβάτη.

Η συγκεκριμένη διαδικασία όμως καθυστερεί πάρα πολύ και με την ψηφιοποίηση των στοιχείων αυτό αλλάζει.

πινακίδες: Πώς θα γίνεται αυτό:

Στην πλατφόρμα που ετοιμάζεται θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των παραβάσεων στον λογαριασμό κάθε οδηγού, ακόμη και οι βαθμοί ποινής που αντιστοιχούν σε αυτές – το γνωστό μας point system – έτσι ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τους πόντους που έχει συγκεντρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η ψηφιακή μορφή του διπλώματος θα θυμίζει την εφαρμογή που δημιουργήθηκε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το έγγραφο ταυτοπροσωπίας και θα έχει νομική ισχύ σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα συνδεθεί με το Car Wallet το οποίο θα περιλαμβάνει ψηφιακά όλα τα στοιχεία του οδηγού αλλά και των οχημάτων του:

την άδεια οδήγησης (δίπλωμα),
την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος,
το ασφαλιστήριο συμβόλαιο,
τη βεβαίωση τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ),
το ιστορικό συντήρησης του οχήματος,
τις παραβάσεις και τους βαθμούς στο point system.

Πηγή: newsme.gr