Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων: Τι αλλάζει από σήμερα – Δείτε τα νέα έντυπα (pics)

Νέα έντυπα βεβαιώσεων χρειάζονται από σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι για τις μετακινήσεις τους λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την πανδημία του κορονοϊού. Το υπουργείο Εργασίας, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», είχε ανακοινώσει παράταση στο μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι μπορούσαν να κάνουν χρήση των παλιών τους βεβαιώσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας η παράταση χρήσης των παλαιών βεβαιώσεων έληξε. Από σήμερα στις 06:00 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις νέες βεβαιώσεις, διαφορετικά οι Αρχές θα τους επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου.

Οι αλλαγές στις βεβαιώσεις για τους εργαζόμενους

Σύμφωνα το υπουργείο Εργασίας, για τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων ισχύουν τα εξής:

  • Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.
  • Επιπλέον, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «βεβαίωση κίνησης εργαζομένου με εργόσημο». Το έντυπο αυτό εκδίδεται, μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας

και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Πώς εκδίδονται οι βεβαιώσεις

Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Δείτε τα νέα έγγραφα για τις βεβαιώσεις

Πηγή: newsit.gr