Βγάζουν Στο Σφυρί Τα Υπάρχοντα Τους Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι Για Να Ζήσουν!

Έξω από τα δόντια τα είπε σήμερα μιλώντας στο Notosnews και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος για τον εμπαιγμό που υφίστανται  οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού από την κυβέρνηση.

Όπως περιέγραψε ο κ. Εγγλέζος οι ανακοινώσεις περί ενισχύσεων των εργαζομένων του τομέα μέχρι και τώρα που μετράει αντίστροφα ο χρόνος για να  ξεκινήσει η σεζόν έχουν μείνει μόνο στα λόγια. Η παράταση των επιδομάτων ανεργίας αφορά μόνο ολίγους ενώ οι περισσότεροι είναι στην αναμονή με πενιχρά ή καθόλου εισοδήματα. Η  κατάσταση είναι ήδη τραγική και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή αφού πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι σε ένδεια.

Τραγική η περίπτωση εργαζόμενου που ανακοίνωσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι διαθέτει πως πώληση το ρολόι του για να συγκεντρώσει λίγα χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην για την οικογένεια του.

Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τι θα γίνει το χειμώνα όταν θα έχουν τελειώσει από όλους τα διαθέσιμα όταν δεν θα συντρέχουν οι προυποθέσεις για τα επιδόματα ανεργίας.

ΟΑΕΔ : Ποια παράταση επιδομάτων ανεργίας λάθος κατάλαβαν οι…δημοσιογράφοι

Με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Εγγλέζου στην Αθήνα και τις πιέσεις προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ για την παράταση των επιδομάτων ανεργίας ο κ. Εγγλέζος είπε:

«Στο κενό είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα. Δεν υπάρχει μέριμνα και ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Περιμέναν όλοι οι εργαζόμενοι την παράταση των επιδομάτων ανεργίας που είχε αναγγελθεί από τον ΟΑΕΔ. Σε πιέσεις που ασκήσαμε αναγκάστηκαν να μας πουν ότι όλο αυτό ήταν Fake news και πως οι δημοσιογράφοι παραποίησαν τα λεγόμενα του διοικητή!», δήλωσε ο κ. Εγγλέζος .

Όπως διευκρινίστηκε παράταση στα επιδόματα ανεργίας θα πάρουν μόνο εκείνοι των οποίων τα επιδόματα ανεργίας έληξαν το Μάιο.

«Μέχρι τώρα δεν  έχει εκδοθεί η  διευκρινιστική εγκύκλιος για τις επαναπροσλήψεις μέσω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτό που μάθαμε  στην Αθήνα με τις συναντήσεις που είχαμε είναι πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα οι λογιστές δεν μπορούν να κάνουν ουδεμία εγγραφή γιατί το σύστημα δεν έχει ανοίξει. Θα ενεργοποιηθεί όπως μάθαμε μετά τις 15 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα χάσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο πληρωμής. Με εξαγγελία της κυβέρνησης όμως δόθηκαν 190 εκατομμύρια στους ξενοδόχους για να καλυφθούν οι εργοδοτικές εισφορες. Καλοί οι σχεδιασμοί και οι τηλεδιασκέψεις αλλά θα πρέπει να σχεδιάσουν και για τους εργαζόμενους. Χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να λειτουργήσει ο τουρισμός. Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι πως οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν χρήματα για να ζήσουν»,  τόνισε ο κ. Εγγλέζος .

Να τιμήσουν τις ψήφους που έλαβαν από τους πολίτες οι βουλευτές !

Ο  πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κάλεσε όλους τους βουλευτές να τιμήσουν τις ψήφους που πήραν στις εκλογές  και να  υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

« Ξέρουν πολύ καλά οι βουλευτές πως η Ρόδος στηρίζεται στον τουρισμό  και πως οι εργαζόμενοι  δεν έχουν να ζήσουν. Να πιέσουν τους υπουργούς την κυβέρνηση να δώσου λύση. Δεν υπάρχει άλλη αντοχή. Δεν έχουν χρήματα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι. Στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να εκπλειστηριάζουν προσωπικά τους αντικείμενα για μαζέψουν 10 και 20 ευρώ για να αγοράσουν τρόφιμα για τα παιδιά τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρήματα υπάρχουν αλλά για τους εργοδότες και όχι για τους εργαζόμενους. Πολλοί συνάνθρωποι μας που απασχολούνται στον τουρισμό έχουν να πάρουν χρήματα από τον περασμένο Οκτώβριο. Η κατάσταση είναι τραγική», είπε ο κ. Εγγλέζος.

Να κρατήσει και ο Δήμος λίγα χρήματα για να συντηρήσει τους εργαζόμενους στον τουρισμό!

Με αφορμή την πρόταση του  κ. Ταρασλιά για την σύσταση ομάδας κρίσεων αλλά και γενικότερα τα σχέδια για την προβολή ο κ. Εγγλέζος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να κρατήσει λίγα χρήματα στην άκρη για να συντηρήσει τους εργαζόμενους στον τουρισμό που θα κτυπηθούν από τη φτώχεια.

