«Βραχυκύκλωμα» στο Κτηματολόγιο: Χιλιάδες τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στην Αθήνα

Μια μεγάλη πολεοδομική «τρύπα», που προκαλεί ποικίλα προβλήματα στον κοινωνικό ιστό, ανέδειξε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.

Τη στιγμή που η καταγραφή στο Κτηματολόγιο «τρέχει» και το ΥΠΕΝ μελετά την επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις, υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα είναι «ορφανά», δηλαδή αγνώστου ιδιοκτήτη.

Το πρόβλημα που αποτυπώνεται στα κιτάπια του Κτηματολογίου δεν αφορά, ωστόσο, μόνο την περιφέρεια ή και ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και την «καρδιά» της χώρας, την Αθήνα.

Πάνω από 3.000 τα «ορφανά» ακίνητα στην Αθήνα

Το ζήτημα των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη ανακίνησαν μέσα στον περασμένο Ιούλιο τόσο ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπρούλιας είχε στείλει επιστολή στο Κτηματολόγιο ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα «ορφανά» ακίνητα της Αθήνας. Η διοίκηση του Κτηματολογίου, ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και ο ακριβής αριθμός παραμένει άγνωστος.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στην Αθήνα είναι κατ’ ελάχιστον 2.000. Αλλες εκτιμήσεις, ωστόσο, ανεβάζουν τον αριθμό σε πάνω από 3.000 ιδιοκτησίες.

«Ράλι» για να μην περάσουν στο Δημόσιο και να αξιοποιηθούν από τον δήμο

Τα συγκεκριμένα ακίνητα σε περίπτωση που παρέλθουν οι τελικές -μετά παρατάσεων- ημερομηνίες για υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Η αντιπρόταση του Στράτου Παραδιά και του Γιώργου Μπρούλια ήταν να «διασωθούν» από το Δημόσιο και να αξιοποιηθούν από τους ΟΤΑ.

Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, «το Δημόσιο, σε καμία περίπτωση, δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα χιλιάδες ακίνητα που θα προκύψουν ως αγνώστου ιδιοκτήτη κατά τις διαδικασίες του Κτηματολογίου. Τόσο εμείς, όπως και ο κ. Μπρούλιας, προτείναμε να περάσουν στους ΟΤΑ και στην περίπτωση της Αθήνας, προφανώς, στον δήμο Αθηναίων».

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, «οι ΟΤΑ λόγω εγγύτητας με τα περιουσιακά στοιχεία θα τα αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο. Σε ό,τι αφορά τα αστικά ακίνητα αγνώστου ιδιοκτησίας, όπως τα χιλιάδες της Αθήνας, κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων. Δηλαδή να δοθούν για με πολύ χαμηλά ενοίκια, σα μια μορφή κοινωνικής κατοικίας».

Το «αγκάθι» των αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων

Να σημειωθεί ότι στην πρότασή του, ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, είχε υποστηρίξει ότι αυτά τα ακίνητα ρημάζουν και πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων του δήμου, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι αυτά τα ακίνητα ρημάζουν -μεταφορικά ή και… κυριολεκτικά- επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς. «Το να έχουμε στην πολυκατοικία μας ένα ή δυο αγνώστου ιδιοκτησίας ακίνητα είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς, για παράδειγμα, τα κοινόχρηστα επιβαρύνουν τους υπόλοιπους ενοίκους. Επιπλέον, υπάρχουν ακίνητα που πραγματικά είναι εγκαταλελειμμένα σε γειτονιές, τα οποία μπορεί να είναι έως και εστίες μόλυνσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παραδιάς επισημαίνει ότι αν αυτά τα ακίνητα δοθούν με χαμηλά μισθώματα σε άτομα με μηδενικά ή χαμηλά εισοδήματα τότε το όφελος θα είναι διπλό. Για το ζήτημα αναμένονται επιπλέον επαφές με τη διοίκηση του Κτηματολογίου στο άμεσο διάστημα.

Πηγή: iefimerida.gr – Κώστας Καντούνης