Ένας άνδρας στο Βέλγιο που έπασχε από το σύνδρομο του εσωτερικού ζυθοποιείου, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση κοπράνων.

Ένας 47χρονος Βέλγος μεθούσε συνεχώς για δύο μήνες, παρότι δεν κατανάλωνε σταγόνα αλκοόλ. Η αιτία; Ένα «εσωτερικό ζυθοποιείο» είχε σχηματιστεί στο έντερό του.

Καθώς η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες και τα αντιμυκητιασικά φάρμακα δεν απέδωσαν, οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης βρήκαν την αιτία του προβλήματος. Ο άνδρας μεθούσε από αλκοόλ που παρήγε το έντερό του, καθώς έπασχε από το σπάνιο σύνδρομο του εσωτερικού ζυθοποιείου (ABS).Με το σύνδρομο αυτό, τα μικρόβια του εντέρου μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αλκοόλ στο αίμα του και τη δυσάρεστη αναπνοή, του κόστισε να του αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησής του καθώς βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ.

Οι γιατροί κατέληξαν ότι ο άνδρας θα έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση κοπράνων. Μια θεραπεία για ασθενείς με σοβαρές εντερικές λοιμώξεις, όπου τα βακτηρίδια από τα κόπρανα του δωρητή μεταφέρονται στο παχύ έντερο του ασθενή μέσω ρινικού σωλήνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, χορηγείται ως χάπι.

Δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο έγινε η μεταμόσχευση των κοπράνων από την 22χρονη κόρη του στον 47χρονο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν επιτυχές.

Το σύνδρομο του εσωτερικού ζυθοποιείου είναι πολύ κοινό στους ανθρώπους με διαβήτη, με παχυσαρκία ή με τη νόσο του Κρον (φλεγομονώδης νόσος του εντέρου). Τα αποκαλούμενα «καλά βακτήρια» του εντέρου πιστεύεται ότι ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση, αλλά ακόμα και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτία του φαινομένου.

Πηγή: https://sputniknews.gr/