«Βόμβα» με το πορτοκαλί φανάρι! Μπαίνει πρόστιμο στους παραβάτες

Πρόστιμα: Μια από τις πιο συνηθισμένες παραβάσεις στους δρόμους την οποία πολλοί αγνοούν και υπερβαίνουν σε καθημερινή βάση είναι η «παραβίαση» από την πλευρά των οδηγών του πορτοκαλί σηματοδότη.

Είναι πάρα πολύ συχνό να βλέπουμε στους δρόμους οδηγούς που είτε λόγω κεκτημένης ταχύτητας, είτε αγνοώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να μην σταματούν στο πορτοκαλί φανάρι.

Μάλιστα η πλειοψηφία των οδηγών δεν γνωρίζει καν πως αυτή η πράξη κανονικά τιμωρείται με πρόστιμο.

Όσο περίεργο μπορεί να ακούγεται, λοιπόν, για κάποιους, η «πορτοκαλί» σήμανση και η παραβίαση της είτε από απροσεξία είτε συνειδητά, «κοστίζει» στους οδηγούς που την αμελούν.

Πρόστιμα – Αυτή είναι η ποινή αν περάσετε με πορτοκαλί

Συγκεκριμένα αν ο οδηγός δεν σταματήσει όταν το φανάρι είναι πορτοκαλί – προαναγγελία δηλαδή ότι σύντομα θα γίνει κόκκινο- , αλλά συνεχίσει κανονικά την πορεία του, η τιμωρία που του αναλογεί είναι 80 ευρώ πρόστιμο.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όταν ο οδηγός δει το πορτοκαλί σταθερό φως κυκλικής μορφής έχει υποχρέωση να σταματήσει.

Μόνη περίπτωση που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είναι αν βρίσκεται ο οδηγός τόσο κοντά στο φανάρι ώστε να μην μπορεί να ακινητοποιήσει το όχημα του με πλήρη ασφάλεια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνη ουσιαστική εξαίρεση κατά την οποία μπορεί ο οδηγός να προχωρήσει με προτεραιότητα μεν, αλλά ιδιαίτερη προσοχή δε, είναι όταν πέσει πάνω σε είτε διπλό πορτοκαλί φανάρι κυκλικής μορφής ή σε σχήμα βέλους τα οποία όμως αναβοσβήνουν.

Πρόστιμα – Αναλυτικά τι ισχύει με το πορτοκαλί φανάρι

Συχνά το παλλόμενο κίτρινο ή πορτοκαλί φανάρι μπερδεύει τους οδηγούς, παρότι το συναντάμε αρκετά συχνά ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και σε «επικίνδυνες» στροφές.

Σε πολλές διασταυρώσεις των ελληνικών δρόμων – και όχι μόνο – η στροφή προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά γίνεται με παλλόμενα πορτοκαλί βέλη, ενώ και σε διασταυρώσεις με εναλλαγή πράσινου και κόκκινου φαναριού την ημέρα, μπορούμε να έχουμε παλλόμενα πορτοκαλί στρογγυλά φανάρια τη νύχτα.

Τι ισχύει, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με τον ΚΟΚ;

Α. Παλόμμενα πορτοκαλί βέλη

Στα παλλόμενα πορτοκαλί βέλη για αλλαγή πορείας, που είναι και τα συνηθέστερα, στρίβουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα με ό,τι συμβαίνει όταν στρίβουμε με πράσινο βέλος, εδώ δεν έχουμε προτεραιότητα!

Παραχωρούμε προτεραιότητα στους πεζούς που διασχίζουν την οδό, αλλά και στους οδηγούς που κινούνται σε οποιαδήποτε λωρίδα κυκλοφορίας του δρόμου στον οποίο θέλουμε να κινηθούμε.

Μέχρι να ελευθερωθεί ο δρόμος για εμάς, δηλαδή, οφείλουμε να περιμένουμε.

Β. Παλόμεννο στρογγυλό φανάρι

Σε στρογγυλό παλλόμενο προτοκαλί φανάρι, κινούμαστε στη διασταυρώση με μειωμένη ταχύτητα και με προσοχή, και ακολουθούμε τη λογική που προστάζουν οι σταθερές πινακίδες του ΚΟΚ που βρίσκονται πάνω από το φανάρι ή δίπλα σε αυτό.

Αν έχουμε σήμα STOP ή παραχώρησης προτεραιότητας, περιμένουμε, ενώ συνεχίζουμε την πορεία μας αν έχουμε σήμα προτεραιότητας.

Πηγή: newsme.gr