Βασεις 2022: Χαμός με αυτό το μάθημα στη βαθμολογία – Που θα κινηθούν οι βάσεις

Βασεις 2022: Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στη βαθμολογία και ειδικά σε ένα μάθημα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για φετινές βάσεις.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», πρόκειται για βαθμολογίες «βατερλώ» στα Μαθηματικά, με το ποσοστό όσων έγραψαν κάτω από τη βάση να φτάνει το 80% με 85% στο 4ο πεδίο και το 60%-65% συνολικά.

Οι φετινές βάσεις αναμένεται να κινηθούν πτωτικά, όπως και οι βαθμοί των υποψηφίων, στο σύνολο των εξεταζόμενων μαθημάτων. Συνολικά αναμένεται πτώση των βάσεων για τα ΑΕΙ, η οποία θα καταγραφεί κυρίως στο 4ο πεδίο, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Μόνο το 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας φαίνεται πως θα «γλιτώσει» την… κατρακύλα. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται στις 28 ή 29 του μήνα.

Η ανάλυση ανά μάθημα των φετινών Πανελληνίων

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας αναφέρουν:

Νεοελληνική Γλώσσα: Οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος θα είναι λίγο καλύτερες από τις αντίστοιχες περσινές.

Μαθηματικά: Αναμένεται ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Φυσική: Αναμένεται να καταγραφούν γραπτά με βαθμολογίες γύρω ή και κάτω από τη βάση σε ποσοστό 50%.

Χημεία: Οι επιδόσεις αναμένεται να είναι καλύτερες από πέρυσι, ωστόσο θα έχει αυξημένο αριθμό γραπτών κάτω από τη βάση σε σχέση με εκείνα του προηγούμενου έτους.

Βιολογία: Φέτος τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι, άρα και οι επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι χαμηλότερες. Οι εκτιμήσεις δείχνουν συνωστισμό στις βαθμολογίες μεταξύ 45-70 στην κλίμακα του 100.

Αρχαία Ελληνικά: Φέτος τα θέματα ήτ5αν πολύ απαιτητικά και αυτό οδηγεί σε πτώση των υψηλών βαθμολογιών. Οι αριστούχοι αναμένεται να είναι αισθητά λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι και οι αποτυχόντες πολύ περισσότεροι.

Λατινικά: Οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές αλλά αντίστοιχες με αυτές της τελευταίας χρονιάς εξέτασης των Λατινικών.

Βασεις 2022: Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου – Η ανάλυση

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι φετινές εξετάσεις δεν έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους μαθητές, αν και πλέον είναι σαφής η στροφή της επιτροπής των εξετάσεων για θέματα που απαιτούν περισσότερο κριτική σκέψη απ’ ό,τι αποστήθιση.

Το μάθημα των Μαθηματικών, όμως, δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους των πολυτεχνικών σχολών, της Οικονομίας και της Πληροφορικής, και, παρά τις περσινές χαμηλές «πτήσεις» στις επιδόσεις ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων, οι εκτιμήσεις λένε ότι οι επιδόσεις θα είναι λίγο χαμηλότερες από πέρσι, συμπαρασύροντας τις βάσεις εισαγωγής, ιδίως στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Κι αν για κάποιους αριστούχους η πτώση στις βάσεις κρύβει μια ευκαιρία για εισαγωγή στην πρώτη δημοφιλή επιλογή τους, για τους υποψηφίους με χαμηλές επιδόσεις φέρνει και μείωση του ορίου στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις.

Πέρσι, η ΕΒΕ, που παρουσιάζει διακυμάνσεις ανά επιστημονικό πεδίο, κινούταν μεταξύ 8,2 και 9,5 στις σχολές και τα τμήματα που είχαν επιλέξει τον χαμηλότερο συντελεστή. Φέτος, εφόσον οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες από πέρσι, θα πέσει και το όριο της ΕΒΕ.

Οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου διαχρονικά έχουν καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά από αυτούς του 4ου επιστημονικού πεδίου, γεγονός που ίσως διατηρήσει σταθερές τις βάσεις με μία καθοδική τάση σε κάποιες σχολές και τμήματα.

Κι αυτό γιατί φέτος αναμένονται πολύ καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Χημείας, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα Μαθηματικά για όσους διεκδικούν πολυτεχνικές σχολές.

3ο επιστημονικό πεδίο

Για όσους διεκδικούν Ιατρικές και άλλες σχολές και τμήματα επιστημών Υγείας, δηλαδή όσοι υπάγονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σταθερότητα στις βάσεις εισαγωγής, μιας και το μάθημα της Βιολογίας δυσκόλεψε λίγο τους υποψηφίους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όμως οι απώλειες σε μόρια αναμένεται να καλυφθούν από το μάθημα της Χημείας.

Τέλος, για το 1ο επιστημονικό πεδίο και τους υποψηφίους που διεκδικούν Νομικές, Ψυχολογία, Φιλολογικά, οι αναλυτές προχωρούν σε επισφαλείς εκτιμήσεις. Τα Αρχαία δυσκόλεψαν αρκετά τους υποψηφίους, οι οποίοι ναι μεν ανταποκρίθηκαν στα άλλα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όμως οι επιδόσεις τους αναμένεται να επηρεαστούν, με τις βάσεις σε αυτό το πεδίο να εκτιμώνται με πτωτικές τάσεις. Σημειώνεται πάντως ότι πρόκειται για ένα πεδίο που διαχρονικά δεν παρατηρούνται μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής.

Η ανάλυση για τις βασεις 2022 από ΤΑ ΝΕΑ

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ οι επιδόσεις των μαθητών αναμένονται χαμηλότερες αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η εξεταστέα ύλη ήταν μεγαλύτερη σε ποσοστό πάνω από 30% στα περισσότερα μαθήματα.

Έτσι αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων, μεγαλύτερη στο 4ο επιστημονικό πεδίο ενώ ακολουθεί πτωτική πορεία το 1ο επιστημονικό πεδίο της θεωρητικής δηλαδή κατεύθυνσης, όσο και το δεύτερο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, στις επιστήμες υγείας δηλαδή αναμένεται να σημειωθούν μικρέ αυξομειώσεις ενώ στις περισσότερες στρατιωτικές σχολές αναμένεται να είναι εμφανής η πτώση με μεγαλύτερη στις σχολές της Αστυνομίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για παράδειγμα η Νομική Αθήνας θεωρεί και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ισοδύναμα με συντελεστή 25%για το καθένα ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης δίνει 30% στα Αρχαία, 30% στη Νεοελληνική Γλώσσα και από 20% στην Ιστορία και στα Λατινικά.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή γιατί προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων κάθε πεδίου.

Πέρσι η ΕΒΕ κάτω από την οποία δεν μπορούσε κανείς να εισαχθεί ήταν 8,94 για τις Ανθρωπιστικές, 9,58 για τις Θετικές και Τεχνολογικές , 9,70 για τις σχολές Υγείας και ζωής και 8,27 για τις οικονομικές σχολές.

Πάντως και φέτος ο συνολικός αριθμός που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε καμία σχολή αναμένεται να είναι πάνω από 30%.

Βασεις 2022: Η αναλυτική περιγραφή ανά πεδίο

1ο επιστημονικό Πεδίο

Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων οφείλεται στα δύσκολα θέματα των αρχαίων ενώ και οι βαθμολογίες στα Λατινικά θα είναι φέτος χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που θα έδινε ενδεχομένως το μάθημα της κοινωνιολογίας το οποίο αντικατέστησαν.

2ο επιστημονικό Πεδίο

Τα μαθηματικά σε αυτό το πεδίο θα είναι ο μοχλός που θα συμπιέσει τις βάσεις ενώ τα θέματα στα άλλα μαθήματα θα είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με την περσινή χρονιά, διαβαθμισμένης δυσκολίας και δεν αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις.

