Τρέχουν να προλάβουν οι οδηγοί: Μαθεύτηκε το πρόστιμο έως 10.000 ευρώ – Ξεκινάνε έλεγχοι κάθε 6 μήνες για τους παραβάτες

Τα ανασφάλιστα οχήματα, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ, τα οποία φτάνουν τις 500.000, μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας, αφού θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις και έλεγχοι ανά εξάμηνο, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται ένα κεντρικός μηχανισμός που θα παρέχει άμεσα στην ΑΑΔΕ και στο υπoυργείο Μεταφορών τις πληροφορίες για τα παράνομα οχήματα και τους οδηγούς, ώστε να τους επιβάλλονται τα νέα και αυξημένα πρόστιμα.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα είναι «φορτωμένο» και στα Tablet που θα έχουν οι εφοριακοί, προκειμένου να μπορούν να «σκανάρουν» τις πινακίδες των ΙΧ και να διαπιστώσουν αν οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι, αν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και αν κάποιο όχημα θα έπρεπε, κανονικά, να βρίσκεται σε ακινησία.

Ο νέος μηχανισμός της ΓΓΠΣ και το ειδικό λογισμικό θα είναι έτοιμα τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ οι πρώτοι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα, θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τσουχτερά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που ενεργοποιεί το νέο πλαίσιο, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται μια φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:

• Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

• Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.

• 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

συνέχεια στο enimerotiko.gr