Τον Σεπτέμβρη του 2019 οι πρώτοι φοιτητές στο νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ϡհﵱ㼲 С餥ߡ򬠸񥵭Რꡩ ȱ糪嵬ܴ�󴡲 áⱼ㫯� 󵭡�襟, 쥠�б��ɯퟯ��鳴笟ﵠꡨ磧�᳟맠ױ�� ꡩ �б��ĩ頻ウᲠŰ鴱ﰞ򠴯�ɠɯퟹ�޳�解紞 ɹܭ�ı᣾� Ӵ砶�ʙӔS Á‘σˏՠՐϕуϓ ЁɄʼn`--֙ԏ בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι τα τμήματα του νέου Ιονίου Πανεπιστημίου και του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πάρουν τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2019.

Με το Σχέδιο Νόμου, σημείωσε ο Κ. Γαβρόγλου, ιδρύονται τέσσερα διεπιστημονικά τμήματα:

Α. Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα

Β. Τμήμα Εθνομουσικολογίας  στο Ληξούρι

Γ. Τμήμα Περιβάλλοντος  στη Ζάκυνθο

Δ. Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς διαβούλευση αποτυπώνει μια συνεκτική πρόταση συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με κριτήρια συνδεδεμένα αποκλειστικά με την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών και τη συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση των Ιονίων Νήσων, μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων και της δημιουργίας νέων πανεπιστημιακών δομών στον ευρύτερο χώρο του Ιονίου.

Συγκεκριμένα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποκτά δύο νέες Σχολές:

Α. Τη Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και

Β. Τη  Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας.

Η Σχολή Περιβάλλοντος περιλαμβάνει:

1. το Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και

2. το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα την πόλη του Αργοστολίου.

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών περιλαμβάνει:

1. το νέο Τμήμα Τουρισμού με έδρα την πόλη της Κέρκυρας και

2. το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λευκάδας.

Η ίδρυση Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, με δυνατότητες για κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου στους τομείς της Παράκτιας Ανάπτυξης & Οικονομίας και Περιφερειακής Διακυβέρνησης & Νησιωτικότητας, δημιουργεί έναν κρίσιμο ακαδημαϊκό πόλο άμεσα συνδεδεμένο με τις προοπτικές και τις ιδιαίτερες συνθήκες μιας κατ’ εξοχήν νησιωτικής Περιφέρειας.

Εστιάζοντας στην συνέχεια στις ήδη υπάρχουσες Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου ενισχύεται με την ένταξη σε αυτήν του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα Τμήματος Εθνομουσικολογίας, με έδρα στην πόλη του Ληξουρίου.

Με τα τρία, πλέον, Τμήματά της, η Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο σύνολό του, αναδεικνύονται σε ένα μείζονα πόλο στον χώρο της Μεσογείου στο πεδίο των Μουσικών Σπουδών, αξιοποιώντας την μακραίωνη και ιδιαίτερη παράδοση των Ιονίων Νήσων.

Ταυτόχρονα, η ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου και η κάλυψη όλης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δίνει την δυνατότητα ίδρυσης του Κέντρου Ερευνών Ιονίων Νήσων και, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, της ίδρυσης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την δημιουργία δωρεάν διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε πόλεις όπου εδρεύουν Τμήματά του, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα αποφασίσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολύ καλές υλικοτεχνικές υποδομές όπου υπάρχουν, όπως για παράδειγμα στο Ληξούρι και τη Ζάκυνθο.

Στα παραπάνω πλαίσια, έχει γίνει λεπτομερής προγραμματισμός των αναγκών των Τμημάτων σε μέλη ΔΕΠ, με βάση και την αξιοποίηση των τρεχουσών κατανομών και την άμεση ενίσχυση του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέσεις ΔΕΠ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον νέο ρόλο που καλείται να αναλάβει, εξελισσόμενο σε ένα από τα αξιολογότερα και ισχυρότερα ακαδημαϊκά περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Παράλληλα, έχει ληφθεί πρόνοια ώστε οι φοιτητές των Τμημάτων ΤΕΙ, αφού ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών που παρακολουθούν και πριν ορκιστούν, να μπορούν να συνεχίσουν, με επιλογή τους, τις σπουδές τους σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Αναδημοσίευση από https://www.esos.gr