Η φυσική που κάθε χρόνο είναι το μάθημα που φοβούνται οι μαθητές, φέτος οι επιδόσεις δεν αναμένεται να διαφέρουν από τις περσινές.

3ο επιστημονικό πεδίο

Οι υποψήφιοι εδώ δεν συνάντησαν εκπλήξεις και τα θέματα ΄ήταν περίπου ισοδύναμα με τα περσινά θέματα. Ίσως να δυσκολεύτηκαν λίγο στη Βιολογία αλλά οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα ενώ σε αυτό το πεδίο παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι αριστούχοι με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

4ο επιστημονικό πεδίο

Στο πεδίο αυτό ανήκουν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής και τα μαθηματικά προσανατολισμού στέρησαν όπως όλα δείχνουν το χαμόγελο των υποψηφίων με τις αρχές οικονομικής θεωρίας που παραδοσιακά έχουν καλές επιδόσεις οι μαθητές να εξισορροπούν την κατάσταση

Βασεις 2022: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

H Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας πριν μερικές ημέρες για τις Πανελλήνιες 2022 τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι βαθμολογίες και τα αποτελέσματα να βγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μπει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν πριν τις διακοπές του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι οι βασεις 2022 να βγουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Δηλαδή, μέχρι 7 Αυγούστου.

Βασεις 2022: Συνδέονται άμεσα με την ΕΒΕ

Από τι θα εξαρτηθούν οι βάσεις εισαγωγής

Το που θα κυμανθούν οι βάσεις κάθε χρόνο εξαρτάται από τέσσερις σημαντικούς παράγοντες και συγκεκριμένα:

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ο «βαθμός δυσκολίας-ευκολίας» που θα κρίνει και τις επιδόσεις των μαθητών
Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων,
Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων

Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για δεύτερη χρονιά δεδομένου μάλιστα οτι επηρεάζει τις βάσεις. Πέρσι 29 τμήματα είχαν λιγότερους από 30 εισακτέους, ενώ παρατηρήθηκαν και αρκετές αστοχίες, με κάποια τμήματα να έχουν μηδενικό αριθμό εισακτέων, λόγω επιλογής υψηλού συντελεστή ΕΒΕ.

Φέτος, δόθηκε η ευκαιρία στα πανεπιστημιακά τμήματα να προχωρήσουν σε βελτιωτικές κινήσεις, αν και πάλι παρατηρήθηκε η τάση κάποια από αυτά να ανεβάσουν τον συντελεστή θέτοντας πιο ψηλά τον πήχη δυσκολίας για τους υποψηφίους. Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς αναμένεται να δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην εισαγωγή των υποψηφίων, αλλά και στη ζήτηση των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Οι αστοχίες της περσινής χρονιάς, που εντοπίστηκαν, κυρίως, στα ειδικά μαθήματα, έχουν αποφευχθεί και πλέον η ζήτηση από τους υποψηφίους με βαθμολογίες άνω του κατώτατου ορίου που θέτει η ΕΒΕ θα αναδείξει ποια τμήματα «κερδίζουν» το ενδιαφέρον των μαθητών.

Πως υπολογίζουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τις φετινές Πανελλήνιες

Για την εξαγωγή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.

Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8.

Αντιθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με συντελεστή 1,20, η βάση διαμορφώνεται στο 14,4.

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου.

[ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).

Για παράδειγμα:

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Ειδικά Μαθήματα

Το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει, επίσης, πως ο συντελεστής για τα Ειδικά Μαθήματα θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,70 και 1,10. Σημειώνεται πως η ΕΒΕ για τα Ειδικά Μαθήματα ισχύει ξεχωριστά και παράλληλα με την ΕΒΕ για τα τέσσερα βασικά μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

Πηγή: newsme.gr