Τσελέντης εναντίον Λέκκα: Εχουμε σχολεία σαπίμια και ο ΟΑΣΠ «σφυρίζει αδιάφορα» [βίντεο]

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε στο περιβάλλον των Ελλήνων σεισμολόγων, με τον Ακη Τσελέντη να επιτίθεται στον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα, με αφορμή την κατάσταση των υποδομών στην ελληνική επικράτεια και τους ελλιπείς ελέγχους.

Ο κ. Τσελέντης, που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με ψηφοδέλτιο της ΝΔ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο κίνδυνο που ενέχει η ανέγερση πυρηνικών εργοστασίων, πάνω σε σεισμικές ζώνες, στην Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εμφανίστηκε ανήσυχος για τη σεισμικότητα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα σε σεισμολόγους για τα ζητήματα των προβλέψων σεισμών και της ασφάλειας των υποδομών.

«Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η νοτιοδυτική Ελλάδα»
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του OpenTV, ο Ακης Τσελέντης υποστήριξε ότι «για την Ελλάδα έχω δώσει κάποιες εκτιμήσεις. Το θέμα της νοτιοδυτικής Ελλάδας θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αποφεύγω όμως να πω λεπτομέρειες καθώς δεν έχουμε την ωριμότητα σαν πολιτική προστασία και σαν φορέας αντισεισμικής πολιτικής ώστε να κρατήσουμε κάποια πληροφορία και να μη μας ξεφύγει. Γιατί μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο και μπορεί να κάνουμε μεγάλη ζημιά στο τουριστικό προϊόν» σημείωσε.

«Ανθρωποι άσχετοι με τη σεισμολογία ηγούνται φορέων»

Αμέσως μετά, ο κ. Τσελέντης ανέβασε τους τόνους σημειώνοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τη σεισμολογία και ηγούνται φορέων. Εγώ με την ομάδα Παπαχάζου συνεννοούμαι μια χαρά. Το θέμα είναι η αντισεισμική προστασία της χώρας, που είναι διαλυμένη».

«Φωτογραφίζοντας» …ευθέως τον κ. Λέκκα, ο Ακης Τσελέντης τόνισε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν σχολεία που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Δεν μπορώ να δεχθώ να έχουμε τέτοια σχολεία, σαπίμια, που τα σίδερα είναι έξω, και δεν μπορώ να δεχθώ ο άνθρωπος που ηγείται του ΟΑΣΠ αυτή τη στιγμή να λέει ότι έχουμε τα καλύτερα σχολεία. Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία».

Ο κ. Τσελέντης προσέθεσε ότι «έχω επισημάνει ότι υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα, έχω επικοινωνήσει με δημάρχους. Εχουμε δει ότι τις μεγαλύτερες ζημιές τις έχουμε στα σχολεία, και είμαστε τυχεροί που δεν έχει γίνει σεισμός σε ώρα μαθήματος», είπε δηλώνοντας ότι παρά τις εκκλήσεις του «ο ΟΑΣΠ σφυρίζει αδιάφορα».

Το πρόβλημα των πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία

Ο Ακης Τσελέντης στη συνέχεια ερωτήθηκε για τον μεγάλο -αλλά δίχως ζημιές και απώλειες- σεισμό που έπληξε την Τετάρτη την Τουρκία.

«Δεν με προβληματίζουν καθόλου οι σεισμοί στην Τουρκία. Είναι μια περιοχή που ξέρουμε ότι έχει ένα συγκεκριμένο ρήγμα που κάνει τέτοιους σεισμούς. Ευτυχώς δεν ήταν πιο δυτικά προς τη Ρόδο» είπε και προσέθεσε:

«Το μόνο πρόβλημα που βλέπω είναι ότι οι φίλοι μας οι Τούρκοι πάνε να χτίσουν πυρηνικά εργοστάσια.  Το ένα προς το Ακουγιού, λίγο πιο νοτιανατολικά και ένα κοντά στην Αττάλεια. Εγώ θα ήθελα να τα κάνουν στα σύνορα με τη Συρία, αλλά τα κάνουν στην πόρτα μας» σημείωσε ο κ. Τσελέντης, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο θετικό γεγονός είναι ότι τα εργοστάσια θα είναι ρωσικής τεχνολογίας «που είναι πολύ καλή στον αντισεισμικό σχεδιασμό».

Πηγή: Τσελέντης εναντίον Λέκκα: Εχουμε σχολεία σαπίμια και ο ΟΑΣΠ «σφυρίζει αδιάφορα» [βίντεο] | iefimerida.gr