« Καλοί είναι οι σχεδιασμοί για τον τουρισμό αλλά να κρατήσει λίγα χρήματα ο Δήμος από την προβολή για να συντηρήσει τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Με τη γραμμή της κυβέρνησης  και την απουσία σχεδιασμού οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οδηγούνται στα συσσίτια.  Ο κόσμος όμως είναι αγανακτισμένος. Δεν θα αφήσουμε εμείς τα ξενοδοχεία να ανοίξουν.  Δεν έχει νόημα να δουλέψουν οι εργαζόμενοι για 534 ευρώ. Έχει γίνει και για αυτά εξαγγελία αλλά η πλατφόρμα δεν  έχει ανοίξει.  Όλα είναι στον αέρα. Απλά τρενάρουν το χρόνο. Στους εργαζόμενους από τα 24 δις δεν έχει φθάσει ένα ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κα πρόσθεσε πως θα γίνει μεγάλος αγώνας.

Βγάζει στο σφυρί το ρολόι του εργαζόμενος για λίγα ευρώ!

«Θα κάνουμε αγώνα για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.  Πριν ξεκινούσαμε να μιλούμε ενημερώθηκα για τον εργαζόμενο που βγάζει στο σφυρί το ρολόι του για λίγα ευρώ. Για να επιβιώσει», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΚΡ τόνισε πως οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν ξανά το προσωπικό που απασχόλησαν το 2019.

«Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν . Διαφορετικά θα μας βρουν μπροστά τους. Να κάνουν την πρόσληψη για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα για τα 534 ευρώ.Αν το κάνουν αυτό θα είναι και αυτοί κερδισμένοι. Να μην φθάσουμε στο σημείο να ζητήσουμε την επέμβαση του υπουργείου», δήλωσε ο κ. Εγγλέζος.

Ο κ. Εγγλέζος κατέστησε σαφές ότι θα γίνονται συνεχώς πιέσεις σε όλα τα αρμόδια υπουργεία μέχρι να υπάρξει και μέριμνα και μέτρα για τους εργαζόμενους.

«Θα κατασκηνώσουμε στα υπουργεία μέχρι να δοθεί λύση. Θα κάνουμε τα πάντα. Ετοιμάζουμε υπομνήματα που θα παραδοθουν στους βουλευτές για να κάνουν το καθήκον τους. Να μεταφέρουν το δίκιο μας εκεί που πρέπει », τόνισε.

Για τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα εκδόθηκε από το ΕΚΡ η ακόλουθη ανακοίνωση:

Αντιπροσωπεία του Ε.Κ.Ρ μαζί με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου συμμετείχε στην πανελλήνια κινητοποίηση που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2020 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εργασίας,. Η αντιπροσωπεία του Ε.Κ.Ρ αποτελούνταν από τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Ρ, Εγγλέζο Παναγιώτη, τον Αντιπρόεδρο του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Σταμούλη Αθανάσιο, το Γενικό Γραμματέα, Τριπολίτη Νικόλαο και τον Οργανωτικό Γραμματέα, Χαροκόπο Μιχάλη.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης αυτής, η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ πραγματοποίησε σειρά επαφών ώστε να πάρει απαντήσεις και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της περιοχής.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 μεταξύ του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ, Εγγλέζου Παναγιώτη και του Προέδρου του Σωματείου ΖΕΥΣ και Οργανωτικού Γραμματέα του Ε.Κ.Ρ, Χαροκόπου Μιχάλη, με το Γενικό Διευθυντή Παραγωγής Δ.Ε.Η, κ. Καραγιάννη Φώτιο και τον Διευθυντή ΔΕΠΑΝ, κ. Σημαντηράκη Γεώργιο για τα θέματα που αφορούν το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η στην Κατταβιά και τη Σορωνή.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 στα κεντρικά γραφεία του Ο.Ε.Α.Δ μεταξύ της αντιπροσωπείας του Ε.Κ.Ρ και του Ά Αντιπροέδρου του Ο.Α.Ε.Δ, κ. Κοντοπάνου Μανώλη.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα, θα πραγματοποιηθεί νέο ραντεβού τις επόμενες μέρες.

Δυστυχώς οι απαντήσεις που δόθηκαν από το Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ, μας προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συνεχίζονται. Τη μία μέρα η Κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα στήριξης των εργαζομένων και την ίδια μέρα τα αναιρεί. Ακόμα περιμένουμε να καταβληθεί η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας στους δικαιούχους όπως μας είχαν υποσχεθεί!! Ακόμη περιμένουμε τη διευκρινιστική εγκύκλιο για να ξεκινήσει η διαδικασία των επαναπροσλήψεων στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» παρόλο που το ΦΕΚ έχει δημοσιευθεί από το τέλος του προηγούμενου μήνα!!

Ζητάμε από τους Βουλευτές του Νομού μας και ειδικότερα τους κυβερνητικούς, οι οποίοι είναι γνώστες της τραγικής κατάστασης που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων του νησιού μας, να πάρουν άμεσα θέση και να πιέσουν με τη δύναμη που τους δώσαμε εκλέγοντάς τους στο Κοινοβούλιο, τους αρμόδιους υπουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή να τιμήσουν την εμπιστοσύνη του λαού της Δωδεκανήσου και να κάνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρουν απέναντι τους!!

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!!

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!

Η ύπαρξη των χρημάτων αποδεικνύεται από την απλοχειρία της Κυβέρνησης να δώσει άλλα 190 εκ. € στους εργοδότες για την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τη ζωή τη δικιά μας και τη ζωή των παιδιών μας!!

Ο αγώνας για εμάς θα είναι διαρκής έως ότου δικαιωθούμε!! Άλλωστε δεν μας δίνετε άλλη επιλογή!!

Πηγή: https://www.notosnews.gr/