Τσίμπημα από τσιμπούρι προκάλεσε σπάνια εγκεφαλίτιδα σε κτηνοτρόφο – Τα συμπτώματα

Περιπέτεια για κτηνοτρόφο που υπέστη εγκεφαλίτιδα από τσίμπημα τσιμπουριού στη Ροδόπη. Άλλες έφι φορές έχει καταγραφεί ανάλογο περιστατικό στην Ελλάδα…

Σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας προκλήθηκε σε 56χρονο κτηνοτρόφο. Προήλθε στο νοσοκομείο Κομοτηνής, από τσίμπημα τσιμπουριού στη Ροδόπη. Ο κτηνοτρόφος νοσηλεύτηκε με ήπια συμπτώματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (κρότωνες είναι η επιστημονική ονομασία των τσιμπουριών) στο νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ σύμφωνα με το Evros-news.gr, ο 56χρονος πήρε ήδη εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ήδη ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνει έρευνα και ιχνηλάτηση όχι μόνο στα ζώα (συνήθως μεταδίδεται ευκολότερα από κατσίκια), αλλά και στο περιβάλλον του ατόμου που νόσησε και αυτό γιατί το στέλεχος της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας έχει παρουσιαστεί διαχρονικά μόνο άλλες 6 φορές στην Ελλάδα.

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνες (τσιμπούρια), αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων.

Τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης. Αυτή η δεύτερη φάση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη.

Πηγή: newsit.gr