Τσικνοπέμπτη 2025: Πότε πέφτει φέτος

Η αντίστροφη μέτρηση για την Τσικνοπέμπτη 2025 έχει ξεκινήσει! Μια ημέρα αφιερωμένη στο κρέας, τη διασκέδαση και τις παραδόσεις, που γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Φέτος, η ημερομηνία της γιορτής είναι η 20ή Φεβρουαρίου, και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν φωτιά!

Η Τσικνοπέμπτη πήρε το όνομά της από τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψημένου κρέατος, την «τσίκνα», που γεμίζει τον αέρα. Είναι η μέρα που οι οικογένειες και οι φίλοι συγκεντρώνονται γύρω από τις φωτιές, ψήνουν κάθε λογής κρεατικά και γιορτάζουν ξένοιαστα. Είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για κρεατοφαγία πριν από την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία ξεκινά μετά την Κυριακή της Αποκριάς.

Το πλούσιο τραπέζι της τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη είναι η γιορτή των καλοφαγάδων! Μπιφτέκια, παϊδάκια, λουκάνικα, χοιρινές μπριζόλες, κοτόπουλα και κάθε είδους ψητό κρέας έχουν την τιμητική τους. Το κρασί και το τσίπουρο ρέουν άφθονα, ενώ η μουσική και ο χορός συμπληρώνουν το γιορτινό κλίμα. Για μία ημέρα, οι σκοτούρες ξεχνιούνται και η διασκέδαση παίρνει τη θέση τους.

Από τα διονυσιακά δρώμενα στο σύγχρονο γλέντι

Η προέλευση της Τσικνοπέμπτης έχει βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα. Οι εορτασμοί της θυμίζουν τα Διονυσιακά δρώμενα της αρχαίας Ελλάδας, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, διασκέδαζαν και αφιέρωναν τις γιορτές τους στον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού και της γονιμότητας. Οι μεταμφιέσεις, τα γλέντια και οι σατυρικές εκδηλώσεις πέρασαν στους αιώνες και σήμερα αποτελούν μέρος της ευρύτερης Αποκριάς.

Στη χριστιανική παράδοση, η Τσικνοπέμπτη εντάσσεται στο Τριώδιο, την περίοδο προετοιμασίας για τη Σαρακοστή. Η εβδομάδα που τη φιλοξενεί λέγεται «Κρεατινή», καθώς είναι η τελευταία πλήρης εβδομάδα κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Μετά την Κυριακή των Απόκρεω, οι χριστιανοί περνούν στη «Τυρινή» εβδομάδα, όπου καταναλώνονται γαλακτοκομικά, προτού αρχίσει η αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής.

Ενα έθιμο που ενώνει τους ανθρώπους

Το ψήσιμο του κρέατος την Τσικνοπέμπτη δεν είναι μόνο γαστρονομική απόλαυση, αλλά και κοινωνική παράδοση. Παλαιότερα, ακόμα και οι φτωχότερες οικογένειες φρόντιζαν να ψήσουν έστω και ένα μικρό κομμάτι κρέατος, ώστε η τσίκνα να διαχυθεί παντού και να δείξει ότι η μέρα είναι γιορτινή. Οι άνθρωποι επισκέπτονταν τα σπίτια φίλων και συγγενών, δημιουργώντας ένα αίσθημα ενότητας και ζεστασιάς.

Σήμερα, πολλοί επιλέγουν να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη σε ταβέρνες και εστιατόρια, όπου η διάθεση παραμένει εξίσου γιορτινή. Οι πόλεις και τα χωριά γεμίζουν με γέλια, φαγητό και τραγούδια, αναβιώνοντας ένα έθιμο που μένει ζωντανό εδώ και αιώνες.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