Ανησυχία έχει προκαλέσει στο Τέξας των ΗΠΑ η είδηση ότι βρέθηκαν εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες Naegleria fowleri  σε αποθέματα νερού.

Μάλιστα ένα 6χρονο αγόρι που μολύνθηκε παίζοντας σε μια λίμνη, έχασε τη ζωή του. Οι Αρχές έχουν τονίσει στους κατοίκους πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πίνουν νερό από την λίμνη Τζάκσον και εικάζεται πως το παιδί, ονόματι Josiah McIntyre, έκανε το ολέθριο λάθος.

Ο οργανισμός αυτός βρίσκεται συνήθως σε λίμνες γλυκού νερού και ποτάμια και οι άνθρωποι μολύνονται μέσω της μύτης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ). Η αμοιβάδα περνάει από τη μύτη στον εγκέφαλο, όπου καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό.

Η οικογένεια του άτυχου 6χρονου πίστευε ότι είχε εκτεθεί στον μονοκύτταρο οργανισμό από έναν σωλήνα νερού στο σπίτι του ή από ένα συντριβάνι στην πόλη, όπου αναβλύζει νερό από το έδαφος, ανέφεραν αξιωματούχοι της πόλης σε δελτίο τύπου. Το Τέξας έκλεισε το συντριβάνι και διεξήγαγε πολλά τεστ με τη βοήθεια του CDC και το Υπουργείο Υγείας του Τέξας.

Τρία από τα 11 δείγματα που ελέγχθηκαν βρέθηκαν «θετικά σε πρώτο βαθμό».

Την Παρασκευή το απόγευμα, εκδόθηκε προειδοποίηση σε οκτώ πόλεις του Τέξας να μην καταναλώνουν το νερό αλλά το Σάββατο, η προειδοποίηση ήρθη σε όλες τις πόλεις εκτός από τη λίμνη Τζάκσον, κοντά στο σημείο όπου μολύνθηκε το 6χρονο αγοράκι.

«Ο αντίκτυπος αυτής της απειλής είναι σοβαρός», δήλωσε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί θάνατος».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι κάτοικοι της Λίμνης Τζάκσον έκαναν ουρές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα προκειμένου να αγοράσουν σε μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένο νερό.

Σύμφωνα με το C.D.C, οι άνθρωποι δεν μπορούν να μολυνθούν από πόσιμο νερό που περιέχει την αμοιβάδα.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Τέξας συνιστά στους ανθρώπους να αποφεύγουν δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό και να προσπαθούν να αποφεύγουν κάθε επαφή του νερού με τη μύτη κατά το μπάνιο. «Αν μπει νερό στη μύτη, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά θανατηφόρα λοίμωξη», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Πηγή: aftodioikisi.gr