Τρόμος: Γιατί τα στελέχη Ομικρον του κορωνοϊού έχουν πλέον συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Η λοίμωξη δεν είναι απλό κρυολόγημα πλέον…

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, αρκετά είναι τα στελέχη κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί και έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Ωστόσο το τελευταίο, το Ομικρον, είναι αυτό με την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Πλέον επικρατούν στην κοινότητα η Ομικρον 4 και η Ομικρον 5 οι οποίες προκαλούν και την… έκρηξη στον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων με 12.537 την Τρίτη 21 Ιουνίου.

Τα βαριά συμπτώματα της λοίμωξης συσχετίζονταν με τη μετάλλαξη Δέλτα και επηρέαζαν το κατώτερο αναπνευστικό. Η Δέλτα προκαλούσε υψηλό πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια ενώ προκάλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων.

Η εικόνα άλλαξε με την εμφάνιση του πρώτου στελέχους της Ομικρον που προκαλούσε συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό όπως πονόλαιμο και βήχα. Η κόπωση και οι μυαλγίες ήταν συχνά φαινόμενα με την πρώτη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά η εικόνα των ασθενών παρέπεμπε περισσότερο σε ένα κλασικό κρυολόγημα.

Τώρα με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 τα συμπτώματα για μία ακόμα φορά αλλάζουν. Όπως μάλιστα λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης τα συμπτώματα αρχίζουν να αφορούν και άλλα συστήματα δείχνοντας ότι η λοίμωξη έχει σταματήσει να είναι μία καθαρή αναπνευστική λοίμωξη και εξαπλώνει την επίδραση της και αλλού.

Από τη δική του μεριά ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί ότι ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα σε αυτές τις λοιμώξεις είναι ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί μέρες ενώ επιστρέφει και ο πυρετός ο οποίος σε πολλούς ασθενείς είναι υψηλός δηλαδή κοντά στο 38 ή και υψηλότερος. Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη κόπωση και κακή διάθεση. Τα νέα στελέχη Ομικρον 4 και 5 προκαλούν βαρύτερα συμπτώματα από το πρώτο της Ομικρον, με τον υψηλό πυρετό να θυμίζει την μετάλλαξη Δέλτα που ταλαιπώρησε εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: instanews.gr