«Τσιμπάς» πρόστιμο 300 ευρώ αν έχεις αυτές τις πινακίδες – Μεγάλη επιχείρηση της Τροχαίας

Θα φας πρόστιμο 300 ευρώ αν έχεις αυτές τις πινακίδες: Οι πινακίδες στα αυτοκίνητα δεν είναι για ομορφιά, ούτε διακοσμητικά στοιχεία.

Οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων μπορούν να βάλουν σε μπελάδες τους οδηγούς αν αυτοί δεν είναι σύμφωνοι με το γράμμα του νόμου.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας που φέρει ένα όχημα από την πρώτη μέρα που κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους είναι η «ταυτότητα» του, η οποία πρέπει να είναι πάντα φανερή τόσο στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου όσο φυσικά και στις αρχές.

Οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας βρίσκονται εκεί για να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Μπορούν όμως να βάλουν και σε μπελάδες τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες του εκάστοτε οχήματος αν αυτοί δεν φροντίσουν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

Πρόστιμο για πινακίδες αυτοκινήτων
Πρόστιμο για πινακίδες αυτοκινήτων

 

Πρόστιμο 400 ευρώ σε 3.000.000 οδηγούς στην Ελλάδα – Ποιος είναι ο λόγος

Πρόστιμο 400 ευρώ: Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Υποχρεωμένοι να περνούν ΚΤΕΟ ανά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως, ωστόσο, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βήκας, το ποσοστό αποχής από τη διαδικασία του ΚΤΕΟ παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους δρόμους ακατάλληλα οχήματα.

Πρόστιμο 400 ευρώ: Πότε και γιατί επιβάλλεται

Όπως είναι γνωστό, ένας από τους βασικούς λόγους που οι οδηγοί αποφεύγουν να επισκέπτονται τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου αφορά στο γεγονός ότι τα οχήματά τους αντιμετωπίζουν κοστοβόρες βλάβες τις οποίες δεν έχουν φροντίσει να διορθώσουν σε κάποιο συνεργείο.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσθεσμη προσκόμιση οχήματος για τεχνικό έλεγχο επιφέρει επιβολή ειδικού αυξημένου τέλους ανάλογα με την κατηγορία του εκάστοτε οχήματος, αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης. Αυτό για τα ΙΧ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Έως 30 ημέρες: 16 ευρώ
  • Από 30 ημέρες έως 6 μήνες: 33 ευρώ
  • Άνω των 6 μηνών: 65 ευρώ

Επίσης, για όσους αμελούν να περάσουν το όχημά τους από ΚΤΕΟ έξι μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία της σχετικής προθεσμίας, πέραν του προστίμου από το ΚΤΕΟ, η νομοθεσία προβλέπει επιβολή προστίμου ύψους 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται απευθείας μέσω TAXIS, κατόπιν της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων η οποία, ωστόσο, δεν εφαρμόζεται.

Ακόμα, εφόσον η Τροχαία διαπιστώσει σε έλεγχο ότι το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ, τότε βεβαιώνεται πρόστιμο 400 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης του οχήματος τακτοποιήσει την υποχρέωσή του εντός 10 ημερών, τότε θα πληρώνει μόνο το 1/8 του επιβληθέντος ποσού, δηλαδή 50 ευρώ.

Πηγή: Athensmagazine.gr