Βάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις, με ανοικτό το στόμα οι υποψήφιοι. Ποιες σχολές καταρρέουν

Βάσεις 2024: Ποιες οι εκτιμήσεις για τις Πανελλήνιες 2024; Αγωνία μεγάλη για τους υποψηφίους.

Τα «αδιάβατα» θέματα στη Φυσική, που συγκέντρωσαν τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και υποψηφίων, θα αυξήσουν στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις τον αριθμό των γραπτών που θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση, ενώ αντίστοιχα θα μειώσουν τον αριθμό των άριστων γραπτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών κι ενώ τα γραπτά της Φυσικής θα αρχίσουν να διορθώνονται από σήμερα (14/06), αναμένεται το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση να είναι αρκετά πάνω από 50% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, ενώ το ποσοστό των άριστων γραπτών (18 – 20) αναμένεται αρκετά κάτω από 10%, όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση (ίσως και 60%) αναμένεται στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας.

Αλλά και στο μάθημα της Ιστορίας (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι λόγω της «παρά–αυξημένης» δυσκολίας των θεμάτων, τα γραπτά κάτω από τη βάση θα ξεπεράσουν το 55%, ενώ για τα άριστα γραπτά η εκτίμηση είναι ότι δεν θα ξεπεράσουν το 10%.

Στα Αρχαία Ελληνικά, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι πάνω από 40%, ενώ τα άριστα γραπτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5%.

Αντίστοιχα στα Μαθηματικά, το ποσοστό για γραπτά κάτω από τη βάση εκτιμάται ότι θα είναι άνω του 70%, ενώ τα άριστα γραπτά αναμένεται να είναι κάτω από 3%.

Με βάσει τις εκτιμήσεις βαθμολογητών και μικρό αριθμό βαθμολογικών στοιχείων, όλα δείχνουν ότι εφέτος θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Πέρυσι, κατεγράφη άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Νομική, Μηχανικών Η/Υ) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως εφέτος οι περιζήτητες σχολές του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου θα διατηρήσουν βεβαίως τις βάσεις σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα έχουν μικρή αλλά ορατή πτώση.

Παράλληλα, δεδομένου ότι πέρυσι οι βάσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο «εκτοξεύθηκαν» με τη Νομική Αθηνών στα 18.125 μόρια, αναμένεται μικρή πτώση και στις δημοφιλείς σχολές του πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού αριστούχων.

πηγή: fimes.gr