Βig Brother στην υγεία μας – Όλοι μας οι φάκελοι σε μια εταιρεία – Καταργείται το βιβλιάριο υγείας αλλά ιδιώτες θα ξέρουν τα πάντα

Ένα άρθρο, το 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, δημιουργεί πολλά ερωτήματα αφού πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της χώρας περνούν στηνΗΔΙΚΑ. Δηλαδή μεταφέρονται από τον ΕΟΠΥΥ που είναι Οργανισμός, σε μια ανώνυμη εταιρεία. Η ΗΔΙΚΑ είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να έχει δημόσιο χαρακτήρα, όπως σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, αλλά συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής.

Σημειώνεται επίσης ότι το άρθρο 84 αναφέρει ότι η επεξεργασία των δεδομένων δεν επιτρέπεται για άλλους σκοπούς πλην των οριζομένων όπως για παράδειγμα στατιστικές ή επιδημιολογικές αναλύσεις από τρίτους «όπως, εργοδότες ή ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες». Πως όμως ακόμα και έτσι διασφαλίζεται ο τρόπος που θα διατίθενται από την ΗΔΙΚΑ;

Άλλες χώρες σπάνε τα δεδομένα

Σε άλλες χώρες συμβαίνει το εξής: «σπάνε» την τράπεζα δεδομένων σε κομμάτια. Φορείς του δημοσίου αναλαμβάνουν την ένταξη των δεδομένων των πολιτών σε χώρους φύλαξης. Άλλος φορέας φυλάσσει τα δεδομένα της φαρμακευτικής συνταγογράφησης, άλλος των νοσηλειών, άλλος των διαγνωστικών εξετάσεων έτσι ώστε αν επιχειρηθεί επίθεση από χάκερ να μην μπορέσουν να τα υποκλέψουν όλα.

Αυτοί που ξέρουν λένε ότι το αποκαλούμενο «δικαίωμα στη λήθη» θα έπρεπε να καλύπτει τους Έλληνες πολίτες. Και τι είναι αυτό; Είναι το νομικό δικαίωμα να έχει ο πολίτης την δυνατότητα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας την διαγραφή των προσωπικών δεδομένων του.

Αυτό, δεν υπάρχει στο άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου. Αντίθετα δίνουν την δυνατότητα σε όποιον θέλει με ένα παράβολο ή συνδρομής να παίρνει τα στοιχεία μας για στατιστικούς λόγους και επιστημονική ή ιστορική έρευνα.

Εδώ, υπάρχει άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια. Ναι, μεν ζητείται η έγκριση του πολίτη αλλά αυτή δίνεται εφάπαξ και όχι κατά περίπτωση!

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που καταργεί το βιβλιάριο υγείας

Ο φάκελος αυτός θα ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό για κάθε πολίτη και θα έχει μέσα του όλες τις ιατρικές πληροφορίες. Από διαγνωστικές εξετάσεις και επεμβάσεις μέχρι τυχόν αμβλώσεις ή συνταγές φαρμάκων.

Επί της ουσίας παίρνει την θέση του βιβλιαρίου υγείας και θα τον έχουν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωµένοι να τον δηµιουργούν και να τον συµπληρώνουν µετά τις επισκέψεις των ασθενών. Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρµάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωµένα στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η∆ΙΚΑ.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr