Βαρυμπόμπη: Συγκλονιστικό βίντεο αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής

όνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες της ασύλληπτης καταστροφής τόσο σε επίπεδο υποδομών και κατεστραμμένων περιουσιών όσο και για το περιβάλλον και την χλωρίδα και πανίδα της Αττικής.

Σπίτια, επιχειρήσεις και δάσος έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρε στη Βαρυμπόμπη.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους. Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια με ένα πολύτιμο πνέυμονα πρασίνου τη Αττικής να έχει χαθεί.

Σήμερα η πυροσβεστική επιχείρησε σε 118 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια. Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, «οι επόμενες ημέρες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγεται κάθε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Δείτε το βίντεο των Up stories όπως το κατέγραψαν μέσω drone:

Πηγή: aftodioikisi.gr