Βγήκε διευκρινιστική εγκύκλιος: Ποιοι δεν θα επιβαρύνονται με συμμετοχή 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις

Εξαιρούνται από τη συμμετοχή με 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις όσοι ασθενείς πάσχουν από σοβαρά χρόνια και σπάνια νοσήματα, αλλά και όσοι υπάγονται στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Δοξιάδη», όπως προβλέπει εγκύλιος του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη (22.5.24).

Με την εγκύκλιο, ο ΕΟΠΥΥ αφήνει εκτός της οικονομικής συμμετοχής με 1 και 3 ευρώ, όσους κάνουν εξετάσεις δε δημόσιους φορείς και νοσοκομεία, ορισμένες κατηγορίες ασθενών που υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις εξαιτίας της φύσης του νοσήματός τους, Ευρωπαίους ασφαλισμένους, αλλά και όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων «Δοξιάδη».

Να θυμίσουμε πώς ο νόμος, με τον οποίο όσοι ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε εργαστηριακές (αιματολογικές, βιοχημικές και απεικονιστικές) εξετάσεις οφείλουν να καταβάλλουν από την τσέπη τους 1 και 3 ευρώ αντίστοιχα, ψηφίστηκε πρόσφατα και εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος την οποία υπογράφει η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει τα εξής:

Για τις προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας , στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην «Παναγιά Φανερωμένη – Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα», στο Νοσοκομείο Αίγινας «Ο Άγιος Διονύσιος», στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς – δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1 – 3 ευρώ).

Εξαιρούνται, επίσης, της καταβολής του ποσού οι πάσχοντες από:

Μεσογειακή αναιμία.

Δρεπανοκυτταρική νόσο.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση.

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας 80%  και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr